Turkisk Lasagne
Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.
Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.
Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.
Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.
Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.
Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.
Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.
Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.
Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.
Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.
Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.
Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.
Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.
Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.
På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.
På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.
Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.
Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.
Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.
Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.
Lasagne 2-3 port
300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur
1 gul Lök
2 Vitlöksklyftor
2 Tomater
3 msk Smör
1 msk Tomatpuré
1 msk Oregano
1 msk Paprikapulver
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Worcestersauce
Havssalt och Svartpeppar
Att varva med
1 liten Aubergine
200 gr Mangold
3 msk Smör
Havssalt
Osttäcke
3 Ekologiska Ägg
50 gr riven Halloumi
2 dl Grädde
Havssalt och Svartpeppar
Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.
Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.
Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.
Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.
Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.
Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.
Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.
Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.