Morot på menyn
Morotskakasnittar
 
Recept på dessa hittar du här:
 
 

 
Morotsbröd i långpanna
 
24 stycken
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olja
  • 200 g finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap eller socker
  • 12 dl vetemjöl special
  • 1 dl grahamsmjöl

Gör så här

Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter.                                   
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
 
Orginalreceptet hittar du här:

Saffransbullar med Philadelphiafyllning


Saffransbullar med Philadelphiafyllning 
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Fyllning :  150 gram rumsvart smör 200 gram philadelphiaost 3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Görs sen som kanelbullar.
 
Saffransbullar med Philadelphiafyllning


Saffransbullar med Philadelphiafyllning 
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Fyllning :  150 gram rumsvart smör 200 gram philadelphiaost 3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Görs sen som kanelbullar.
 
Saffransbullar med Philadelphiafyllning


Saffransbullar med Philadelphiafyllning 
 
5 dl mjölk
200 gr smör
50 gr jäst
2-3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
ca 1 1/2 liter (900 gr) vetemjöl
 
Fyllning :  150 gram rumsvart smör 200 gram philadelphiaost 3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
 
Ugn:225°c
 
Smula sönder jästen i en degbunke
Smält smör till 37°c, tilsätt mjälken och låt bli fingervarmt.
Häll över jästen och rör om tills den löser sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt så den blir blank och släpper bunken. I maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
Görs sen som kanelbullar.
 
Pop tarts och hjärtbullar
 
Nutella Heart Pop Tarts
 
Deg
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2msk socker
1 ägg
2 msk mjölk
220 kallt smör
 
Nutellafyllning
100 gr mörk choklad
100 gr Nutella (4 msk)
 
1 ägg
 
Ugn:175 °c
Blanda mjöl och socker i en skål.
Vispa ihop ägg och mjölk. Dela smöret i små kuber och arbeta hastigt ihop till en smulig massa, tillsätt ägg och mjölk. Kör snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 2 bitar och plasta in, låt vila i kyl i 20 minuter.
 
Hacka choklad och smält, tillsätt Nutella och rör ihop. Ställ åt sidan så länge.
 
Ta ut den ena degbiten ur kylen och kavla ut på mjölad yta.
Stick ut de former du vill ha, både botten och lock. Vill du ha små hjärtformade hål i locket  sticker du ut det innan du lägger ihop kakorna.
 Pensla med ägg, lägg en klick Nutellablandning på, tryck sedan runt med en gaffel.
Lägg kakorna i frysen i ca 20 minuter.
Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått lätt brun färg.
 
Recept kommer från Roy Fares bok United states of cakes
 

Vanilla Heart Pop Tarts
Samma som ovan fast med vaniljkräm istället.

Kanelbullar i hjärtform.
Gör en vetedeg och bred på kanelfyllning. Rulla sen från båda håll mot mitten.
Knip sen till en hjärtform när de lagts i pappersformen. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Croissantsemla
Snabbt när man är sugen på semla :)
Färdigköpt croissant, skär ett snitt, fyll med mandelmassa, spritsa grädde och pudra men florsocker.
Mums!
Braided Nutella Star Bread


Jag hittade på nätet ett Nutella bröd som var så fint så jag måste givetvis prova det.
Mitt blev lite rundare och mindre än originalet men jag gjorde cirkeln för liten men tycker det blev fint ändå.
 
Ingredienser:
450 g mjöl plus ca 50 g för utkavling
180 ml ​mjölk
2 äggulor (använd äggvitor för att pensla brödet)
8 g jäst
30 g (2 msk) smör
70 g socker
nypa salt
200 g Nutella
 
Först, häll mjölken i en kastrull och värm till 37 C ° . När mjölken är varm, tillsätt jäst och lös upp den.
För bästa kvalitet på degen, sikta mjölet genom en sil. Kombinera alla torra ingredienser: mjöl, socker och salt i en stor skål.
Separera äggulorna från vitorna.
Tillsätt äggulor, smör och mjölk/jäst till de torra ingredienserna.
Blanda allt med en träslev.
Knåda degen i ca 7 minuter.
Om degen är smidig och bara lite klibbig, lägg den i en skål, täck med en linneduk, och ställ den på en varm plats. Låt den jäsa i cirka 40 minuter (den ska fördubbla sin storlek). När degen är nästan färdig, kan du slå på ugnen och värm till 175° C, och sätt din Nutella i en skål med varmt vatten, som ett vattenbad.
Placera degen på ett lätt mjölat bakbord.
Knåda degen i ca 1 minut, sedan dela upp den i fyra lika stora delar.
Kavla ut en bit till en rund cirkel.. Degen ska vara 2-3 mm.
Lägg degcirkeln på en bit bakplåtspapper. Ta en kakform och markera det första lagret.
Bred nu ut Nutella på degen men lämna nån centimeter längst ut fri från Nutella.
Kavla ytterligare ett lager av degen, lägg den den föregående och markera med kakformen. Sedan bred Nutella  samma sätt som innan. Upprepa proceduren med nästa lager.
Slutligen, det sista lagret :) Placera den på de tidigare och markera den med en kakform. Skär bort överskottsdeg med en kniv.
Med hjälp av ett litet glas eller en kaffekopp, markera mitten av kakan.
Dela kakan i fyra delar - börja skära från den markerade cirkeln (kom ihåg att lämna centrum intakt!) Sedan dela upp varje kvartal i fyra lika stora delar. I slutet bör du ha 16 lika stora delar.
Ta två delar av kakan i båda händerna och vrid försiktigt dem i motsatta riktningar. Upprepa med alla par för att bilda åtta stjärnflikar.
Vrid ändarna på varje udd för att skapa en rund form.
Pensla ytan av brödet med äggvita innan du sätter den i ugnen .
Grädda i cirka 15 till 20 minuter.
 
Här finns originalreceptet och en väldigt bra steg-för-steg beskrivning om du vill prova själv:
 

Juliga bullar


Istället för pepparkakskrydda tog jag här 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk malen nejlika, tyckte det blev bättre smak på dessa.

Vanlig vetedeg till de som inte gillar saffran.
 
Jag gjorde 1 saffransdeg och en vanlig vetedeg och delade varje deg i 2 delar och gjorde 4 olika bullar.

Nutella-Mallow Pillow Pockets

 
1 paket smördeg, finns färdiga små plattor i 10-pack på ICA.
2-3 dl Nutella
2-3 dl mini marshmallows
Vispat ägg blandat med lite vatten
Strösocker för dekoration
Florsocker för pudring

1. Värm ugnen till 175°c. Skär smördegen i fyrkanter. Lägg ett par matskedar Nutella i mitten på
varje fyrkant men lämna en ram runt kanterna. Fyll varje med ca 12-15 mini marshmallows och vik över för att bilda en liten triangelTryck ihop kanterna med en gaffel. Pensla med ägget och strö sedan med strösocker. Grädda i 22-25 minuter eller tills degen blivit gyllene. Ta ut och låt svalna i 5 minuter, strö över florsocker och ät!
 
Orginalrecept kommer härifrån:
Philadelphiabullar

Inne på FB i bakgruppen Kakburken bakas dessa bullar flitigt, så jag ville också testa.
Receptet finns på flera ställen men jag följde det jag hittade på fina bloggen Kryddburken:
 
 
Bullarna är vääääldigt goda :)