Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4
Ingredienser:
Steksky av tex fläskfile, oxfile, fläskkarre
Grädde
Soya
Gör så här:
Stek kött i smör med salt och peppar. Lyft ur köttet när det är klart.
Häll på grädde och nån enstaka droppe soya.
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4
Ingredienser:
Steksky av tex fläskfile, oxfile, fläskkarre
Grädde
Soya
Gör så här:
Stek kött i smör med salt och peppar. Lyft ur köttet när det är klart.
Häll på grädde och nån enstaka droppe soya.
Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; fläskytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation. Här har jag marinerat ytterfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter.
12-14 bufféportioner
Det här behöver du :
1 kilo ytterfile (2 st)
1 dl rapsolja
1 dl balsamico vinäger
1 knippe färsk rosmarin
2 tsk mortlad rosépeppar
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med vinäger, finhackad rosmarin och rosépeppar. Lägg köttet hel i bit i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Ta sedan upp köttet och stek på hastig i het stekpanna så köttet får fin yta. Salta och peppra runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form. Slå på marinaden från påsen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt köttet kallna innan du skär upp det i skivor.
Beräkna åtgången :
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person
Till buffé passar kallskuret kött utmärkt. Blanda gärna olika sorters kött såsom fläskfilé, ytterfile, kycklingfilé, kycklingklubbor, tjälknöl, rostbiff etc etc. På min italienska buffé hade jag två sorters kött; ytterfilé och kycklingfilé förutom 4 sorters salami och lufttorkad skinka, det blir en lagom variation.
Här har jag marinerat kycklingfiléer ett dygn innan de stektes i ugn. Allt kan förberedas två-tre dagar i förväg, en dag till marinering, ugnstek dagen därpå och servera kallskuret dagen efter. På en buffé tycker jag det är lämpligt att visa smaksättningen vid uppläggning, som här då jag valt att dekorera med färsk timjan och citron. Serveras buffén på våren/sommaren är det himla snygg med färsk vitlök också!
12-14 bufféportioner
Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 dl rapsolja
3 solo vitlök
2 pressade citroner
1½ msk torkad timjan
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop oljan med pressad vitlök, pressad citron och timjan. Lägg kycklingfiléerna i en tätslutande plastpåse och slå på marinaden. Låt marinera över natten i kylskåp. Häll sedan ut både kyckling och marinad i en ugnsfast form. Stör över flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Stek i ugn på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Använd stektermometer i köttets tjockaste del. Låt kyckligen kallna innan du skär upp den i skivor.
Beräkna åtgången :
Kallskuret kött på en buffe med flera sorter ca 50 – 75 gram/person
Den totala mängden av kallskuret bör ligga runt 150-175 gram/person