I dessa rabarbertider som nu börjar gör jag gärna smoothies på de späda färska rababer!
3-400 gram fint skivad rabarber
1 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning
1 dl kesella (10% fett)
1 dl turkisk yoghurt eller 1 dl kesella (10%)
Gör så här:
Koka rabarbern mjuk i vattnet med sötning. När den har mjuknat ordentligt ställ den kallt att kallna helt.
Mixa sedan rabarbern fluffig med kesellan och yoghurten. Ta även i en liten näve isbitar och mixa med om du vill ha den riktigt kall.
Vill du krydda lite är kanel och kardemumma goda kryddor till rabarber. Vill du byta lite rabarber mot jordgubbar för rödare smoothie så funkar det utmärkt också.
Tips: Notera att Kesella har en högre halt av protein (10%) än ex turkisk yoghurt ( 4,2%) det gör att man inte nödvändigtsvis behöver tillsätta vassleprotein (proteinpulver) om du vill göra proteindrinkar.
Koka rabarberpuré enligt receptet ovan och frys in i lämpliga små burkar för att göra goda smoothies under vintern.