Kräfttider
Nu har vi kommit ända fram till augusti, hoppas vädret vänder nu så det blir många ljumma kvällar lagom till kräftfesterna.
I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna, bland annat hur du enkelt gör egen majonnäs.
Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.
Ännu fler tips hittar du i min senaste kokbok som kom i våras, Gröna, sköna tillbehör.
Västerbottensmuffins med kummin
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
Hemlagad majonnäs
2 äggulor
1½ tsk osötad senap
½-1 krm salt
Lite vitpeppar
1 tsk vit balsamvinäger
Några droppar Worcestershiresauce
2 dl neutral rapsolja
Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.
Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.
Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.
Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.
Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke som på bilden ovan, det ger bra träning
Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.
Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.
Rhode Islandsås 4-6 port
3 dl majonnäs
1 dl chilisås
½ pressad citron
ev 1 msk whisky
Salt
Cayennepeppar
Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.
Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.
Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg om heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger.