Goda tillbehör
Idag får du recept på två smakrika bönsallader som passar fint såväl nu till påskens middagar som till alla grillkvällar framöver.
Pre- och probiotika är väldigt bra för att stärka immunförsvaret, något vi alla måste tänka extra på att ta hand om just nu.
Vi äter lite bönor, kikärter eller linser varje dag och ett par matskedar mjölksyrade grönsaker, smetana eller rysk yoghurt.
Ett mycket gott sätt att få i sig både den resistenta stärkelsen och mjölksyrebakterierna på en och samma gång är den här bönsalladen som passar fint till både fisk, fågel och mittemellan.
På bilden högst upp serverade jag den till stekt torskrygg med räkor i dillmajonnäs, hackat ägg och brynt smör på Långfredagens lunch.
Bönsallad med ajvar
3 dl kokta, svarta bönor
1 dl mjölksyrade morötter
1 dl ajvar relish, mild eller stark
½ dl olivolja med citronsmak
2 msk äppelcidervinäger
2 msk hackade örter
ca 1 tsk örtsalt
Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av lagen i kallt vatten, låt rinna av väl.
Blanda ajvar, olja, vinäger, örtsalt och örthack i en bunke.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen, bönsalladen håller minst en vecka.
För en krämigare eller lite mildare variant så kan du blanda salladen med 1 dl aioli eller smetana.
Mungbönssallad 4 port
3 dl kokta mungbönor
1 dl kallpressad olivolja
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl fint tärnad röd spetspaprika
2 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
½-1 tsk chiliflingor
Ca ½-1 tsk salt
Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.
Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.
Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.
Det här receptet skapade jag häromåret till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Den är för närvarande slutsåld, men du hittar fler recept på goda bönröror och ajvar i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.