Midsommarmat och Skagenbilder
Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen.
Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro.
Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak.
Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum.
Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan.
Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt.
Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att botanisera bland mina 1500 recept härinne under tiden.
Fler bilder hittar du på mitt Instagramkonto, följ mig gärna där.
Önskar alla mina läsare en riktigt Glad Midsommar.
Matjesmousse
1 burk matjessill
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden och vänd ner i sillröran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.
Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.
Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.
Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.
Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.
Rödvinssill med kummin
Inlagd sill, 2 filéer eller 120 g avrunnen
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Krämig örtsill
2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
2 rivna vitlöksklyftor
Några droppar Worcestershiresauce
Vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.
Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.
Mina bästa hotell- och utflyktstips
Nu dra det ihop sig till semestertider för de flesta. Idag får du lagom till det min artikel om LCHF-vänliga resmål som jag besökt de senaste åren.
Jag tycker mycket om att bo på fina, gammaldags hotell, så nån gång per sommar blir det en lite lyxigare övernattning.
I vanliga fall bor jag i enklast tänkbara stugor, som min i norra Dalarna eller den Lennart hyrt många somrar i Sörmland.
Klicka på länkarna härovan så kan du ta del av många enkla recept som jag lagat på vedspisen i min stuga och på två kokplattor i hans, det går att ordna mycket god och nyttig mat även på semestern.
Expressen har en bilaga som heter Allt om LCHF, i den skriver jag då och då om mina resetips.
Den här gången blev det en artikel om några av mina smultronställen i Sverige, jag åkte även över gränsen till Norge och Danmark.
Tyvärr finns inte den här artikeln på nätet, men dubbelklicka på bilderna så kan du förstora och läsa den.
Det händer mycket kring min mat nu, just idag är det officiellt releasedatum för Low Carb High Fat Barbecue, min första kokbok som kommer ut på engelska.
Den finns att köpa både som vanlig bok och E-bok här på Amazon.
I augusti kommer mina båda andra böcker, Low Carb High Fat for Healthy Aging och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.
Jag har i samband med boksläppet startat en receptblogg på engelska, LCHF Made in Sweden.
Den har på kort tid blivit väldigt populär, roligt att se att det finns så stort intresse för LCHF runtom i världen.
Sprid gärna bloggen vidare till dina vänner utomlands. Du får förstås mer än gärna sprida länken till mina kokböcker också :)
Till helgen kommer jag att ge mig ut på en ny resa med LCHF-anknytning. Då är det dags för den årliga LCHF-campingen i Säffle.
Det blir första gången jag är med, ska bli riktigt trevligt att träffa alla LCHF-are jag lärt känna under åren och att träffa många nya bekantskaper.
Här på LCHF-event kan du läsa mer om campingen, se vilka som föreläser och anmäla dig om du vill delta.
Klicka på länken nedan så fortsätter bilderna från artikeln, kom ihåg att dubbelklicka på dem så blir de lätta att läsa.
Nu tar jag semester och därmed också helt ledigt från bloggen. Jag kommer befinna mig på Kreta i några veckor framöver och har inte tillgång till dator och internet. Fullständig semester från det mesta kommer det alltså att bli.
För den som är lite nyfiken så kommer jag vakna upp till denna utsikt varje morgon
och denna utsikt blir att njuta varje kväll…
ett magiskt, nattligt, glittrande Heraklion…
Önskar alla en varm, lugn och solig semester!
Syns igen en bit in i augusti!!
Simma lugnt!
Morgonstunderna här är dom allra vackraste, jag är alltid uppe före dom andra och har inte missat en soluppgång ännu. Det är så rofyllt att bara sitta och se hur ljuset stiger med helt magiska färger och det enda som hörs är lite vågskvalp från havet och poolen som bubblar… Detta kommer jag att sakna!
Frukosten här på hotellet är så grymt fin och vällagad, man blir aldrig besviken. Utbudet är rejält tilltagen och de finns inte en chans att man orkar prova lite av allt, det är för mycket!
Det finns det varma med korv, bacon, stekta ägg, äggröra, stekt potatis, olika sorters inbakade korvar, toast och friterat. Sen bröd, frallor, baguetter, rågbröd med alla pålägg man kan önska och färska grönsaker. Tomaterna är helt otroligt goda och smakrika här, likaså gurkorna! The, kaffe, choklad, latte, juicer, mjölk, yoghurt, massor av olika sorters flingor… Våfflor och småplättar, ringlande honung och massor med färsk frukt att frossa i… Som om inte detta skulle räcka finns även kakor, mjuka kakor och vetebröd för den som är sötsugen efter den frukosten!
Nä, nu är det dags för just den här frukosten och sen FÅNGA DAGEN!
The post Carpe diem appeared first on Kryddburken.se.
Imorgon är sista dagen här i Grekland, söndag vid lunch går flyget från Rhodos till Arlanda, snart dags att packa igen resväskorna för hemresan…
Tiden har verkligen bara rusat fram men oj så mycket vi hunnit se och uppleva ändå på bara en vecka…
Nu vet jag vad det är som tar sån evinnerlig tid hemma i Sverige; Plocka, städa, hänga tvätt, diska och laga mat, för inget av de har jag gjort här nere. Bara varit ledig och njutit, badat, solat och haft de bra! Duktigt bortskämd har man blivit minst sagt… Efter frukost när vi kommit tillbaka på rummet har sängarna varit bäddade, smutstvätt omhändertagen, badrum och alla ytor skurade och sopor tömda… Lyxliv verkligen men jag vette sjutton om jag skulle vilja ha de så alltid??
Vill man de?? Jag saknar att boa, piffa, torka och plocka här å där o hit o dit så jag kan nog konstatera att allt har sin tid men såhär mycket semester har jag aldrig nånsin haft så de tog ett tag att ställa om sig, jag går fortfarande och ”förstädar” lite innan städerskorna ska komma, haha!! Men jag är väl som jag är!
Bilder från en av hotellets pooler överst samt akvariumet i gamla stan; Rhodos.
The post Semestern lider mot sitt slut… appeared first on Kryddburken.se.