Turkisk snabbmat
Igår var det långkok på menyn, så idag får du recept på en av mina snabblagade favoriter från Alanya.
Vi köper fint lammkött hos slakteributiken Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Lamm är bland det bästa kött du kan äta som LCHF-are, gräsbeteskött med hög fetthalt.
Här får det sällskap av örter, lök och paprika och en fräsch sallad till.
Vi äter mängder med gröna blad under vintermånaderna här i Turkiet.
Hemma finns numer många butiker som säljer bladpersilja på lösvikt.
Ett mycket näringsrikt och gott alternativ till den näringsfattiga och dyra isbergssalladen.
Efter receptet följer bilder från gårdagens klätterpromenad upp på klippan.
Jag är så glad och tacksam att jag idag klarar den här typen av strapatsrika utflykter, för bara några år sen var det omöjligt då jag gick med käpp.
Bra mat och träning kan verkligen göra underverk ❤
Snabb lammgryta med örter 2 port
300 g fint tärnad lammstek
1 grön paprika
1 röd paprika
1 tomat
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
50 g smör
2 tsk pressad citron
1 tsk timjan
1 tsk mynta
Salt och chiliflingor efter smak
Bryn lammtärningarna ordentligt i smöret, krydda med salt, chili, citron och örter.
Tärna grönsakerna fint och låt dem bryna med köttet i 10 minuter, rör om flera gånger under tiden.
Smaka av om det behövs mer sälta, hetta eller örter.
Servera med en sallad, ringla en god olivolja och citronsaft över.
Servera med aioli, här hittar du ett recept från min grillkokbok, som tyvärr är helt slutsåld på svenska, men här hittar du den på engelska på Bokus.
För dig som föredrar långkokt mat så upptäckte jag nu att Bokus har rea på LCHF and Paleo Slow Cooking, nu kostar den bara 79 kr mot normala 204 kr.
Wokad kalkon 2 port
300 g kalkonbröst
1 dl kokosolja
2 dl pumpa i bitar
1 dl strimlad röd paprika
1 dl strimlad grön paprika
1 dl zucchini i bitar
5 cm ingefära i skivor
1 msk äppelcidervinäger
1 msk mango chutney
1 msk tamarisoja
Salt och chiliflingor
Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.
Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.
Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.
Snabblagad kalkongryta 2 port
400 g kalkonbröst
50 g smör/olivolja
3 dl aubergine i grova tärningar
1 grön spetspaprika
1 röd spetspaprika
1 liten, gul lök
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
½ tsk mynta
1 krm kanel
1 dl vatten till sky
Salt och chiliflingor efter smak
Skär kalkonbröstet i 3×3 cm stora bitar. Skär paprika och lök i grova tärningar.
Stek aubergine och lök så de får färg och mjuknar.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund så blir smaken mildare.
Häll på vinäger, ½ dl vatten och krydda med paprika, oregano, mynta och kanel.
Flytta över allt till en gryta och låt koka ihop medan du bryner kalkonen och paprikan, krydda köttet med salt och chili.
Blanda ner köttet tillsammans med aubergineröran.
Skölj ur stekskyn med resten av vattnet och häll det över grytan, låt puttra några minuter.
Smaka av om du vill ha mer sälta eller kryddning.
Servera med en grönsallad med olivolja, balsamvinäger och majonnäs.
Vårens godaste snabbmat
Den här veckan har gått i snabbmatens tecken här på bloggen, alla recept har varit riktigt lättlagade men med så mycket smak och näring som möjligt.
Klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla sen neråt så kommer du lätt åt att kolla in alla recept.
Dagens tips passar fint nu när många dammat av grillen inför våren, den fungerar förstås att laga även i stekpannan/grillpannan om du inte har en utegrill.
Currywok 2 port
3 dl blomkål i små buketter
2 dl strimlad zucchini
1 strimlad paprika
1 strimlad lök
1 dl kokosgrädde/grädde
2 msk kokosolja
1 msk curry
½ msk glutenfri tamarisoja
Salt och paprikapulver
Woka det gröna hastigt i het kokosolja, smaksätt med curry, paprika och salt.
Häll på grädde och soja, låt puttra en liten stund.
Jag serverade woken till en grillad fläskkotlett, halloumi och tomat.
Här några småbilder från nyinvigda kryssningsfartyget Birka Gotland, där vi firade Lennarts 81-årsdag i början på veckan.
Vi har under våra 21 år tillsammans tillbringat de flesta av hans födelsedagar vid Medelhavet, i år blev det Östersjön istället.
Vi hade vädergudarna på vår sida, strålande sol med så gott som vindstilla och +17.
På födelsedagen åt vi den bästa brunch vi fått på en kryssning, fantastiska smaker med fokus på nordiska och gotländska råvaror.
Som vanligt är det inget sponsrat samarbete när jag skriver om resor utan helt min personliga åsikt, jag betalar mina resor själv.
Men vill du ta del av en hel kokbok med mina bästa grillrecept så hittar du här Birgitta Höglunds bästa grilltips för bara 195 kr inklusive frakt att beställa direkt från Lumio Förlag.
Bokförlag som ger ut mina kokböcker samarbetar jag mer än gärna med, jag får en blygsam royalty för varje bok som säljs, det sätter en liten guldkant på min tillvaro som sjukpensionär.
Min typ av snabbmat
Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.
Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.
Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.
Jag får ibland kritik för att jag använder äpple och även tomat som smaksättning i mina recept, det räknas inte som LCHF av en del.
Senast fick jag höra att ett recept på en kräftsallad jag publicerat på Instagram inte var helt LCHF.
I mitt sätt att äta passar det bra, jag äter sen några år tillbaka en mix av LCHF och Paleo.
Här berättar jag mer om mig och mitt val av mat.
Du kan gärna själv räkna ut den totala kolhydrathalten i den här rätten, med och utan äpple och tomater, och avgöra om det passar in i ditt sätt att leva.
Som en jämförelse kan jag tala om att äpple innehåller 8,2 g kohydrater och tomater 3,7 g kolhydrater.
Jag äter hellre det än t ex plättar med mandelmjöl som innehåller 13 g kolhydrater, som kom upp i en vidare diskussion i ämnet.
Här på Kostbevakningen.se hittar du ett bra verktyg om du vill veta vad de olika ingredienserna i mina rätter innehåller.
Korvgratäng 2 port
2 korvar med hög kötthalt
10 cocktailtomater
1 dl strimlad purjolök
½ äpple
2 msk smör
1 dl hemgjord majonnäs
1 dl grädde/kokosgrädde
2 tsk osötad senap
Salt och peppar
Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.
Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.
Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.
Gratinera på 200° i 10 minuter. Servera med en vitkålssallad.
Kyckling med turkiska smaker 2 port
ca 300 g kycklinglår utan ben
3 msk smör
5 cm purjolök
1 grön paprika
2 tomater
1 tsk torkad mynta
1 tsk torkad timjan
Saften från ½ citron
1-2 krm chiliflingor
Havssalt
Skär kycklingköttet i jämnstora bitar och bryn i smöret. Tillsätt kryddor och citronsaft när de fått färg.
Strimla paprikan och purjon, rör ner i kycklingen. Tärna tomaterna och blanda ner i grytan. Koka upp och låt puttra i 15 minuter.
Jag serverade zucchinibiffar och turkisk yoghurt smaksatt med vitlök och salt till grytan.
Floridakyckling
Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.
Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.
Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.
Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.
I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.
Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.
Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.
Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.
Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.
Kycklingwok 2 port
400 g kycklingbröst
3 dl strimlad vitkål
3 dl strimlad zucchini
1 dl färsk kokos i småbitar
1 dl kokosmjölk
2 msk finhackad ingefära
2 vitlöksklyftor
3-4 msk kokosolja
1 msk curry
Salt och chiliflingor
Lite limesaft eller vinäger
Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.
Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.
I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.
Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.
Varm biffsallad till middag
Grönsallad finns fortfarande i mängd i mångas trädgårdar eller att köpa på gårdsbutiker och höstmarknader.
Sallad är ju förknippat mest med sommarmat, men ihop med en varm kötträtt mättar den gott även nu när vi går mot lite mer kyliga kvällstemperaturer.
Kebabsallad säljer stort på snabbmatsrestauranger, min är nästan lika snabblagad och mycket nyttigare. Den får rejält med smak från senapssåsen till.
Jag fick en stor bisonfilé från Jemtbison för att prova på nu i sommar, kantbiten på den passade bra till den här salladen.
Köttet är lite likt älgkött och mycket mört. Det ska bara stekas eller grillas hastigt annars kan det bli torrt. Här hittar du mitt recept på grillad bisonfilé.
Biffsallad med senapscrème 1 port
150 g strimlat kött, filé, biff eller karré
1 färsk lök
2 msk smör
Salt och peppar
Dijoncrème
1 mjukkokt äggula (rå går också bra)
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Sallad
Blandad grönsallad, persilja, rucola, gurka och tomat
Olivolja och vit balsamvinäger
Strimla köttet och skär löken i skivor. Stek hastigt i het stekpanna och krydda med bara salt och peppar, så köttsmaken kommer fram på bästa sätt.
Gröp ur en mjukkokt äggula (på ett ägg kokt i 6 minuter nedlagt i kokande vatten) och mosa tillsammans med senap, lite salt och peppar.
En djup tallrik fyller du med en bädd av strimlad sallad, persilja, tomat och gurka i bitar över. Kött och lök i mitten med senapscrèmen och en kvist persilja på.
Klart att avnjutas. Äggvitan kan du förstås också hacka och blanda ner i salladen om du vill.
Grönsakerna kommer från min lokala grönsaksodlare, Ås Trädgård.
Här ska ni få ett gott pajrecept som lagas till på ca 40 min och särdeles gott pajskal!
ca 4-6 portioner
Pajskal:
100 gram smält smör
2 ägg
1 dl malda valnötter
0,5 dl pofiber
1,5 msk fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl grädde
4 ägg
1,5 dl riven smakrik ost
200 gram varmrökt eller kallrökt lax
Gör så här:
Pajskal: Smält smöret försiktigt, vispa ner två ägg väl.
Blanda torra ingredienserna och blanda ner dem med träslev i smeten.
Tryck ut degen i en pajform och upp i kanten.
Fyllning: Häll i grädde i en skål och vispa kraftigt med spiralvisp ner äggen i smeten.
Riv osten och blanda ner den med sked.
Lägg laxen i bitar i pajskalets botten och slå äggstanningen över.
Grädda det hela i 175 grader 30 minter eller tills äggstanningen stannat.
Detta pajskal behöver inte förgräddas tycker jag = spara tid och moment.