Specialstyckat revben – kotlettspjäll

Ibland kommer man på rätter som man inte haft på typ hundra år och just detta är en sådan. Jag beställde ofta specialstyckat revben ( som vi kallade det) hos slaktaren på Kvilletorget i Göteborg, en affär jag åkte till då och då och köpte på mig massa fint kött och la i frysen.

Häromdagen fick jag en påminnelse och gick in på City Gross och sög tag i en ”köttavdelningsmänniska” och frågade om hon kunde fixa specialstyckat revben, hon såg väldigt frågande ut. jag sa ett det är en kotlettrad som liksom styckas i köttdelen och fälls ut. Aha du menar kotlettspjäll!?

10419576_10152938405777383_2359702799173506725_nDenna  gnider jag gott in  med salt och peppar, lägger på gallret och det hela på en plåt. Hyvar in i ugnen i mitten på 175 grader och där får den gå en timma och ca20-30 minuter, givetvis beroende på storlek. Denna del är på ca 1,3 kg.
Vispar ur långpannan med 3 dl vatten och ser till att allt ”bränt” blir upplöst och kommer med i vattnet.
Denna sky häller jag sedan upp i liten kastrull och vispar ner 0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan redning. Smakar av ev med mer salt o peppar.
Skivar upp köttet och servera sås och kött till gröna bönor och  danskt rödkål.

Kanske något du också glömt eller inte provat alls :D
10341838_10152938405942383_8132556841962596055_n