Amerikansk Äppelpaj
Deg:
375 gr vetemjöl
(2 tsk rivet citronskal)
230 kallt smör
7 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 kg skalade skivade äpplen
200 gr socker
1 tsk kanel
40 gr maizena
Bearbeta ihop smör citronskal och mjöl, tillsätt vatten och kör bara ihop tills det blivit en deg. Kör du för länge kan degen bli seg.
Dela i 2 lika stora bitar, plasta in och lägg i kylen minst 1/2 timme.
Kavla ut ena degen och lägg i en pajform..
Vispa ihop socker,kanel och maizena.Tillsätt äppleklyftorna och rör runt så att alla täcks av blandningen. Häll i pajskalet.
Kavla ut den andra degen, pensa kanterna med vatten på den deg som sligger i pajskalet, lägg på pajlocket och knip ihop med första längs kanterna. Klipp av överflödig deg ca 2-3 cm runt hela kanten. Med hjälp av dina fingrar kniper du en vågig kant runt om hela.
Pensla med lite vatten på ovansidan och strö lite socker, skär sen några snitt i locket.
Ugn 200° 20 minuter
175° 30 minuter
Servera med vaniljsås