Kex till morgonkaffet
Nu har vi kommit i ordning i vårt fina boende nere i Alanya. Regnet har vräkt ner den första veckan, då är det skönt att bo i en varm och bekväm lägenhet.
För första gången på många år, har vi hyrt en fullt utrustad lägenhet, så nu har vi en riktig gasspis och ugn.
Annars är de flesta hotell utrustade med bara en elektrisk kokplatta, så nu blir det lite roligare att laga mat.
Jag hade med Fiberhusk och Pofiber hemifrån, så nu blev det en vidareutveckling av mitt glutenfria Fröknäcke som jag gjorde i somras.
Smaken blir lite som skorpor, perfekt till morgonkaffet, med smör och ost på.
När vädret blivit bättre, följer fler inlägg med bilder från ett vårgrönskande Alanya och alla dess grönsaksmarknader.
Under tiden kan Du ta en titt på alla fina LCHF-böcker som ligger på Topplistan inom Familj och hälsa hos nätbokhandeln Bokus.
Där placerar sig min och Annika Dahlqvist‘s kokbok LCHF för seniorer på en hedrande 10e plats just nu.
Det har verkligen kommit många böcker på temat lågkolhydratkost nu i vinter.
Kul att det blir fler och fler alternativ till de vanliga kokböckerna, som är fyllda av kolhydratstinna recept med gluten och massor av socker.
Vill Du baka lite sötare kaffebröd, men ändå helt LCHF-anpassat? Då ska Du ta en titt på Baka med LCHF av Mariann Andersson.
Där finns mängder av läckra bakverk, som Kladdkaka, Semlor, Hallonmoussetårta och Cupcakes.
De är bakade helt utan vanligt socker och mjöl, Mariann använder bara Stevia och Sukrin/Erythritol i sina kakor.
Istället för vetemjöl hålls kakorna ihop av kokosnötmjöl.
Ser fram emot att få provbaka en del av kakorna vid nåt festligt tillfälle när jag kommer hem.
Inne på Marianns LCHF mat och bak kan Du fram till den 10/2 köpa boken för endast 129 kr. Här hittar Du den annars hos Bokus.com.
Frökex med Kardemumma
1½ dl Sesamfrön
1 dl Linfrön
2 msk Pofiber
1 msk Fiberhusk
1 msk mald Kardemumma
1 msk Honung eller Sukrin
1 tsk Havssalt
½ dl smält Smör
2½ dl kokande Vatten
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten, tillsätt smör och honung eller sukrin.
Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten 33×30 cm.
Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.
Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Förvara i lufttät burk.
Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller thé.