Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Snittar med rökt rådjurskött, färskost och pepparrot

tunnbrödssnittar_rökt_kött_rådjur_pepparrot
Innan jul fick jag en fint, rökt baklår av rådjur från bästa vännen. Det är det ultimata drinktilltugget, serverat på träskärbräda med enbart en kniv. Ett snacks till en kall öl, likaväl som en finare anrättning av lyxmiddag.

Rökt kött är en delikatess i sig, oftast godast naturell. Upphängd på spishyllan med bara en kniv i läderrem – redo att avnjutas när andan faller på. Jag serverade det på vårt julbord här hemma men har såklart massor kvar.

Läckra tunnbrödssnittar till nyår är aldrig fel och här har jag använt philadelphiaost, riven pepparrot och ruccola tillsammans med tunna skivor av det rökta köttet. Garanterat uppskattade och väldigt enkla att göra. :-P

40 st
Det här behöver du : 

4 mjuka tunnbröd
1 förp philadelphiaost (200 gram)
4 tsk riven pepparrot på tub
Ruccola
200 gram tunt skivat rökt rådjurskött

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bred philadelphiaost på tunnbröden. Bre ut en tesked av pepparroten på varje. Strö över ruccola. Skiva det rökta rådjursköttet fint och lägg över. Salta och peppra. Rulla ihop längs med långsidan. Plasta in och låt gärna ligga i kylskåpet nån timme före servering. Skär upp varje rulle i 10 st snittar.

rökt_rådjur_baklår

snittar_nyår_tips_nyårsmat

snittar_tilltugg_nyår_förrätt_tunnbröd

rökt_rådjur_baklår_kött_vilt_snittar

Älgskavsgryta gratinerad med duchessepotatis

älgskavsgryta
Får jag fresta med en riktig, rejäl skavgryta? Tycker ni om skav??
Jag tillhör dom som ofta köper hem det, mest renskav men även älg när det finns. Jag skulle nog inte kunna vara utan just renskav då jag är uppväxt på det, Nicke däremot är av en annan åsikt och tror visst att man kan överleva utan men han är så illa tvungen att äta det ibland ändå! :-P

Köttet är tunna, tunna skavbitar som går snabbt att tillaga, det är norrlands kebab och dessutom ett mycket magert kött.

Oftast brukar jag göra en ljus gryta med renskav i en sås med messmör, det är den absolut godaste jag vet. Recept HÄR >>
Eller som när jag var liten då stektes renskav med bara salt och peppar till snabbmakaroner när vi var i stugan, det var istället för falukorv de! ;-)

Den här varianten med älgskav har fått rejält med smak av både rosmarin och timjan och en mörk, mustig viltsås. Gratinera gärna grytor i ugnen med duchessemos runtom, det blir snyggt att ställa fram och bjuda på, dessutom allt-i-ett och sånt gillar vi ju! ;-)

Det här behöver du : 
ca 300 gram älgskav
1 gul lök
1 morot
½ zucchini
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk viltfond
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
1 msk soya
1 msk svartvinbärsgelé
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka lök. Skala och skär moroten i tunna slantar, skär zucchini i lite grövre bitar. Hetta upp en panna med smör. Bryn älgskaven tillsammans med morötter och lök. Smula över de torkade kryddorna så dom får fräsa med. Tillsätt sen zucchini och pudra över vetemjöl och vänd runt.

Slå på vatten, fond och creme fraiche och resten av ingredienserna. Låt gryta koka upp, sänk sedan värmen och låt den småputtra ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

Häll grytan i en stor, ugnsfast form. Spritsa duchessemoset runtom. Gratinera på 225 grader ca 15 min eller tills moset fått fin färg.

Duchesspotatis :
ca 800 gram potatis (Gärna King E)
3 äggulor
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med ett potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset.

älgskavsgryta_recept_älgskav
En rejält mustig och smakrik älgskavsgryta som passar höstens blås och ruskväder.

älgskavsgryta_älgskavsgratäng_duchessepotatis
En läcker bjudrätt och vansinnigt gott alternativ att hitta på med just skav. Här kan du variera med renskav eller annan viltskav. Grytan går snabbt att koka ihop eftersom köttet är så tunt.

älgskav_viltskv_älgskavsgryta

Rådjursfilé med mörk pepparsås

rådjursfile_recept_tillagning_innertemperatur
Helgens höjdpunkt var helt klart en stor låda med rådjursfiléer från bästa vännen. Enligt egen utsago är hon inte så förtjust i just rådjurskött men… Nä, det tror jag inte på, faktiskt! ;-)

Redan när hon frågade mig på telefon om hon skulle ta upp ett gäng filéer från frysen och ta med sig så åkte marinaden fram i huvudet direkt. Timjan, vitlök och viltfond… Lite olja, soya och peppar. Det rörde jag ihop redan innan hon kom. Och vilket kött sen då? Så fina bitar, så snyggt frysförpackat. Jag skar bort hinnorna och sen ner i marinaden. 2-3 timmar före jag tillagade det.

Rådjurskött är så vansinnigt gott så det är svårt att jämföra med annat vilt tycker jag. Hjort och ren är också favoriter och älg förstås med då ska det vara långlagad kalops eller tjälknöl.

Åter till rådjursköttet. Det är en extrem fintrådigt muskulatur på rådjur så köttet bör inte tillagas för länge, inte ens med låg temperatur tycker jag, det blir så lätt mjöligt i smaken. Däremot får det gärna vila efter tillagning lite längre för att både värmeutjämna och bli riktigt mört utan att kännas som ”malet”… Temperaturen är också viktig, ett jämnt rosa tillagat kött är det godaste och då ska temperaturen ligga runt 60, inte mer. Köttet fortsätter ändå tillaga sig nån grad när det ”vilar”.

Har man nu helt urbenade filéer så prova gärna detta receptet. I och med att dom är ganska små så kör jag dom inte i ungen efter jag brynt dom utan sänker värmen i pannan istället och öser köttet flera gånger med smör. Det blir kanonfint – jag lovar! :-P

En rådjurssadel däremot kör jag gärna i ugnen direkt och låter filéerna ligga kvar (fast utskurna) på sadelbenet. Det ger extra smak och blir en fin servering då man bara skär upp köttet i skivor och servar direkt från sadeln.

4 port
Det här behöver du : 
800 gram rådjursfilé
30 gram smör
Salt & svpartpeppar

Marinad (låt filéerna marineras 2-3 timmar före tillagning) : 
1 dl kallpressad rapsolja eller smält smör
1 msk soya
1 pressad vitlöksklyfta
Några torkade timjankvistar
1 kem vitpeppar
3 msk konc. viltfond

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna från hinnor. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga ca 2-3 timmar i marinaden före tillagning. Helst i rumstemperatur så köttet inte är kylskåpskallt.

Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret. Bryn filéerna runtom så de får fin färg. Sänk värmen i pannan och klicka i resten av smöret. Ös filéerna många gånger. Luta pannan och ös med matsked över köttet om och om igen. Litar du inte på din fingerkänsla när köttet är klart så använd en stektermometer. 60 grader brukar jag tillaga rådjursfiléer på, då blir det fint rosa inuti. Köttet ska ha en motstånd när du trycker lätt med fingret, ungefär som ”gropen” mellan tumme och pekfinger, det brukar jag gå efter då blir det kanon! ;-)

Nu ska köttet ”vila” och det är det viktigaste av allt. Helst en timme inslagen i folié för att värmeutjämna och bli mört och saftigt. Skär sedan upp i skivor, servera med förslagsvis hasselbackspotatis och en mörk pepparsås.

Såsen :
4 dl mörk oxbuljong
2 tsk mörk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk soya
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk nymalen rosépeppar
1 krm nymalen grönpeppar
2 dl grädde
Salt
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ur pannan du stekt filéerna i med oxbuljong. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker.

rådjursfile_recept_rådjurskätt_steka

rådjursfile

Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek!

plankstek_nyår_nyårsmat
Vad hittar ni på för gott denna lördagskväll? Är det schlagermenyer all in?? :-P Här hemma har vi stort huvudbry om VAD vi ska ha ikväll… Joline vill lyxa till det med bubbel och fruktiga drinkar och nån lyxig potatisgratäng, Nicke vill ha nått GOTT (hamburgare, biffar, grillat…) Max vill ha pannkakor eller fisk och jag vill ha en god husman, nåt kött med pasta eller biffgryta… Eller jag vet inte..??!!

Vilket dilemma? Blir det nånsin så hemma hos er också??

Tänkte i alla  fall slå ett slag för vildsvinet! Köttet som blivit riktigt populärt och som syns mer och mer runtom bland matbloggarna. Det är ju inte bara ett stycke vilt kött som du lagar en söndagstek av, det finns hur många härliga recept som helst på tex. raguer, färsbiffar, grillade kotletter, möra,  saftiga revben etc etc… Ni ska få några genvägar.

Låt er inspireras :

vildsvin_stek_ugn_recept

Det vildsvin jag tillagade länge på låg ugnstemp passar utomordentligt bra till plankstek där man vill ha olika sorters kött. En mört, kallskuret och vansinnigt gott kött helt enkelt!

baconlindade_haricotverts
Klassiska tillbehör till plankorna. Utskurna tomater och baconlindade haricot verts.

plankstek
Jag gräddar alltid plankorna såhär och lägger på kött och sås när moset är gratinerat.

plankstek_vildsvin
Smaklig måltid, vad ni nu än ska äta och ha en finfin lördagskväll! :-P

The post Plankstek med vildsvin och vild länkkärlek! appeared first on Kryddburken.se.

Långlagat vildsvin

vildsvin_stek_ugn_recept
Vildsvinskött är riktigt gott. Rätt tillagat blir det ett kraftigt men mört kött som är enkelt att handskas med för att just vara viltkött. Rådjur till exempel kan vara knepigare då deras muskelfibrer är så tunna och fina då ett överarbetet rådjurskött blir lätt ”mjöligt” i konsistensen.

Med vildsvin är det tvärtom, här ges utrymme för experiment och trots att köttet är så pass magert blir det lätt saftigt och mört men jag har några tips jag ska dela med mig av.

Vildsvin är en seg gris i sitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen. Att möta ett vildsvin är inget man önskar på en skogspromenad…

Det är en tuffing med hård borst, nästan som en gigantisk igelkotte med humör som ilsk tjur. Att köttet (vildsvinet) vandrat fritt och ätit det den kommit åt och tycker om, stått emot väder och vind och har en utvecklad instinkt för att klara sig i skog och mark liksom sina jämnlika; älgar, räv, rådjur etc. sätter god viltsmak på köttet.

Smaken säger många är lika som vanligt fläskkött av gris men låt er inte luras av dom. En tamgris är så mycket fetare och har så mycket mer fläsk på kroppen just för att en grisuppfödning matar sina grisar med utvalt foder för att få stora feta skinkor. De lever heller inte i det vilda!

Vildsvinet är nog snarare en atlet i jämförelse. Här har musklerna arbetat hårt och det finns inte mycket fett på ett vildsvin. Smaken är vild, köttet magert 0ch muskelfibrerna tjocka. Här finns alltså utrymme för att själv lyckas i köket med goda marinader och lågtempererade tillagningar, för det är precis vad detta köttet kräver.

Marinera i kraftiga rödvinsmarinader, snåla inte med kryddor, var inte rädd att misslyckas och se till att du låter vildsvinet få ta lång tid på sig under tillagningen. Det vill säga att här passar låg ugnsvärme in alldeles utmärkt för ett saftigt, smakrikt och mört kött.

Det här behöver du : 
ca 2 kg benfri kotlett av vildsvin
1 flaska blossa vinglögg
1 dl mörk balsamvinäger
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen. Massera in marinaden runtom hela och låt ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken ibland och massera in marinaden då och då.

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över rikligt med flingsalt. Stek på låg temperatur i ugnen, ca 80 grader tills innertemperaturen på köttet visar 68 grader. Ta ut det och slå in i folié och låt vila. Skär upp i tunna skivor före servering.

vildsvin_marinad
Bind upp köttet för en snyggare form samt en bättre fördelningen av värmen när det steks i ugnen.

vildsvin_recept_tillaga
Stek i ugnen med hälften av marinaden kvar. 80 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer.

vildsvins_stek
Köttet är klart. Ta upp det ur formen, slå in i folié och låt det vila.

vildsvin_benfri_kottlett
Skär bort steksnöret och skär upp vildsvinet i tunna skivor.

plankstek_vildsvin
Här åt vi tunna skivor av vildsvinet tillsammans med ryggbiff och fläskfilé på nyårsaftonens plankstek! Vitlökssmör, rödvinssky och bearnaisesås. Guuuudagott, saftigt och mört!

The post Långlagat vildsvin appeared first on Kryddburken.se.

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.

Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.

Renskavsgryta med messmör, röstikaka & tunnbröd med lingonsmör


Hade ni ett trevligt valborgsfirande igår? Här hemma bjöds det på norrlandsmat med trevlig sällskap. Renskav och röstikaka, tunnbröd och lingonsmör. Efter middagen åkte vi en sväng och kikade på majsbrasan nere i Köpingsvik för att sedan runda av kvällen med glass och kaffe. Inte så tokigt! När barnen somnade blev vi vuxna uppe lite väl sent in på småtimmarna och kom nog inte i säng förrän 2-snåret nånting… Seg i kolan idag, men va gör väl de. Det är ju söndag… :-P

8-10 pers
Det här behöver du :  
3 pkt renskav (a´240 gram)
4 banan schalottenlök
4 msk kycklingfond
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk soya
4 dl vatten
5 dl grädde
1 ask fjällbrynt messmör (275 gram)
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i en stor gryta. Finhacka schalottenlök och fräs med så den blir mjuk. Slå på vatten och fond och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin, timjan, soya och grädde och låt grytan få puttra på svag värme ca 15-20 min. Rör ner messmöret och champinjoner på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Lingonsmör, bara att röra ihop :
150 gram smör
2 msk lingon alt. lingonsylt
En nypa flingsalt
½ krm vitpeppar

Röstikaka
12 medelstora potatisar
2 ägg
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Rör ihop med ägg, salt och peppar. Tryck ut i en rund springform med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i 200 grader. Ta ut kakan ur formen och ställ in den i ugnen igen på en plåt så den får fin färg ca 10 min.


Ingredienserna till renskavsgrytan. Messmör finns både på ask i två storlekar och även på tub.


Röstikakan gräddar jag i en springform i ugnen då utrymmet på spisen är upptaget, dessutom sköter den sig själv smidigt med denna tillagning, men du kan även göra den i stekpanna.


Lingonsmör är speciellt gott till hårt tunnbröd och passar extra bra till vilträtter som tillbehör.


Renskavsgrytan har puttrat klart och dags att serveras.


Röstikakan är färdig och skärs upp i tårtbitar.


Sådärja!


Smaklig måltid, på norrlandsvis! ;-)

Wokad renskav med tjocka udonnudlar! Himmelriket är nära…


Det är sällan jag får en en sån här kick av en matupplevelse som jag från börjar varit aaaaningens skepisk mot. Ja, det är udonnudlarna jag pratar om. Jag la tidigare idag upp en bild på Kryddburkens facebook på nudlarna i sina förpackningar och jag håller med, det _ser_ ut som nåt annat, men mer än så tänker jag inte beskriva era kommentarer för det är på tok alldeles för orättvist.

Det är en ljuvlig sorts nudlar som fullkomligt smälter i munnen och dom ser stabbiga och mäktiga ut men tillagade är dom lätta, fräscha och förvånansvärt ”fluffiga” om man nu kan beskriva nudlar som så?! :-P

Nudlarna fick jag i ett paket från Risberg Import, (obs; detta inlägg är inte reklam och inte heller varuprov).
Jag blev mäkta förvånad och en smula sentimental då det för ett par veckor sen damp ner ett stort paket med massor av kryddor, såser och röror. Avsändaren var Risberg Import som tackade för att jag så ofta lyfte fram deras ”Tony Chacheres krydda” här på bloggen.

Att vi använder Tonys krydda så mycket här hemma är helt och hållet min kära makes förtjänst, det är han som fastnat för den rejält, å då menar jag REJÄLT!

Han har den på ALLT… Ibland kan jag ju bli en smula stött då han pudrar på nåt så vansinnigt på en fin, väl avsmakad bouef bourgignon, eller den klassiska kalopsen, eller på det redan väl marinerade och kryddade köttet. För att inte tala om på köttfärssåsen innan han ens hunnit smaka. Och jag som då kanske just kryddat upp denna köttfärssås lite extra just för gubbens smaklökar och de första han gör är att vräka på Tony´s krydda så köttfärssåsen blir osynlig… Nåja, jag älskar honom högst på denna jord iallafall, men, men… ;-)


Gissa vem som blev glad när han kom hem från jobbet denna dag och fick se kryddorna som anlänt… 

Paketet med allehanda kryddor och såser blev jag otroligt glad för. Produkter man framhäver eller använder ofta misstolkas till stor del som ”reklam”. En del tror att man får betalt för att visa en produkt eller vara men så är det inte. Och inte i detta fallet heller. När de så väl händer så deklarerar jag det för er tydlig så ni vet. Det är alltså extra roligt när man får något ”oförtjänt” om ni förstår hur jag menar.

Nu till kvällens recept; Det blev renskav + udonnudlar och det finns inte så mycket mer att tillägga än att detta BÖR ni prova! Nu ska jag inte skriva vansinnigt gott mer, för det gör jag tydligen för ofta, men för att vara vansinnigt gott då så byter jag ut ordet till himmelsk gott!

Udonnudlarna i detta fallet är ”tjocka udonnudlar”, det finns tunna också. Jag har googlat lite efter recept på dessa och de flesta träffar jag hamnat på så används de i soppor eller buljonger tillsammans med grönsaker och svamp. Så jag var ju tvungen att göra tvärtemot såklart. ;-)

Nudlarna är ”färdiglagade” i sin förpackning och behöver bara värmas på, så därav valde jag att hastigt hetta upp dom i denna wok tillsammans med renskav och krispiga grönsaker. Inte alls tokigt, inte alls… Å dom gör sig så mycket mer bildsköna i en wok än i en soppa dessutom. :-P

4 port
Det här behöver du : 

ca 200 gram renskav eller viltskav
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar

2 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 msk hoisinsås (eller 2 msk sweet chilisås)
2 tsk soya

1 bukett färsk broccoli (förväll i 2-3 min i saltat kokande vatten)
2 rejäla nävar strimlad kinakål
1 morot
1 burk skivade vattenkastanjer

1 förp tjocka udon nudlar (200 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i het stekpanna eller wok och bryn renskaven så den får fin färg. Tillsätt vatten, vitlök, tomatpuré, farinsocker, buljong, hoisinsås och soya och låt allt få fräsa ihop på hög värme någon minut. Sänk sedan värmen och tillsätt broccolin, strimlad kinakål, strimlad morot och vattenkastanjerna. Låt puttra ihop ca 5 min. Precis före servering rör du ner udonnudlarna.


Renskaven puttrar.


Grönsakerna i, låt puttra några minuter till…


Sist av allt rör du ner udonnudlarna. Vill du ha extra buljong/sås så tillsätt mer vatten/buljong och smakar av. Själv tycker jag det är godast med lite simmig konsistens, inte som soppa men nästan så jag pyttsar i lite mer vatten o kryddor! ;-)


Servera med strösslade sesamfrön.