Med smak av Medelhavet
När jag skriver det här sitter jag och njuter av en av de riktigt vackra höstdagar vi upplevt på Kreta senaste tiden, med Medelhavet bara några meter bort.
Just kommit upp från ett riktigt skönt dopp i havet, det här är en av de bästa sandstränder man kan tänka sig.
När du läser de här raderna är vi på väg hem till höstkyliga Sverige, fulladdade med sol, värme, bad, god mat, naturupplevelser, möten med vänliga människor och fyrbenta kompisar.
Resan infriade verkligen våra förväntningar, det har varit en av de varmaste oktoberveckor på länge här nere. Temperaturen letade sig uppemot 30-strecket flera dagar och havet höll behagliga 26-27.
De första fyra dagarna av resan var det lite kallare, då bodde vi spartanskt i det totala lugnet i en grottlägenhet i dalen Aspros Potamos.
Resten av tiden njöt vi av solsemester i en modern lägenhet precis på den långa sandstranden nere i fiskebyn. Det bästa av två världar på en resa.
En sak är säker, Makrigialos kommer att få fler besök av mig och Mona i framtiden, den här platsen och dess invånare har fått en plats i våra hjärtan.
Det här är för oss en plats för att gå ner riktigt i varv, leva hälsosamt och återfinna ett lugn som kan vara svårt att hitta i dagens alltmer stressade samhälle.
För dig som letar den typen av lugn och ro, rekommenderar vi verkligen ett besök här.
Här nedan får du adresser till några av de boenden vi provat eller tittat på, så kan du själv sätta ihop en alldeles egen hälsoresa hit när andan faller på.
Flygstolar är lätta att hitta via Ving och Aegean Airlines, även SAS flyger på Heraklion under högsäsong. Vi flög med Aegean den här gången, så det blev en mellanlandning i Aten på vägen.
White River Cottages
Bilden på tomatomeletten nedan är från restaurang Piperia i Pefki. En av de många riktigt bra restauranger vi besökt på resan.
Vi var uppe i den lilla bergsbyn då de hade säsongsavslutning på sina grekiska dansuppvisningar förra helgen. Vi fick då ta del av många läckra meze-rätter, bland annat olika omeletter, fyllda zucchiniblommor, grekisk sallad och souvlaki.
Här länkar till några fler restauranger som vi ätit på, alla med traditionell mat av hög klass.
Gabbiano
Så över till dagens mat. En omelett i sig är ofta inte så mättande, särskilt inte inför en resdag eller andra krävande aktiviteter.
Jag brukar därför förstärka måltiden med extra smör, lite nötter, oliver, tzatziki eller en korv. Då klarar jag mig många timmar innan nästa mål.
Tomatomelett 1 port
1 tomat i tärningar
2-3 ägg
3 msk smör och/eller olivolja
Havssalt
1 msk hackad timjan och oregano
Stek tomattärningarna några minuter, krydda med salt. Vispa upp äggen med lite salt och häll det över tomatfräset.
Rör inte så mycket mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig.
När äggen stelnat, vänd omeletten upp och ner över en tallrik, servera med hackade örter och lite olivolja ringlad över.
Tzatziki 2 port
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 dl grekisk yoghurt 10%
1 msk god olivolja
½ tsk pressad citron eller vinäger
Lite nymald peppar
Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter. Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.
Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.