hävdar Dr Robert Lustig och vad är det i juicen som är farligare än läsk frågar sig säkert någon?
Jo, det är fruktosen.
Problemet här är att gemene man tror att juice är hälsosamt, rena vitaminbomben… och därmed lätt dricker för mycket.
Lustig säger:
”De sockerarter som förefaller vara de mest hälsosamma är oftast de värsta”
Man skriver vidare på Svd:
”Men nu dricker ju inte de flesta av oss så mycket juice – däremot pimplar vi i oss mer än vi borde göra. De senaste 30 åren har vår konsumtion av fruktos, sockerarten som finns i juice, mer än fördubblats. Idag betraktas drycken som en törstsläckare – förr såg man den mer som en ”vitaminshot”. Det vill säga något helt annat än dagens tvådeciliters juiceförpackningar avsedda för barn, där sockerinnehållet ligger på runt 17 gram – vilket motsvarar över fyra teskedar socker.
Det största problemet är enligt Lustig avsaknaden av fibrer i juice. Äter man ett äpple ”balanseras sockret av fibrerna vilket ger levern en chans att fullt ut omsätta det som kommer in”. Dricker man däremot en halvliter äppeljuice handlar det istället om ”en enorm energimängd rakt in i levern”. Smoothie är inte heller någon höjdare då ”fruktfibrerna ’slås sönder till flisor’ när de mixas”, säger han till Daily Telegraph.”
Jag skriver ju då och då om fruktos… var hittar vi fruktos i större mängd?
Honung 70%
Agavesirap 50%
Sackaros (vitt socker) 50%
Intressant att han säger ”förefaller vara hälsosamma” för inom lchf har det ibland kunnat verka som om fruktos-socker är det bästa sockret…
Att man inom GI lägren förespråkat fruktos för deras låga GI är ju givet…
det är som fler LCHF företrädare sagt hundra gånger, det är levern och endast levern som kan förbränna fruktos därav ett lågt GI, är det likamed hälsosamt? Uppenbarligen inte…