Rykande het pasta Alfredo. Oemotståndlig! Den här varianten har jag gjort med kyckling, gröna ärtor och smaksatt med parmesan, vitlök och rosmarin.
En äkta Alfredo heter Fettuccine Alfredo och är egentligen inte alls lik denna amerikanska variant.
Det var Alfredo di Lelio som i Italiens Rom skapade rätten från början år 1908 till sin hustru efter att deras första barn var fött. Han ville se till att hon fick tillbaka sin aptit och rörde ihop smält smör med massor av parmesan som han sedan blandade med pasta. Sex år senare öppnade han sin egen restaurang och döpte den till Alfredo.
Än idag kan man avnjuta originalet på restaurang Alfredo alla Scrofa i Rom.
Ursprungsreceptet är väldigt enkelt. Fettuccine med extra smör och riven parmesanost.
Det finns idag oändliga varianter av denna rätt, det här receptet är väl det som mest liknar Chicken Alfredo som ni säkert känner igen.
Såsen består inte av extra smör utan grädde, smaksatt med vitlök, rosmarin och finriven parmesan. Jag använder också pastavattnet till såsen för att få den riktigt krämig och dryga ut grädden med. Otroligt gott tillsammans med brynt kyckling och gröna ärtor.
6 port
Det här behöver du :
400 gram stekt kycklingfilé
4 port kokt Fettuccine el tagliatelle
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 knippe färsk, finhackad rosmarin
3 dl grädde
200 gram Parmigiano-Reggiano
2 dl pastavatten
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
250 gram gröna ärtor
GÖR SÅHÄR :
Finhacka vitlöken och fräs på i stekpanna i olivolja. Tillsätt finhackad rosmarin som får fräsa ihop ett par minuter. Slå på grädde och sänk värmen. Finriv parmesan och rör ner i såsen. Tillsätt kokande pastavatten och låt såsen sjuda till en krämig konsistens. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Vänd ner den nykokta pastan i såsen tillsammans med kyckling och gröna ärtor. Servera.
Kyckling har jag bara stekt i bitar i olivolja och kryddat med salt och peppar.
Bon appetit!