Ett vanligt missförstånd är att man tror att all frukt innehåller bara fruktos.
Fruktos är troligtvis det farligaste sockret då det är levern som får bryta ner denna sockerart. När något får ett lågt GI (Glykemiskt index= hur snabbt en sockerart bryts ner) är det oftast alltid en hög halt av fruktos, eftersom det endast är levern som bryter ner fruktosen.
Det sk ”vita sockret” heter Sackaros och består av lika delar glukos och fruktos. Honung består av 70% fruktos.
LÄS ÄNNU MER och här kan du också läsa och se R.Lustig om sackaros, glukos och fruktos.
Här ser du en lista med lite frukt & grönt så kan man se vilken del som är fruktos och vilken del som är glukos.
Med högre fruktoshalt: | |||||
fruktoshalt i % | glukoshalt i % | ||||
äpple | 5,9 | 2,4 | |||
päron | 6,2 | 2,8 | |||
vattenmelon | 3,4 | 1,6 | |||
russin | 29,8 | 27,8 | |||
morot | 1,8 | 1,6 | |||
squash | 1,4 | 1,1 | |||
tomat | 2,0 | 1,3 | |||
tomatpuré | 4,7 | 3,0 | |||
nypon | 5,2 | 4,2 | |||
röda vinbär | 4,4 | 2,9 | |||
hallon | 2,2 | 1,6 | |||
honung | 40,9 | 35,7 | |||
fikon | 16,1 | 14,7 | |||
vindruvor | 7,8 | 7,6 | |||
HFCS | 55-90 | 45-10 | |||
Med högre glukoshalt:
|
|||||
torkade dadlar | 21,6 | 27,2 | |||
torkad aprikos | 10,0 | 20,8 | |||
banan | 2,7 | 4,4 | |||
ananas | 1,4 | 2,3 | |||
broccoli | 0,7 | 1,2 | |||
lök | 1,5 | 1,6 | |||
brysselkål | 0,7 | 1,2 | |||
blåbär | 2,9 | 3,0 | |||
sirap | 21,7 | 24,2 |