Tiramisu med limoncello och lemoncurd, pudrade med kakao och chokladrosor på toppen


Slutklämmen på den italienska buffén blev tiramisu i portionsglas! Jag smaksatte den efter ett tips med limoncello (kexen) och lemoncurd (grädde/mascarpone). Grymt gott och syrligt, sött, fräscht! Jag ville dock ändå dekorera den med den klassiska pudrade kakaon eftersom chokladrosorna (rosor; tillägnad en rosgalen mamma) skulle matcha därtill! Otroligt smidig dessert som du kan förbereda många timmar i förväg och det smakar bara godare ju längre de får stå till sig! ;-)

20 port
Det här behöver du : 
40 st savoiardikex
knappt 1 flaska (750 ml) limoncello

3-4 dl grädde
200 gram mascarponeost
300 gram lemon curd
Kakao
Chokladrosor + chokladspån (Dr Oetker)

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram 20 portionsglas. Bryt kexen så de passar i botten, doppa dom hastigt i limoncello och lägg i botten på varje glas. Vispa grädden löst, blanda med lemoncurd och mascarponeost och skeda ovanpå kexen. Toppa med pudrad kakao och chokladrosor/chokladspån. Vänta med kakaon och dekoration tills strax före servering.

Jordgubbar med Kaymak som förkylningsmedicin

Jordgubbs- och förkylningssäsong

Senaste veckan har inte gått i friskhetens tecken här i Alanya. Vi blev båda drabbade av förkylning efter första veckans regn och rusk.

Min tog dessutom en vändning i ännu värre symptom, med andningsbesvär, stopp i bihålor, hosta och örvärk. Till det en hals som gjorde så ont så det knappt gick att svälja.

Förr var det här vanligt varje år för mig på vinterresorna till Turkiet, men nu var det flera år sen jag var så här sjuk.

Tack vare ordentligt med bra LCHF-mat och mycket vitaminrika grönsaker, så brukar jag sällan drabbas av mina bihålebesvär numer.

Nu var det alltså dags igen, men blev inte sängliggande med feber den här gången.

Har kunnat vara uppe och även haft tämligen god aptit. Tillsammans med en kur antibiotika, så har det mesta nu gått över.

Gillar inte att ta mediciner i vanliga fall, men när de här illvilliga bakterierna anfaller, så är det bara att försöka bota eländet, innan det blir värre.

Gick med en hemsk bihåleinflammation i 6 veckor en vinter för 8 år sen, det vill jag inte vara med om igen.

Glass är som de flesta vet lindrande vid halsont, upptäckte att Kaymak hade samma effekt.

Det är en traditionell tjock, hopkokt gräddprodukt med en fetthalt på 60%, som är väldigt populär på det Turkiska frukostbordet.

Tillsammans med säsongens första jordgubbar och lite vaniljpuver, blir det också godare än glass.

Klarar inte av den köpta glassen längre, den är oftast alldeles för söt om man inte gör den själv.

Jag sötar oftast mina desserter med honung, det är det mest naturliga valet för mig.

Men är Du sockerberoende eller vill ha ner kolhydraterna ännu mer av andra orsaker, så byt ut honungen mot samma mängd Sukrin eller några korn Stevia.

Här kan Du läsa ett intressant inlägg om sötning, desserter och bakverk inom LCHF hos Anna Hallén.

Nedan följer ett recept på Vaniljpannacotta, som är det som mest liknar Kaymak i smak och konsistens.

Vaniljpannacotta

2 dl Grädde

1 blad Gelatin

1-2 tsk Honung

½ krm Äkta Vaniljpulver

Hallonsås

2 dl Hallon

1 tsk Citronsaft

ev 1 tsk Honung

Koka upp hallonen med citron. Mixa och passera genom nätsil, söta ev med honung och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter. Koka upp grädden. Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Vispa i vaniljpulver och den sorts sötning Du föredrar.

Smaka av så Du får en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite Yoghurt med Grädde. Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan. Garnera med några fina hallon.

Nedan följer några bilder från gårdagens promenad längs Kleopatrastranden, där det var höga vågor efter senaste dagarnas oväder.


Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.


Nyårsdessert och födelsedag.



Till Nyår åt vi Jordgubb/kola Semifreddo. Jag använde mig av Leilas Nutella Semifreddo http://kakmonstren.blogspot.com/2010/12/morgondagens-dessert-nutella-semifreddo.html men bytte Nutellan mot hemmagjord Jordgubbscurd och skippade mandlarna. Spritsade sen på Kolatopping. Mums!
Till äldsta dotterns födelsedag trodde jag att jag skulle få leka lite med choklad (hade några ideér med modelleringschoklad i tanken) men då ville hon inte ha choklad överhuvudtaget. Hon ville ha samma som vi åt till nyår men med citron eller lime. Okidoki så blev det, gjorde Citron/Lime curd efter detta recept: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/lemon-curd-recipe/index.html
Digestivekex som botten.
Dekorerade med curd, gräddrosetter och lite Apelsinblossom. Frisk och gott.
Vit Chokladmousse
Min käre bror fyllde år häromdagen och jag passade på att bjuda hit honom på middag. Lika passande var att de övrigt nära och kära kom för att fira....

Det blev en dag med både förrätt, huvudrätt och dessert. Flera timmar satt vi runt köksbordet och umgicks kring mat och fika.



Till dessert hade jag hittat ett recept på Vit Chokladmousse från arla.se.
Lagom antal ingredienser och moment....och bara sååååå underbart god :))

Till 8 port

2 dl vispgrädde
150g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella gourmet
färska bär till dekoration (frysta fungerar utmärkt)

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.