Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.
Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.
Vinegrette till sallad :
2 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
Salt & vitpeppar
Italiensk örtkrydda
Lökpulver
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.
Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.
Marinad till kyckling :
1 kg kycklingfiléer
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk kinesisk soya
1 msk sweet chilisås
2 msk kycklingfond
1 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar
En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.
Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås?
Kall bearnaisesås :
1 finhackad schalottenlök
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finhackad persilja
4 tsk torkad dragon
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
1 krm vitpeppar
½ tsk salt
GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.
Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.
Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.
Rödvinssmör :
300 gram smör
4 msk rött vin
1 finhackad rödlök
Grovmalen rosépeppar
Salt & Peppar
Café de Paris :
300 gram smör
½ gul finhackad lök
1 finriven vitlöksklyfta
1 tsk vanlig senap
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 tsk dragon
Salt & vitpeppar
Fisk – aromsmör :
300 gram smör
1 msk tomatpuré
1 msk vitt vin
klippt gräsklök
några droppar pressad citron
Salt & citronpeppar
Vitlökssmör :
300 gram smör
6 – 8 vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
Några droppar pressad citron
Salt och vitpeppar
Pepparrotssmör :
300 gram smör
2 msk riven pepparrot
½ tsk vitvinsvinäger
Salt & Peppar
Persiljesmör :
300 gram smör
Finhackad persilja
Några droppar pressad citron
Salt & vitpeppar
Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!
Pepparsås :
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mörk oxbuljong
2 tsk mörk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk soya
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk nymalen rosépeppar
1 krm nymalen grönpeppar
2 dl grädde
Salt
en nypa socker
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner.
6 – 8 port
Potatissallad
ca 2 kilo nypotatis
5 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök
1 finhackad liten gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 knippe blandade färska örter
Trocomare örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.