Syrlig glögg
Här vid Medelhavet finns de godaste solmogna frukter man kan tänka sig.
Kan även tänka mig att Lucia själv njöt av alla citrusfrukter och granatäpplen på sin tid i Italien.
Att värma dryck med kryddor är en tradition med gamla anor i Sverige, den kom från början just från Medelhavet och de gamla grekerna och romarna.
Här en text om glöggens historia som jag lånat från Spritmuseum på Djurgården:
”Glögg – en svensk jultradition med anor från medeltiden
Att dricka varmt kryddat vin har anor långt bak i tiden. Man drack kryddat vin redan i det gamla Grekland.
Romarna sötade sitt vin och smaksatte det bland annat med kryddor och blommor.
Hälsobringande dryck
Under medeltiden var kryddvin mycket populärt i Europa. Kryddorna ansågs hälsobringande, men kunde också dölja dålig smak på vinet.
Hypocras var en dryck som fått sitt namn efter läkekonstens fader, Hypokrates.
Gustav Vasa var mycket förtjust i klaret, som var en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.”
Så passa på att njut av en riktigt hälsosam dryck nu i juletid.
Vill du ha tips på fler sorter, så hittar du här min blåbärsglögg och här en äppelglögg.
Jag inspirerades till det här receptet av Jill Wallentin Wollberg och hennes fina kokbok Jills mat.
Vill du ha något gott att tugga på till glöggen så hittar du här mina fröpepparkakor.
Jag önskar dig en glad, ljus och trevlig Lucia i denna den mörkaste av årstider.
Granatäppelglögg 4 små muggar
1 granatäpple
1 blodgrape
1 citron
10 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 cm färsk ingefära i skivor
Eventuellt lite sötning
Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.
Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.
Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.
Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.
Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.
Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.