Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.
LCHF Grillade kryddiga spett med paprikasås
Portioner: 4 st
Tid: 1 timme + 30 min + 20-30 min för tillagning
Ingredienser
Grillspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
1/2 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
Paprikasås:
250 g rostad paprika på burk
1 dl crème fraiche
1 msk vit balsamsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Sallad:
gröna salladsblad
olivolja och vinäger
salt och peppar
Övrigt:
Grillpinnar
Gör så här
- Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
- Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
- Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
- Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
- Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
- Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
- Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!