Skorpor

Källa: Yvonne Eriksdotter
Portioner:

Ingredienser:
100 g hackad sötmandel
1.5 dl sötningsmedel
500g mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 st ägg
75 g smör
Solroskärnor
Hela linfrön
Rivet apelsinskal



Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och rör ner äggen.
Forma degen i tre lika stora delar.
Använd olja i händerna om det blir för kletigt.
Platta degen med en gaffel och baka i 175C° ca 15 min.
Skär sedan i lagom stora bitar på snedden.
Ju mer frön man har i desto svårare att få den att hålla ihop när man skär den i bitar, men desto godare att äta.
Torka dom i ugnen på 100C°.
Det tar några timmar innan de blivit torr i mitten.

Detta receptet är från början inte mitt...men efter lite justeringar så är det nu en variation av det ursprungliga som jag kan kalla mitt eget.

Tilläggas ska att jag hade aldrig klarat att äta LCHF-kost om jag inte haft bra fikabröd:)
Nöttoppar

Källa: Dzena
Portioner: ca 20 st

Ingredienser:
200 gr malda eller finhackade hasselnötter
50 gr smör
1 dl sötningsmedel
1 ägg


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 gr

Blanda hasselnötter med smält och avsvalnat smör.
Lägg till sötningsmedel och ägg.
Blanda väl.
Klicka smeten med en sked på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt en hel nöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen i ca 13-14 minuter.

Låt dem svalna på plåt.

Mina nöttoppar blev gräddade i 16 min därför lite mörka så det ska räcka med 13-14 min!!

Tips: Toppar går även bra att doppa i smält mörk choklad till hälften eller bara dekorera med smält choklad med en sked ovanpå.

Ha det söt!
Äppelpaj med dinkel (lågt GI)
Äppelpaj med dinkel  (lågt GI) – en god och enkel äppelpaj med dinkel – lågt GI.  Ingredienser: (6  portioner) 4-5 syrliga äpplen 10-15 valnötter (hackade) 2 tsk kanel eller 1-1/2 tsk kardemumma 1,5 dl dinkelmjöl (fullkorn) 1,5 dl havregryn (fullkorn) 1/2 dl linfrö (krossade) 2 msk sötningsmedel (eller fruktsocker) 100 g smör (eller Arlas smör [...]