Wokad kalkon 2 port
300 g kalkonbröst
1 dl kokosolja
2 dl pumpa i bitar
1 dl strimlad röd paprika
1 dl strimlad grön paprika
1 dl zucchini i bitar
5 cm ingefära i skivor
1 msk äppelcidervinäger
1 msk mango chutney
1 msk tamarisoja
Salt och chiliflingor
Skär kalkonköttet i strimlor. Hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.
Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.
Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt bli varmt.
Här kommer ett nytt recept från Expressens LCHF tidning från i somras (juni)
Pumpafrallor med chiafrön
ca 10 frallor
50 gram smör (kokosfett för mejerifri)
4 ägg
2 dl vatten
2 dl mandelmjöl
1 dl mixade pumpakärnor
1 dl hela pumpakärnor
2 dl pofiber
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
3 msk kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i några minuter och tillsätt smör och vatten. Blanda alla torra ingredienser väl och blanda sist ner dem i smeten. Låt svälla i 5 minuter.
Forma bullar med händerna. Lägg på bakplåtspapper klädd plåt och strö över hela pumpakärnor, grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk.
Pumpatider
Jag antar att ni är många därhemma som får en hel del pumpa över efter utskärning av pumpalyktor nu i helgen.
Här i USA är det förstås pumpor överallt just nu och dekorationen av trädgårdar och husväggar är minst sagt skräckinjagande hos många…
En del har lite snällare halloweenutsmyckning, den här såg jag på en promenad inne i stan häromdagen.
Vi fick en lite längre promenad bland villorna än vi tänkt, när vi försökte gå från stranden upp längs Las Olas Boulevard.
Högvattnet vid fullmånen hade gjort att stadens många kanaler svämmade över, så många gator dränktes helt under några timmar.
Så det var bara att gå tillbaka igen, vi hade ingen lust att bli blöta upp till knäna.
Högvattnet avlöstes sen av intensiva åskskurar, så det har verkligen varit blött både uppifrån och nerifrån de senaste dagarna.
Här får du några av mina recept på pumpa, klicka på bilderna under det här receptet så kommer du till fler.
Ugnsbakad pumpa 2 port
400 g pumpa
½ dl olivolja
2 msk finhackad timjan
2 tsk chiliflingor
Havssalt
Skala och skär pumpan i 3×3 cm stora kuber. Lägg i en bunke och tillsätt olja och kryddor.
Blanda om väl så kryddorna fördelas jämnt runtom.
Lägg pumpan i en ugnsform och baka på 175º i 40-50 minuter, tills de mjuknat. Servera till bacon och ägg.
Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.
Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.
Griskött med kvalitet
Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.
Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.
Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.
Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.
Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.
Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.
Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.
Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.
Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.
Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.
Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.
Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.
Fläskgryta 2 port
ca 400 g fläskkarré
300 g pumpa
1 silverlök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.
Pepparkakskladdkaka
Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.
När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.
Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.
Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.
Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.
Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.
I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.
När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.
Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.
Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.
Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.
Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.
Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.
Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Hej svejs, nu är jag online vid datorn igen efter helgen och en del datatrubbel! Har massor på gång att visa er och jag börjar med lite bilder från fredagens halloween/tjejfest som Joline hade för tjejerna i sin klass.
Jag tror jag uppskattade partyt lika mycket trots att jag inte ”festade loss” med tjejerna, men allt runtomkring med förberedelser, pynt och fix är ju bara sååå kul!
Jag bakade pizza och gjorde en glass och marängtårta med blod och spindlar. En mycket enkel kreation men väldigt uppskattad och supergod, Jag norpade en bit dan efter då det fanns lite kvar…
Två marängbottnar, glass däremellan och glass uppepå. Därtill en körsbärssås med hela körsbär och så några plastspindlar. Går att förbereda långt innan om man vill för den håller sig fin i frysen.
Nu följer några bilder från kvällen och allt runtomkring…
Girlanger upphängda och godisbordet dukat…
Spindelnät överallt… Fortfarande….
Spindeltårtan…
En mycket nöjd halloween-värdinna!