Kålrecept igen
Den här veckan har gått helt i kålens tecken här på bloggen. Så nu har du lite olika tips att variera vardagsmaten med.
Tänkte att jag på det här viset skulle slå ett slag för kålväxter, en av de mest C-vitaminrika grönsaksgrupper vi kan äta.
Olika kålsorter, paprika, chili, persilja, nypon innehåller alla mer C-vitamin än citroner och apelsiner.
Så här i kyliga förkylningstider är det bra att ladda lite extra.
Hade aldrig testat mosad avocado i en coleslaw tidigare, det blev riktigt gott.
Jag gjorde den populära kålsalladen med syrliga smaker från kiwi och lime.
Välmogen avocado binder lika bra som majonnäs i en sån här sallad, så den blir ett bra alternativ för den som inte tål ägg.
Avocadon är verkligen fantastisk här i Alanya när man köper den nyplockad och helt mogen på grönsaksmarknaden.
Olgun heter den då, den är mjuk som smör direkt ur skalet.
Här hittar du recept på avocadosmör från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, ett bra alternativ för dig som inte äter vanligt smör.
Min coleslaw smakade mycket gott till marinerad kycklingschnitzel med indiska smaker.
Vi får kycklingbenen urbenade hos slaktaren, har du bara en vass kniv är det ganska lätt att skära bort benet.
Det blir så mycket godare att ugnssteka när skinnet är kvar, rätten blir ju förstås också mycket fetare och nyttigare.
Grön coleslaw 2 port
3-4 dl strimlad vitkål
1 kiwi
1 pressad lime
½ avocado
2 msk olivolja
2 msk finstrimlad bladpersilja
Chiliflingor
Salt
Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.
Mosa avocadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.
Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
Indisk kycklingschnitzel 2 port
400 g urbenade kycklinglår
2 msk riven ingefära
1 msk gurkmeja
1 msk tamarisoja
1 msk macadamiaolja eller kokosolja
1 tsk chiliflingor
1 pressad lime
ev 1 tsk honung
Salt
Blanda alla ingredienser till marinaden. Salta kycklingen på båda sidor och fördela marinaden jämnt runtom.
Lägg på ett ugnsfast fat och ställ i kylen att marinera några timmar, gärna över natten.
Ugnsstek dem på 200º, cirka 15 minuter på var sida. Skinnsidan får ligga neråt första tiden, vänder den sen uppåt så den blir riktigt välstekt.