Jordgubbskräm

DSC_0611Är uppenbarligen inne i ett  ”krämstim” ;)

Här kommer min variant av jordgubbskräm!

Jag gillar svenska jordgubbar och Finnerödja säljer ju frysta sånna, tyvärr inte KRAV.

Självklart funkar färska också ;)

Så här gör jag min kräm hur som

1 liten portion

100 gram jordgubbar
1 dl vatten
ev 1 tsk Bakery+ sötning
1/3 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Lägg frysta eller tinade gubbar i vatten och söta eventuellt. Koka upp dem ganska lätt (om du gillar lite hela gubbar) och mosa eventuellt lätt med trägaffel, du avgör själv hur mosat resp helt du vill ha det, vi gillar lite hela.
Förbered en skål som tål värme och lägg i johannesbrödkärnmjölet i botten tillsammans med en spiralvisp.
Sila med hjälp av trägaffeln ca 2 dl av jordgubbssaften i bunken och vispa kraftigt med spiralvispen och slå det över gubbarna och låt det hela få ett uppkok och rör med typ trägaffel.

Häll upp i portionskål eller om du gör en större sats en skål som tål lite het kräm.

Det allra godaste till jordgubbskräm är ju bara kall grädde!

 

Rabarber och jordgubbskräm till frukost

rabarber_jordgubbskräm
Idag laddar vi dagen med hemkokt rabarber och jordgubbskräm, än finns rabarber att plocka och de öländska jordgubbarna kostar 35kr/litern. Det borde inte vara så länge kvar på just jordgubbssäsongen så nu gäller det att bunkra upp, självplock är betydligt billigare dock! ;-)

Vad jag har förstått så är många tillbaka på sina arbeten idag, så även mannen här i huset. Efter 5 sköna lediga veckor ringde alarmet 05 idag… Nu blir det matlistor och lunchlådor och lite mer rutin på vardagen igen. Barnen har dock sommarlov 2 veckor till så en massa bad och bus till hinns nog med ändå. Tack för tipsen igår om middagmat, ni ska få se lite senare vad det blev… :-P

8-10 port
Rabarber och jordgubbskräm

1 kg rabarber
2 liter jordgubbar
4-5 dl socker
2-3 msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarber och jordgubbar och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blanda potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

rabarber_jordgubbar_kräm