Julens rester på nytt sätt
Nu efter alla helger börjar funderingar vad man ska laga för vardagsmat igen och efter julen finns det nog i de flesta kylar och frysar en hel del rester att ta hand om.
Den här blandningen av pytt och blomkålsrisotto är ett bra sätt att få användning av diverse grönsaker och bitar av kött, korv, ost, svamp och fisk.
Blomkålspytt 2 port
3 dl grovriven blomkål
100 g halloumi
50 g korv eller skinka
1 morot
½ gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
3 msk smör
2 ägg
Lite salt och peppar
Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar. Bryn smöret och stek korv/osttärningar en minut. Rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs en minut till.
Smaka av med salt och peppar, tänk på att det blir en hel del sälta och smak både från osten och korven.
Tillsätt resten av grönsakerna och stek ett par minuter till.
Jag serverade min pytt med stekt ägg, tomatmajonnäs, rucola och bladpersilja med kallpressad olivolja och balsamvinäger
Tomatmajonnäs
1 dl majonnäs
2 cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken.
Rör samman tomatpuré och majonnäs, smaksätt med vitlök och vinäger.
Vill du ha fler tips på min typ av lättlagad mat så gärna en titt på mina kokböcker, du hittar dem här på Bokus men de finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)