Inläggning av svamp

Inlagd blodriska

Skogens läckerheter

Att plocka gratis svamp i skogen och lägga in i ättikslag är en riktigt gammal mattradition.

Svamp har i alla tider varit ett bra proteintillskott till maten när det varit ont om kött och fisk.

Min svamp får en lite sötma från honung, men du kan annars använda sötningsmedel om du vill.

Hållbarheten blir lång av salt och ättika, det är faktiskt bara vi här i Sverige som använder så hög halt av socker i våra inläggningar.

Jag använde blodriska till min inläggning, men du kan ta vilken god matsvamp du vill.

Ankleverterrine med inlagd blodriska

Inlagd blodriska

1 liter blodriska i mindre bitar

1 liter vatten

1 msk salt

Förväll svampen i det saltade vattnet i 5 minuter.

Låt den kallna i kokvattnet, så drar den åt sig mer saltsmak.

Inläggningslag

3 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

ca ½ dl honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 hela nejlikor

2 stjärnanis

2 lagerblad

1 kanelstång

1 rödlök i skivor

1 skivad morot

Koka upp vattnet till lagen med ättiksspriten och kryddorna, ta från värmen och låt svalna.

Rör ner honung eller annan sötning så den löser sig.

Varva svamp, lök och morot i en ren glasburk.

Häll över lagen, stäng burken och ställ i kylen nån dag så kommer smakerna fram mer.

Inlagd blodriska

Blodriska


Många grillkvällar blir det!

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.02244643767806487,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens alla grillkvällarna har det blivit några bilder i telefonen av. 😛 Bjuder här på några favoriter med tillhörande tips och recept. Marinerade, färska champinjoner och majskolvar är bara det en grillmiddag i sig! Så tokgott.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.448106050491333,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Fläskköttet till spetten marinerar jag med olja/soya/balsamvinäger/salt & peppar, och ett par matskedar Colman´s senapspulver. Mängden justeras efter tycke och smak. Blir riktigt gott! Till alla grillrätter är en blandsallad det godaste o h gärna med en vinegrette. Den här är min klassiska som jag ofta gör och den är himla god att dressa även över bakpotatisen.

 

Vinegrette till sallad :

2 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

Salt & vitpeppar

Italiensk örtkrydda

Lökpulver

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka om. Smaka av om du vill öka på någon krydda. Dressa över salladen precis före servering.

 

{"torchEnabled":true,"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.195810123285975,"customExposureMode":1,"whiteBalanceProgram":0,"extendedExposure":false,"focusMode":1}

Kyckling på grillen är en favorit. Jag brukar ofta lägga kycklingen i marinad dagen före eller ha haft den i en saltlag då blir det himla mört och saftigt.

 

Marinad till kyckling : 

1 kg kycklingfiléer

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

2 msk kinesisk soya

1 msk sweet chilisås

2 msk kycklingfond

1 msk tomatpuré

2 tsk D´Elidas chilisås

Salt och peppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.04397912422684236,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

En grillad bit oxfilé som jag bara smort in lätt med olja och sedan gnidit in med en rub-blandning av lite olika torra kryddor såsom; svartpeppar, flingsalt, baconkrydda, chiliflakes, paprika och lökpulver. Jag grillar oxfilén först över direkt glöd och sedan vid sidan om med locket på tills den är färdig. Känn med ett finger eller använd termometer så får du ditt kött precis som du vill ha det. Glöm inte att låta det vila en stund före du skär upp det.

Vad är väl en oxfilé utan bearnaisesås? 😉

 

Kall bearnaisesås :

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :

Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.533170223236084,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Bakpotatis naggar jag med gaffel och kör i micron ca 10 – 12 minuter. Därefter pensla med olivolja och stör över salt, peppar och grillkrydda och lägger på grillen precis före den ska ätas så blir det fin, krispig yta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.009666613303124905,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Till allt grillat är det ju så vansinnigt gott med kryddsmör, speciellt eller rättare sagt ett måste till bakpotatis också. Här kommer lite olika tips på aromsmör du enkelt gör själv och fryser in.

 

Rödvinssmör : 

300 gram smör

4 msk rött vin

1 finhackad rödlök

Grovmalen rosépeppar

Salt & Peppar

 

Café de Paris :

300 gram smör

½ gul finhackad lök

1 finriven vitlöksklyfta

1 tsk vanlig senap

1 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

2 tsk dragon

Salt & vitpeppar

 

Fisk – aromsmör :

300 gram smör

1 msk tomatpuré

1 msk vitt vin

klippt gräsklök

några droppar pressad citron

Salt & citronpeppar

 

Vitlökssmör :

300 gram smör

6 – 8 vitlöksklyftor

2 tsk vitvinsvinäger

Några droppar pressad citron

Salt och vitpeppar

 

Pepparrotssmör :

300 gram smör

2 msk riven pepparrot

½ tsk vitvinsvinäger

Salt & Peppar

 

Persiljesmör :

300 gram smör

Finhackad persilja

Några droppar pressad citron

Salt & vitpeppar

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1007414301249643,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Grillad lövbiff med pommes och pepparsås, en riktig goding!

 

Pepparsås : 

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl mörk oxbuljong

2 tsk mörk balsamvinäger

1 tsk tomatpuré

1 tsk soya

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk nymalen rosépeppar

1 krm nymalen grönpeppar

2 dl grädde

Salt

en nypa socker

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa ner vetemjölet till en slät konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker. Tillsätt eventuellt en burk champinjoner. 😉

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.0985620458933969,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

6 – 8 port

Potatissallad

ca 2 kilo nypotatis

5 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök

1 finhackad liten gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 knippe blandade färska örter

Trocomare örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Koka nypotatisen i saltat vatten eller använd kall överbliven potatis. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

Melon och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06603700667619705,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu hoppar vi över till grillmiddagarna igen och idag ett vansinnigt gott tillbehör som passar lika bra att förbereda till den enkla familjemiddagen eller en större buffé. Melon + fetaost + balsamico. Lite flingsalt och peppar och servera på en grön salladsbädd. Tokgott!! Alltid! 😛

 

Det här behöver du : 

½ vattenmelon

2 förp fetaost

Bldadsallad

Flingsalt och nymalen peppar

Crema di balsamico

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär melon och fetaost i kuber. Blanda ihop på ett stort fat med blandad sallad. Stoppa med flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Ringla över balasamico.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.07875378529099031,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.08891859650611877,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Coleslaw med avocado och dill

Coleslaw med dill

Vitkålssallad med dill 3-4 port

½ litet huvud färsk vitkål

1 stor morot

5 cm purjolök

1 avocado

1 dl majonnäs

1 dl pumpakärnor

½ dl hackad dill

1 eko citron, finrivet skal och saft

Salt och peppar

Finstrimla vitkålen och riv moroten grovt.

Lägg i en bunke och krama lite med fingrarna, så blir coleslawen saftigare.

Tvätta citronen och riv skalet fint innan du pressar saften.

Skär avocadon i mindre bitar och strimla purjolöken fint.

Blanda ner alla ingredienser i vitkålen.

Smaka av med salt och peppar, ställ i kylen en stund innan servering.

Kål i alla färger


Salsa på avocado, tomat och koriander
Avocadosalsa från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Avocadosalsa från Grillmat LCHF… Foto Mikael Eriksson

Avocadosalsa med koriander  2-3 port

2 väl mogna avocado

10 cocktailtomater

2 msk grovhackad koriander

½ pressad citron

2 msk kallpressad olivolja

Havssalt och nymald vitpeppar

Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.

Ställ i kyl en stund så smakerna mognar.

Salsan är god till grillat kött, fisk, fågel eller halloumi.

På bilden nedan hade jag salsan som tillbehör till kalkonspett i min kokbok Grillmat LCHF.

Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Apelsinmarinerat kalkonbröst från Grillmat LCHF…
Foto Mikael Eriksson


Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Ratatouille till grillat

Ratatouille med gulbeta

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Havssalt och vitpeppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Skär upp spjällen och låt eftersteka en stund

Mer Matkärlek till folket

Nu är det bara några få dagar kvar på insamlingskampanjen för att få tillbaka tidningen Matkärlek till oss prenumeranter och till tidningskiosken.

Bidra gärna med en liten eller stor slant, så kan svenska folket snart ha en riktigt läsvärd LCHF/Paleotidning i sin hand igen.

Alla har ju inte dator och kan ta del av alla gratisrecept utan vill gärna läsa tidningar och kokböcker istället.

Läs mer om hur du gör för att bidra genom att klicka på bilden nedan så kommer du till insamlingen.

Bilden är från en artikel där jag medverkade i Matkärlek häromåret.

Artikel om mig och mina kokböcker i Matkärlek

 


Helgrillad fläskfilé, majs, nypotatis och aromsmör

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1610295027494431,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu närmar sig midsommar med stormsteg och jag har inte riktigt hängt med att det är denna vecka ens, så hög tid att börja planera vad vi ska hitta på! 😉 Dagar rusar förbi och det är mycket att stå i hela tiden. Men naturligtvis ska vi fira en ljuvlig midsommar och tidigare idag när jag var på ICA och handlade slog det mig hur mycket turister det redan kommit. Mer trafik och färre parkeringsplatser och alla jordgubbsstånd längs vägarna har redan varit uppe ett tag. Göta-petter det är mitt i sommaren ju!

 

Som sagt har vi inte hunnit planera så mycket ännu men det kommer bli en lugn midsommarhelg hemma på gården med god mat och tårta, sen njuter vi av ljudet av myller från midsommarfirarna i Köpingsvik. Mycket folk, fylla, stök och bråk så vi har alltid hållit oss hemma med barnen och firat. Hoppas det blir en lugn midsommar för er alla och att ni njuter av ledighet, kanske semester redan och får en riktigt härlig helg.

 

På våran meny brukar inte sill och nubbe vara det främsta utan vi kör på lite blandad kompott av små pajer, bröd, sallader, köttbullar, prinskorv och rökt lax. Grillat är såklart ett alternativ om man inte äter sill och såna inläggningar men har ni något trumfkort så tipsa gärna! 😛

 

Jag tänkte göra en enkel västerbottensostpaj med sparris och kallrökt lax, sen blir det såklart lite ägghalvor och de klassiska köttbullarna och prinskorvarna men vad mer?! Tipsa, tipsa!! 😉

 

Häromdan åt vi en riktigt god grilltallrik med helgrillad fläskfilé och majskolvar, kokt nypotatis, ett gott aromsmör och faktiskt sommarens godaste sallad som tillbehör. Lite tärnade nektariner och melon gör allt lite somrigare på en gång!

 

Nu tänkte jag dock lägga upp min absoluta 5-i-topp-MÅSTE-lista till midsommar, så kontra gärna med din och tipsa oss alla! 

1) Nypotatis, kokad med mycket dill och bregott havssalt till

2) Knäckebröd, gärna hembakat

3) Ägghalvor med majonäs, löjrom och gräslök

4) Matpaj, helst västerbottensost

5) Rökt lax

 

Och förutom maten så är gräddtårtan med jordgubbar ett solklart måste!

 

Vilken är DIN 5-i-topp-MÅSTE-lista?

 

grillad_fläskfile_majskolvar_grillat_tips_recept_skysås_nypotatis_aromsmör_grilltallrik

Kunde naturligtvis inte låda bli att bara vispa upp en skysås av den grillade fläskfilén som fått vila en stund. Jag är lite skadad när det gäller såser och måste verkligen ha en till ALLT, trots aromsmöret! 😛

 

Gubbesallad med basilika
Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbstider

Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar.

Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Picknick med jordgubbar