Bakepro (vassleprotein med sojalecitin) onödig produkt?

Denna produkt har jag medvetet valt bort ur alla mina bakverk  och bröd. Nu idag ska jag försöka förklara varför.

Jag får ibland frågan om varför jag inte använder bakepro och  jag får också frågor om vad man kan använda istället för Bakepro, och det tyder ju på att människor börja förstå att produkten är onödig och framförallt svindyr och därför ännu mer onödig…

Bakepro är också en produkt som inte kan “stå själv” man måste alltid ha en “massa andra mjöler” i bakverken/bröden och då resonerar jag som så – varför inte baka bara med “massa andra mjöler” , då det ändå går?

Tillråga på  eländet så innehåller också produkten sojalecitin, och den som gör sig omaket att äta en ren LCHF kost fri från “mös och bös” och annat “bjäffs” bör alltså avstå denna onödiga produkt. Sojabönor är också ofta GMO och vill du läsa om sojan kan jag rekommendera Holistics artikel.

Den tillför till baket så gott som bara protein (vassle). Inom LCHF brukar man också säga att vi inte ska öka på proteininnehållet i kosten utan mer isåfall hellre öka fettet.  Många av mina bakverk har just en sådan bra fördelning.
Vassle är också ett snabbt mjölkprotein = högt GI
och Kasein är det långsamma mjölkproteinet = lågt GI.

Därför kan man mycket väl och med stor fördel baka utan denna svindyra och helt ( i mina ögon) onödiga produkt.

Hur du ska tänka när du utesluter denna produkt ur dina recept är inte lätt att säga något generellt om. Troligtvis kan du bara utesluta det helt. Börja så i alla fall och se. Öka annars både vätska och kokosnötsmjöl/mandelmjöl, kanske också ägg om du behöver fyllnaden/mängden.

Vill du ha hjälp i hur du ska tänka omkring ett  recept med bakepro kan jag försöka, lämnar dock inga garantier. ;)

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Bästa pannkakorna

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
50 g kokosolja
4 ägg
2 dl mjölk
3 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda mjöl, ägg och mjölk och vispa smeten klumpfri. Smält kokosoljan och häll i smeten. Rör i fiberhusk, vaniljpulver och salt. Stek varje pannkaka i hälften kokosolja och hälften smör i en liten stekpanna

Fler varianter av pannkakor och plättar hittar ni här.
Chokladkaka med mintchokladfluff

Källa: Sarah
Portioner: 12

Ingredienser:
2ägg
1dl sukrin
1,5dl mandelmjöl
3msk kakao
1tsk bakpulver
1msk Fiberhusk
1dl grädde
50gr smält smör

Chokladfluff
80gr 70 % marabou premium mintchoklad
3dl grädde

Gör så här:
Blanda ägg och sukrin, rör ner de torra varorna tillsammans med grädden och smöret. Ner i en springform och in ugnen på 175g grader i 30 min. Under tiden kakan gräddas så gör chokladfluffet då de behöver kallna ordentligt innan man brer den på kakan.Grovhacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, det är viktigt att grädden inte kokar. Häll grädden över den smälta chokladen och rör tills allt har blandat sig ordentligt. Ställ blandningen i kylskåpet tills den kallnat.Vispa långsamt med elvisp tills du fått önskad konsistens. Bred sedan fluffet på kakan. Servera gärna med bär.
Pizza Sandwhich

Källa: Lowcarbshighfat
Portioner: 1

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
1 ägg
Tomatsås
2 skivor stark salami
1 dl ost (edam, riven)
Oregano, salt och peppar
Gör så här:
Mixa mandelmjöl, ägget, oregano, salt och peppar. Lägg blandningen på en tallrik. Släta ut den till en ca 0,5 cm tjock, rund kaka. In med kakan i micron i ca (max) 2 minuter. Ta ut, och lägg på tomatsåsen. Dela salamin i små bitar och lägg på. Lägg på osten och avsluta med att krydda på osten med oregano, salt och peppar. In i micron igen i ca 1 minut. Klar!

Går ju även bra att grädda i ugnen som en pizza, men som frukost alternativ kändes micron snabbare och effektivare.
Skorpor

Källa: Yvonne Eriksdotter
Portioner:

Ingredienser:
100 g hackad sötmandel
1.5 dl sötningsmedel
500g mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 st ägg
75 g smör
Solroskärnor
Hela linfrön
Rivet apelsinskal



Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och rör ner äggen.
Forma degen i tre lika stora delar.
Använd olja i händerna om det blir för kletigt.
Platta degen med en gaffel och baka i 175C° ca 15 min.
Skär sedan i lagom stora bitar på snedden.
Ju mer frön man har i desto svårare att få den att hålla ihop när man skär den i bitar, men desto godare att äta.
Torka dom i ugnen på 100C°.
Det tar några timmar innan de blivit torr i mitten.

Detta receptet är från början inte mitt...men efter lite justeringar så är det nu en variation av det ursprungliga som jag kan kalla mitt eget.

Tilläggas ska att jag hade aldrig klarat att äta LCHF-kost om jag inte haft bra fikabröd:)
Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.


Evelinas chokladkaka med touch av apelsin

Källa: Evelina - En - Till - Svensson
Portioner: ca 10-12

Ingredienser:
5 ägg
1,5 dl sukrin
1 dl Kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
150 g smält smör
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
ca 0.5 dl mandel
ca 1 dl hasselnötter
ca 50 g hackad mörk choklad med apelsinsmak 70%


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Mixa hasselnötterna och mandeln till grova bitar med stavmixer/matberedare
Vispa äggen och sukrinet till de blir nästa vita.
Blanda alla torra varor (kokosnötsmjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver, mandel och hasselnötter och hackade chokladen) i en egen bunke.
Vänd försiktigt ned de torra varorna i smeten.
Vänd ned det smälta smöret och rör försiktigt om.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda i cirka 30-35 minuter.
Servera med vispad grädde och hallon eller lite rivet apelsinskal.
LCHF knäckebröd

Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl (för icke LCHF går bra med majsmjöl eller potatismjöl)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt (flingsalt)

Tillsätt:
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten

Gör så här:
Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under.
Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen.
Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 20 min byt plats på plåtarna.
Strö ev lite flingsalt över brödet.