Turkisk brunch
Här i Alanya är det vanligt att gå ut på café på helgerna för att äta en stor brunch.
Igår blev jag och Tomten bjudna på adventsbrunch på ett café i grannskapet av bekanta från Sverige.
Citirim är en konditorikedja, som har en mycket fräsch och god buffé med det bästa ur det turkiska frukostköket, det är många vegetariska rätter som serveras.
Ofta med milda kryddningar som lyfter fram varje enskild grönsaks egna smaker.
Ibland förstärks de med lite hetta från chiliflingor, men det starka får inte dominera som i många andra kök.
Här äts grönsaksrätterna tillsammans med många olika sorters ost, kokta och stekta ägg, äggsallader, kycklingkorvar stekta med champinjoner, lök och tomat.
Mitt favoritsmör från mejeriet Pinar finns också att förse sig med så mycket man vill.
Mina vänner hade också med sig en burk ostkex som de brukar baka efter mitt recept.
De har blivit mycket uppskattade på de bjudningar de haft under hösten.
Irina hade bakat dem i 12-dubbel sats sist, då de har en strykande åtgång.
Hon lägger till lite hackade valnötter och använder den lagrade osten Eski Kasar Peynir.
Ostkex med mandel
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk fiberhusk
Lite havssalt
Rör samman de torra ingredienserna. Blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Jag kryddar kexen med lite svartkummin, nigella sativa.
Det är en brödkrydda som används ofta som smaksättning av bröd här i Turkiet.