Fytinsyra är något vi bör ta hänsyn till i synnerhet i spannmålet, då detta ofta äts som huvudel av måltid så som ris och pasta. Bröd är ju också ett livsmedel som äts som en hel måltid, ofta frukost och lunch eller kvällsmålet.
Johannas kost och hälsa blogg ( superbra blogg att bedriva forskning i) skriver mycket bra om spannmålet och fytinsyra.
Bla. att förr i tiden åt man aldrig obehandlade spannmål utan de var alltid jästa (surdeg) vilket tar bort en hel del av just fytinsyran.
Numera jäser bröden fort med stora mängder jäst och är i stora drag råa.
Högst halt av fytinsyra finns i havre.
Fytinsyra är alltså en antioxidant, men till skillnad från de flesta andra så är den negativ för oss; den binder nämligen upp mineraler som järn, kalcium, zink och magnesium, vilket medför att upptaget av mineraler från fullkornscerealier blir mycket lågt. I synnerhet vegetarianer får lätt mineralbrist på grund av att fytinsyra hämmar deras upptag.
Men hur är det då med nötterna som vi gärna äter lite då och då och faktiskt också bakar med?
Där har Mark´s Daily Apple skrivit bra om just detta att vi ofta äter nötter.
Här har han också sammanställt en bra lista över fytinsyrehalten i lite olika nötter:
In milligrams per 100 grams of dry weight
Brazil nuts 1719
Cocoa powder 1684-1796
Oat flakes 1174
Almond 1138 – 1400
Walnut 982
Peanut roasted 952
Brown rice 840-990
Peanut ungerminated 821
Lentils 779
Peanut germinated 610
Hazelnuts 648 – 1000
Wild rice flour 634 – 752.5
Yam meal 637
Refried beans 622
Corn tortillas 448
Coconut 357
Corn 367
Entire coconut meat 270
White flour 258
White flour tortillas 123
Polished rice 11.5 – 66
Strawberries 12
Nu blir det ju då ganska intressant att kika lite på detta, ex mandelmjöl som ju många gärna bakar frikostigt på.
Jämför man då mandel och kokosnöt i listan så ser man att även där har kokosnötsmjölet en stor fördel mot mandelmjöl.
Mandel har ett spann mellan 1138-1400 gram per 100 gram ( havre har precis över 1100 gram)
Kokosnöt endast 357 gram.
Varför skriver jag även där?
Jo, kokosnötsmjölet har också en fördelaktigt låg halt av omega 6 fettsyra, dvs den inflammationsdrivande fettsyran. Vilket gör att man har lättare att uppnå en bra fettsyrebalans om man väljer kokosnöt framför andra nötter.
Nu jämför vi ju mandel med kokosnöt.
Mandel har 10,6 gram omega 6 per 100 gram
Kokosnöt har 0,6 gram per 100 gram
Alla som läser bloggen vet ju att mitt favorit mjöl i bakverk är kokosnötsmjölet. Jag kommer nog alltid att favorisera detta mjöl.
Jag använder också ibland kokosnötsmjölet för att kunna reducera mandelmjöl i bakverk och bröd.
Så här har vi nu två anledningar att ibland föredra kokosnötsmjöl!
Mindre fytinsyra och mindre omega 6 = HÄLSA
Tilllbaka till nötter och fytinsyran.
Behöver vi reducera intaget av nötter av hälsoskäl?
Jag tror inte de flesta äter så mycket nötter så ofta att vi behöver grunna så värst över detta.
Men om man betänker att samlaren och jägaren fick knäcka och skala nötterna själva så åt de säkert långt mindre än vad vi gör idag, då det bara för oss är att hälla ur en påse…
Men de flesta av oss äter nog de bara som snacks mellan målen eller som sagt i bakverk mm en gång ibland. Men det är ju inte så att måltidens bas är nötter, är det det då bör vi nog ta oss en funderare. Ex mandelmjölspannkakor varje dag…
kanske byta ut dem mot kokosnötsmjölpannkakor ibland
Bild och mer om nötter hos Träningslära