Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Kvällssnacks på muurikkan

grilltillbehör_grillat_stekhäll_muurikka_snacks
Ett riktigt gott, krispigt snacks för en enkel utekväll i solen när man bara vill njuta av något litet gott, inte en hel middag! Linda bacon runt marinerade vitlöksklyftor och vattenkastanjer. Stek på muurikkan och ät som tilltugg och snacks. Självklart ett supergott tillbehör till grillat också! 😛

Jag kommer igång med uppdateringarna nu så smått, veckan hittills har tiden gått åt till mammas hus som är till försäljning. Jag hoppas hon får det sålt nu då hon haft det ute hos mäklare i omgångar i flera år men nu är det åtminstone några som kommer på bokad visning imorgon så vi har städat, röjt, snickrat, rensat och plockat… Stor hus och hur mycket att göra som helst! Är ni nyfikna finns det upplagt hos mäklare HÄR. Och även HÄR på min mammas privata sida med bilder som jag tagit. Dock är priset rejält nedsatt nu så det vore väl sjutton om hon inte ska bli av med det.

Håll tummarna. Nu ska jag hålla mig hemma resten av veckan och få tid till att laga mat så även kryddburken får sig ett lyft! Prova gärna dessa snacks en lat kväll i trädgården… 😉

muurikka_snacks_baconlindad_vitlök_vattenkastanjer

Mina godaste bruschetta med jordgubbar och crema di balsamico

bruschetta_godaste_kryddburken_jordgubbar_balsamico_tomat_mozzarella_gourmetgruppenHej fina vänner! Ja, alltså jag är lite ledsen i ögat… Ganska mycket faktiskt! :(
Såg ni på Sverige yngsta mästerkock ikväll?
Redan i första avsnittet så förälskade jag mig i lilla kocken Mattis. ♥ Alltså 9 år!?! Så fullkomligt bedårande, vältalig, ursöt och lillgammal för att inte tala om hans matspråk och kokkonst. 9 år bara!! Jag häpnande när jag såg honom i TV-rutan…

Varför skulle han åka ut såhär tidigt då?? Det trodde jag inte… :(

Hur som haver! Jag älskar onsdagarna, då kör vi mat-TV-kväll för hela slanten här hemma. 18.30 börjar de;
”Vad blir det för mat” följt av
”Mitt kök” och sen
”Halv åtta hos mig” och
”Mästerkockarna” i detta fall dom yngsta som jag tycker är så imponerande att se på.

Brukar alltid fixa nåt extra gott till dessa onsdagar och ikväll blev det bruschetta, en riktig dunder-favorit som jag bara älskar! :-P

Jag gratinerar mina bruschetta i ugnen och serverar ALLTID jordgubbar till för det är bara en sån fullkomlig, total smakexplosion när jordgubbarnas sötma möter den fräscha tomaten och den smälta, krämiga osten.

Det som sen gör hela äktenskapet lyckligt är en crema di balsamico, i det här fallet med smak av dadel. Ja, jag kan inte uttrycka mig med fler superlativ hur in i bombens gott detta är så jag överlåter till er att prova. Ni måste!! Lova de! :-P

En liten skiss på hur jag gör : 
Bröd
Olivolja
Bruschetta kryddmix
Mozzarellaost
Tomater
Jordgubbar
Crema di balsamico dadel
Svartpeppar & flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp så många skivor bröd du vill ha. Ringla över olivolja och strö på bruschetta kryddmix. Fördela skivad mozzarella och tomater ovanpå och lite extra krydda. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Toppa med färska jordgubbar, några varv med pepparkvarnen, flingsalt och ringla över balsamico. Ät, njut och va lycklig! ;-)

bruschetta_tomat_jordgubbar_gourmetgruppen_kryddmix_balsamico
En riktigt god crema di balsamico med dadel, prova den om ni har möjlighet.

ekologiska_romantica_tomater
Ekologiska romantica tomater… Kärlek! ♥

bruschetta_jordgubb_tomat_godaste

bruschetta_tomat_jordgubbar_mozzarella

bruschetta_jordgubbar

bruschetta_kryddmix
Den här kryddmixen, också en produkt från gourmetgruppen är riktigt god. Den kan användas torr eller blandas med olivolja eller vatten så framträder smakerna mer. Perfekt i såser och dip också. Bara torkade kryddor och grönsaker.
(Gourmetgruppen.se)

godaste_bruschetta_kryddburken_recept_jordgubbar_mozzarella_balsamico_gourmetgruppen
Lova att ni provar detta och när ni gjort så hojta till och fyll på med superlativ! ;-)

Chili cheese i ny tappning

chili_cheese_bites_muffins
Nu kommer vi till ett ”crawings” som många med mig har – chili cheese! Finns det nåt godare tilltugg/snacks? Hett, krispigt och cheesy… :-P :-P :-P

Har ni hängt med ett tag så vet ni att jag har recept på de klassiska som kan köpa på McDonalds, Max o Burger King mm… Det receptet hittar ni HÄR! 

Igår testade jag en mycket förenklad version av överbliven pizzadeg som jag bara tryckte ut i en muffinsplåt. Smälte cheddarost och vanlig riven ost tillsammans med finhackad jalapeno i micron. Ner med smeten i muffinsplåten och skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte! Små, naggande goda chili cheese i ny tappning. Servera till fördrink, som snacks eller tillbehör.

Justera mängden jalapeno efter hur starka du vill ha dom. Här gäller det att provsmaka sig fram när du smälter ihop allt. Jag tog 3 msk jalapeno men kunde nog tagit en till. ;-)
Pizzadegen var en pytteliten överbliven deg som jag bara kavlade ut och tryckte ut rundlar av men det funkar precis lika bra med smördeg, pajdeg, sconesdeg…

Det här behöver du : 
Pizzadeg
1 förp skivad cheddarost
2 dl riven ost (edamer)
3- 4 msk finhackad inlagd jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut pizzadegen och ta ut 12 st rundlar med ett mått. Tryck ner i smord muffinsplåt. Blanda cheddarost och riven ost samt jalapeno i en skål och värm i micron. Ta ut och rör om ibland. När allt är smält fyll muffinsplåten med ca 1 – 2 msk i varje. Grädda i 200 grader ca 10 min.

hemmagjorda_chili_cheese
Cheddarost, riven ost och jalapeno. In i micron.

chili_cheese_jalapeno_cheddar
Allt smält och blandat. Smaka av! :-P

pizzadeg_chili_cheese
Tryck ut degen i smord muffinsplåt.

chili_cheese_recept_bites
Fyll på med ostsmeten, ca 1 -. 2 msk i varje.

chili_chees_muffinsplåt_recept
Plåten redo för ugnen. 200 grader ca 10 min.

chili_cheese_recept
Dessa funkar perfekt att frysas in och bara ta upp och värma på i micron.

 

chili_cheese
Dom klassiska chili cheese balls. Recept, klicka här >>

Torkat kött i olika smaker

rökt_torkat_köttTorkat kött är något jag gillar skarpt. Jag fick hem lite prover på torkat kött från Flodins häromdan. Salt och knaprigt och koncentrerade smaker. Godare än chips och ostbågar alla gånger.Och dessutom nyttiga med högt protein-innehåll som gör dom perfekta även till mellanmål eller när man bara är sugen på nåt salt…;-)

När jag är på marknad brukar jag alltid köpa torkat kött i någon variant. Oftast vilt. Dessa varianter var också riktigt goda.

Biff
Smakrika, tunna snacks av nötkött. Torkade och kryddade med svart – & grönpeppar.

Kyckling
Smakrika och lätt torkade kycklingsnacks med en smak av rökig BBQ.

Fläsk
Smakrika & tunna snacks av kallrökt fläskkött, varsamt kryddade med svartpeppar.

Fläsk chips
Smakrika & tunna chips av fläskkött. Varsamt torkade och milt kryddade med Jalapeño.

torkat_kött_rökt_flodins
Dom var väldigt goda allihop men kyckling och biff var klart bäst! :-P
De runda till vänster i bild är fläskchipsen, höger om dom fläsksnacks. Längst bak från vänster biff och till höger kyckling.

flodins_rökt_snacks
Flodins meat snacks är mer smakrika än traditionella torkade köttprodukter, eftersom att de inte torkas lika hårt. Flodins Meat snacks är lätt att bära med sig, förvaras i rumstemperatur och har en hållbarhet på två månader.  Förpackningen som innehåller 40g köttsnacks – lagom till en mättande portion. Rekommenderat pris är 29 kr per förpackning.

torkat_kött

Friterad tortellini med parmesan

tortellini_parmesan_friterad
Gjorde en sån galen grej igår till ”mat-tv-kvällen”. :-P Tortellini hade jag bestämt. I någon form… Med något till… Något nytt… Gott… Och annorlunda… Ohhja – det blev det verkligen! Det låter tokigt men jag hoppas ni förstår hur krispigt, salt, ostigt och lent i smaken det blir på samma gång?! Svårt att förklara så jag låter bilderna tala för sig och våga prova nu, för detta får ni bara inte låta passera. ;-)

Hade en fin bit parmesanost i kylskåpet som ropade. I vanliga fall brukar jag koka ihop en god tomatsås till tortellni men inte den här gången.

Det blev så in i bombens, galet, tokigt gott alltså.
Fritera tortellini? Jojomen, det är det nya nu! :-P Häng på så får ni receptet.

6 – 8 port förrätt
Det här behöver du : 
250 gram tortellini med ostfyllning
150 gram finriven parmesan
1 dl panko eller ströbröd
svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Koka tortellinin al dente. Förbered under tiden paneringen. Finriv parmesan och blanda med panko, svartpeppar och flingsalt. När tortellinin är häll ner dom varma i paneringen och vänd runt. Fritera eller stek i panna med olja på hög värme. Ta upp och låt torka av på hushållspapper. Servera med små gafflar, doppa i sweet chilisås och riven parmesanost.

godaste_tortellini
Tortellinin ska vara nykokt och varm när den vänds ner i paneringen.

parmesan_panering_panerad_tortellini
Finriven parmesan, panko, salt och peppar.

panerad_tortellini_parmesan
Vänd runt noga. Stek eller fritera!

tortellini_panerad_parmesan_annorlunda_godaste
Servera med sweet chilisås…

tortellini_parmesan_panerad_friterad
Och doppa i parmesan…

parmesan_tortellini
Ni bara måste prova, detta är så galet gott! Kanske till fredagsmyset imorgon? ;-)

Ostkrokar heter de! Men vilka är godast??

estrella_olw_ostbågar_ostkrokar
Alltså det här med ostkrokar, eller som ni säger – ostbågar! Det är ju så gott! :-P (Det heter KROKAR om man är från norrland)
Jag fick hem ett kit med smakprover och instruktion för ett blindtest med tillhörande snygg bandana! Igårkväll provade vi. Jag, Nicke och Joline. En sort från Estrella och en från OLW och vi var i slutänden helt eniga om vilken ostkrok som verkligen var GODAST! ;-) Faktiskt stor skillnad i smak och en smula förvånad blev jag dock!

När jag var liten var OLW´s påse lång, smal och prasslig. DÅ var dom verkligen goda. Krokarna var också långa, smala och med mycket ostsmak, men idag är dom korta, bulliga och torra och smakar i alla fall inte som förr tycker jag.

Estrellas bågar, den röda påsen som ni kan se på sista bilden. En riktig nostalgitripp tillbaka till 80-talet då gammelfarfar Knut hade dom i finskåpet i TV-rummet. Var man snäll så fick man smaka, ofta var dom lite sega då påsen varit öppnad sen nån dag tillbaka men såååå goda! ;-)

Testet igår förvånade mig som sagt för jag trodde ju att jag gillade OLW`s bäst nuförtiden, men det gjorde jag tydligen INTE!
Estrella vann med hästlängder både i smak, konsistens och storlek. Mycket smalare, mer ostsmak och längre båg… Euuhhh… Krokar! :-P

Vad tycker ni? Har ni jämfört med blindtest nån gång?

olw_ostbågar_nostalgi
Bildkälla; OLW facebooksida.

estrella_ostbågar_nostalgi
Bildkälla; ICA-aktuellt nr 36, 1987.

Enkel plockmat

nyår_tilltugg
God fortsättning till er alla! Hoppas ni hade ett fint nyårsfirande med massa god mat. Alltså, vilket jul och nyårshelg vi haft!?! Först fin, singlande snö till julafton och nu regn och värsta stormen! :-P Det ska då varieras. Gör inte så mycket faktiskt, vi är tokförkylda fortfarande och snyter och hostar oss igenom dagarnas vakna timmar, hoppas de ger med sig snart.

Värst är hostan tycker jag, att inte kunna sova och det bara kittlas i halsen så fort man lägger sig ner… Då sätter det igång, hosta – hosta – hosta tills man tror huvudet ska sprängas. Magmusklerna får sig lite träning i alla fall. ;-)

Vi firade nyår i mycket liten skala och med väldigt få medel och energi men än dock. ;-) Vi hade först en tanke om något smördegsinbakat kött med gorgonzola, hasselbackspotatis och… och… NEJ! Vi orkade inte stå med de och aptiten var heller inte på topp så vi bestämde oss för enbart lite plockmat bara och en god dessert. Det var tillräcklig med jobb och mätta och glada klev vi över till 2015 och fick faktiskt se kometen på himlen just efter 12-slaget. Inte illa! :-P

Enkel plockmat kan vara;
Digestive och TUC-kex, färskost, marmelader, grönmögelostar, cheddarost, färsk frukt, salamirullar, dipsåser, västkustchips, ostkrokar, krustader fyllda med cheddar och hjortronsylt.

Recept på dessert ska ni naturligtvis också få… Ska bara gå å snyta mig! ;-)

nyår_plockmat

krustader_ost_hjortronsylt  plockmat_tilltugg

salamirullar_plockmat_tilltugg

tilltugg_ost_plockmat_ostbricka_kex_frukt_röror