Blåbärskräm är ju också en kräm som är väldigt god och i synnerhet när den är gjord på våra inhemska skogsblåbär.
Älskar skogsblåbär!
Dessa finns ju numera ofta att tillgå året runt i frysdisken.
Skogsblåbär innehåller 6,4 gram kolhydrater och varav 2,9 är fruktos per 100 gram.
Gör man då denna kräm på 225 gram skogsblåbär och silar av
så blir det i runda slängar 12 gram kh i hela satsen.
Blåbärskräm
3-4 port
225 gram frysta eller färska blåbär
2 dl vatten
ev 1 msk bakery+ sötning
1 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning
Gör så här:
Häll vatten, blåbär och ev sötning i en kastrull och låt det hela koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter att bären mjuknar och saftar av sig. Sila av i med trådsil ner i ny kastrull och pressa bären med gaffel mot silens botten att all saft rinner ut.
Vispa sedan ner kraftigt johannesbrödkärnmjölet och ge krämen ett uppkok, häll av i skål eller portionsskålar.
Serveras ljummen eller kall med kall grädde!
Eller varför inte en god vaniljglass! Då räcker nog krämen till 4-6 portioner