Idag skriver jag på Kostrådgivarna

Sol över Storsjön

Ledig dag i solen

Idag har jag min skrivardag inne på den mycket välbesökta och intressanta sidan Kostrådgivarna.se. Har du inte upptäckt den sidan än, så är det dags att du följer med mig på ett besök. Klicka bara på länken så hittar du dit.

Skribenterna består av kostrådgivare inom naturlig mat, LCHF, Paleo, artegen föda, lågkolhydratkost. Kärt barn har många namn.

Gemensamt för oss alla är att den ska vara glutenfri och på så bra råvaror som möjligt. Ekologiskt, gräsbeteskött, glada höns och grönsaker samt lyckliga bönder gillar vi.

Jag skriver idag om utflyktsmat till höstens alla härliga skogsturer. Flera recept och bilder från min och Lennarts vistelse i stugan i Sörmland häromveckan.

Till och med han har fått vara med på bild, faktiskt för första gången sen jag började blogga.

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Jag är den enda som inte är utbildad kostrådgivare av gänget, men jag ha fått dispens, för de gillar min mat ;)

Ämnen som tas upp därinne innefattar långt ifrån bara mat, det är hela kroppen och själen som avhandlas.

Hormoner, mindfulness, stress, kosttillskott, sömn, kokosoljans fördelar, pulversoppors nackdelar, ja det är många ämnen som dryftas flera gånger i veckan.

Så ta en titt, inte bara på mitt inlägg utan leta dig igenom arkivet där, det är en enorm kunskapsbank. Vi alla som skriver på KRG gör det dessutom helt ideellt.

Här får du njuta av lite rogivande naturbilder idag istället, från den gångna veckan. Ha en skön söndag.

Tepaus vid Storsjön

Storsjön sedd från Rödön

Blodriska

Daggkåpa

Kvällssol


Vardagen sprang verkligen ikapp mig
Ja, med påsk alldeles runt hörnet blev det en hel del att ta tag i förra veckan. Inte alls alla de trevliga inlägg som jag planerade. Men det är ingen större idé att gruva sig för det som varit, utan siktar framåt med nya uppdateringar i bloggen.

Påskhelgen bjöd på en hel del arbete för min del, men långfredagen blev veckans lediga dag. Lite till trots från min sida så tillbringades den i Ullared.

Ja, jag hade anpassat min lite vaga inställning och var faktiskt på ett riktigt "shoppinghumör" när jag väl var där :))

Även att man inte handlar något direkt (jo,fast det gjorde jag ju) så släpps man inte ut från varuhuset utan att ha erlagt ett par tusen i kassan.

Vi testade Salladsbaren inne i varuhuset och den kan jag varmt rekommendera. Mycket fräscht och välsmakande. 


Vardagen sprang verkligen ikapp mig
Ja, med påsk alldeles runt hörnet blev det en hel del att ta tag i förra veckan. Inte alls alla de trevliga inlägg som jag planerade. Men det är ingen större idé att gruva sig för det som varit, utan siktar framåt med nya uppdateringar i bloggen.

Påskhelgen bjöd på en hel del arbete för min del, men långfredagen blev veckans lediga dag. Lite till trots från min sida så tillbringades den i Ullared.

Ja, jag hade anpassat min lite vaga inställning och var faktiskt på ett riktigt "shoppinghumör" när jag väl var där :))

Även att man inte handlar något direkt (jo,fast det gjorde jag ju) så släpps man inte ut från varuhuset utan att ha erlagt ett par tusen i kassan.

Vi testade Salladsbaren inne i varuhuset och den kan jag varmt rekommendera. Mycket fräscht och välsmakande. 


Vardagen sprang verkligen ikapp mig
Ja, med påsk alldeles runt hörnet blev det en hel del att ta tag i förra veckan. Inte alls alla de trevliga inlägg som jag planerade. Men det är ingen större idé att gruva sig för det som varit, utan siktar framåt med nya uppdateringar i bloggen.

Påskhelgen bjöd på en hel del arbete för min del, men långfredagen blev veckans lediga dag. Lite till trots från min sida så tillbringades den i Ullared.

Ja, jag hade anpassat min lite vaga inställning och var faktiskt på ett riktigt "shoppinghumör" när jag väl var där :))

Även att man inte handlar något direkt (jo,fast det gjorde jag ju) så släpps man inte ut från varuhuset utan att ha erlagt ett par tusen i kassan.

Vi testade Salladsbaren inne i varuhuset och den kan jag varmt rekommendera. Mycket fräscht och välsmakande. 


Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Tunnbröd på spisen – perfekt till försommarens utflykter

Favoritpålägget gott inrullat tillsammans med sallad i en härlig tunnbrödsmacka. Perfekt utflyktsmat !!

Dessa underbara tunnbröd bakade jag i morse. Inget större krångel, men kräver lite passning vid gräddningen.

Receptet till 12 tunnbröd.
50 gram smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12g)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
1 msk sirap
1/2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl + extra till utbakningen
Smält smöret och häll i mjölken. Värm tills det blir fingervarmt (37 grader).
Rör ut jästen med lite av vätskan. Häll sedan i resten av vätskan och tillsätt även övriga ingredienser förutom vetemjölet. Rör om väl. Blanda till sist i vetemjölet.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen till 12 lika stora bullar och kavla sedan ut bullarna till platta,tunna kakor.
Stek till tunnbröd i torr uppvärmd stekpanna, på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida. Passa noga så att de inte bränns. Sänk i sådana fall temperaturen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Gör sedan goa rullar för utflykten/lunchen. Resten lägger du i en plastpåse och fryser in.