Råkall januari
Det är riktigt bistert om kinderna när man sticker näsan utanför dörren just nu här i Alanya.
Minusgrader på nätterna, det hör inte till vanligheterna här.
Så igår blev det en tur till Fredagsmarknaden i de tjockaste byxorna, yllestrumpor i mina barfotaskor, dunjacka, dubbla tröjor, stor sjal och handskar.
Som tur är värmer solen och promenaden, även mötena med alla trevliga turkar som säljer sina egenodlade grönsaker gör mig varm inombords.
Igår inhandlade vi en dragkärra för att frakta hem alla grönsaker, det blir lite väl tungt att bära alla inköpen så långt varje vecka.
Vi har burit alla påsar nu i 12 år, så nu var det dags att investera i en tjusig dra-maten. Vilken skillnad det blev, så lätt att få med sig allt hem.
10 ägg, 1 kg lök, 1 vitkålshuvud, 1 rödkålshuvud, 1 kg mandlar, ½ kg hasselnötter, 1 kg granatäpplen, 1 kg citroner, ½ kg paprika, ½ kg cocktailtomater, ½ kg jordgubbar och diverse påsar med gröna blad blev det som fick åka med hem i vår fina vagn.
Väl hemkommen gjorde jag en god variant på fetkaffe, smaksatt med kakao och kardemumma.
En energidryck med värdefulla vitaminer och mineraler, kakao innehåller hög halt kalium och magnesium.
Osaltat smör ger kaffet en god gräddsmak, så det blir nästan som varm choklad gjord på grädde.
Den rekommenderas varmt för att hålla värmen en kulen vinterdag :)
Mocca-choklad 1 port
2 dl hett, starkt kaffe
2 msk osaltat smör
1-2 tsk kakao
½ krm kardemumma
Häll kaffe, smör, kakao och kardemumma i en mixerbunke. Mixa tills det blivit lite skummigt.
Häll upp i en kopp, drick och njut av värmen som sprider sig i kroppen.
Vill du ha din dryck ännu nyttigare så mixa i en rå äggula. Några färska hasselnötter blev ett gott tilltugg.