Cheeseburgare med stora, krispiga klyftpotatis

hamburgare_dubbel_ost_double_cheese
Jag fattar inte vart tiden flyger iväg numera?! Det är som att ha en nyfödd bebis det här. Mycket tid, tålamod och tankeverksamhet ägnas åt Kean. Jag är så lycklig över att ha en dobermann igen och det är verkligen en fantastisk hundras att lära känna, speciellt om man gjort det tidigare och får återuppleva minnen, situationer och beteenden på nytt.

Kean är otroligt godhjärtad, lyhörd och besitter en ”av och på-knapp” som många hundägare eftersträvar. Att både vara pigg och alert, framåt, driven och vaksam samtidigt som förmågan att stänga av och varva ner finns där.

Han är underbar med människor, men ibland lite för glad och hoppar gärna när han hälsar men jag jobbar på de, de går bättre och bättre. Han är social, visar fin kontakt och har inga sidor av rädsla eller reservation för folk. Det är ett stort plus att jobba med en sån hund.

Han är däremot lite föööör ivrig när det gäller andra hundar och katter. Alfred och Ida är så intressanta att det slår över till jaktlust och han skäller och gormar på dom. Där har jag lite att jobba med! ;-) Men trots allt så har han gjort stora framsteg redan bara på ett par dar så jag ser ljust på framtiden och hans förmåga. Det är en stabil, pigg och trygg dobermann, jag ska bara få fason på diverse störningsmoment. ;-)

Kvällens recept går i mannens tecken, det är hamburgare, cheeseburgare, extra ost och till de; stora, krispiga klyftpotatis. Snabbmat hemma är inte alls så tokigt när man har mycket omkring sig! ;-)

4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk *Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, forma och stek i stekpanna.
Tony´s krydda finns bland annat i de större matvarukedjorna eller kan beställas hem från nätet, kolla www.kryddlandet.se.

4 port
Stora, krispiga kyftpotatis :

2 stora bakpotatis
½ dl kallpressad rapsolja
1-2 tsk trocomare örtkrydda
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek/fritera på hög värme tills de fått fin färg och blivit gyllene. Krydda med trocomare och flingsalt. Lägg upp klyftorna på bakplåtspapper och efterstek i ugnen till de är genomstekta, ca 15 min.

stora_klyftpotatis
De stora klyftpotatisarna stekar jag på hög värme i panna med olja så det blir nästan lite friterade. Knapriga och med fin yta får dom sen eftersteka i ugnen tills dom är genomstekta.

Grillad karréskiva med kall potatissallad

grillat_potatissallad_vitlökssmör
Kikar bara in som hastigast och lockar med en liten grillbild såhär på fredagen. :-P Finvädret är åter tillbaka, solen skiner så kanske blir det grillat ikväll.

Vi befinner oss just nu  på resande fot men är hemma snart igen. Berätta gärna vad ni har för planer i kvällen så kan man få lite inspiration här i bilen! ;-)

Här kommer en klassiker från mig; Potatissallad med rostad lök, ett nygjort vitlökssmör, enkel sallad och världens godaste köttbit med Colman´s marinad!

Baconlindad potatis – hett grilltillbehör!

baconlindad_potatis_bacon
Ett roligt tillbehör till grillat som har dykt upp lite här och där bland matbloggarna är de baconlindade potatisarna. Tror det var hos Lotta med bloggen ”Två små kök” jag såg det först.

Perfekt till korv, kött, fisk, kyckling eller vad man nu grillar. Ett krispigt salt och roligt tillbehör på potatis som säkert behövs när det knakar i ”grillfogarna” efter ny inspiration! :-P

baconlindad_potatis_grilltillbehör
Bara linda en skiva bacon runt varje potatis (kokt) och fräs på i het panna eller lägg på grillen.

grillad_korv_baconlindad_potatis

Sommarens grilltallrik med nypotatis

grillat_kött_karre_nypotatis
Igårkväll satt vi ute på altanen i kvällssolen och grillade. Jag och Joline hade burit upp alla utemöbler tidigare på dan och planterat lite blommor och örter. Vi skurade och tvättade och alla möbler blev som nya och muurikkaköket fick sig en ordentligt makeover och är så skinande det bara kan bli, inte ett litet sot nånstans och stekhällarna rengjorda och insmorda. Så mycket roligare det är när allt fått sig en uppfräschning. ;-) Myggen lös med sin frånvaro och då kan man verkligen njuta, vilket vi gjorde!

Första gången i år som vi äter nypotatis och då ska den serveras med grillad karré, ett gott vitlökssmör och sparris. En fruktig tomatsallad med nektariner gjorde jag till också. Kan inte beskriva hur gott det blev allting, hittills bästa grilltallriken i år! :-P

Marinad till 1 kg karré;
1 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar

Vitlökssmör;
50 gram smör
2 msk olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Salt & vitpeppar

tomatsallad_grillsallad_grillat

Vinegrette till tomatsallad;
½ dl olivolja
2 msk tomatvinäger
2 tsk honung
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tättslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

marinerat_marinad_karre
Karréskivor i marinad 24 timmar.

basilika_plantera_örter
Lite från vår plantering, färska örter direkt från kruka till tallrik.

grillad_karre_grillat_nypotatis
Vansinnigt, dundersuper-gott!! ;-)

Laxmedaljonger och potatisrosor

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. :-P

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! :-P

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.

skivad_potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.

potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.

grönsaker_rostade_majs
Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.

laxfileer_laxmedaljonger
Laxmedaljongerna snurrade…

laxmedaljonger_snurra_ihop
Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Potatisrosorna är klara! :-P

rostade_grönsaker
Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.

laxmedaljonger_potatisbakelser
Smaklig måltid! ;-)

Råstekt potatis med öländska örter

råstekt_potatis_recept
Brukar du råsteka potatis? Jag tycker det är ett smidigt och gott tillbehör till en fin grillad köttbit t ex. Att krydda rejält med torkade örter och flingsalt sätter extra smak och potatisen kommer till sin rätt, glöm bara inte en gnutta råsocker också! Allt för den goda smaken! :-P

Här hemma har jag inte riktigt bestämt kvällens valborgsmiddag ännu men det lutar åt en grillad köttbit och någon rolig potatis, men vad?! Får surfa runt bland mina favoriter och kika lite, hoppas ni alla får en fin kväll. Nån majbrasa här på Öland ser det inte ut att bli då ”Herr Stormare” verkligen är på besök och då brukar dom inte få tända men vi får väl se!

Just de!! – Vad ska ni äta ikväll?? ;-)  

Det här behöver du :
1 kg potatis, gärna en fast sort (ex. Asterix, Amandine)
Rapsolja
1 msk torkade örter (öländsk örtblandning)
Flingsalt
1 tsk råsocker

GÖR SÅHÄR :
Tvätta och borsta potatisen noga. Behåll skalet på. Skär i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rejält med rapsolja (så det täcker botten, men inte mer) och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.

potatisrätter_råstekt
Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Torka potatisen om den är blöt, den ska vara torr när det åker ner i pannan.

råstekt_potatis_råsteka_tips_recept
Kryddblandning med öländska örter är otroligt gott till råstekt potatis.

råstekt_potatis_recept
En timme totalt tar det för 1 kg, men eftersom den nästan sköter sig helt själv i pannan och inget skvätt eller stänk tack vare lock så kan du tillaga ett riktigt gott kött vid sidan om i lugn och ro! :-P

Tjocka revben i sås med råstekt potatis

tjocka_revben_revbensspjäll_sås_recept_möra_gryta

Här kommer receptet på en urtrevlig husman med tvist; Smakrika, möra, tjocka revben i sås som fått puttra länge. Råstekt potatis med örter och krispig sallad!

Ni ska aldrig nånsin dra er för att köpa just tjocka revben, det är ett prisvärt kött och blir otroligt smakrikt och mört om det tillagas på rätt sätt.

På grillen? Njae… Jo, visst om de fått ligga i saltlag nåt dygn, eller grillas väldigt långsamt, indirekt och penslas ofta med glaze. Dom passar dessutom alldeles ypperligt till att rökas (efter saltlag-bad) men just i en gryta med gott kött behöver man inte alltid nödvändigtvis nötkött som till ex. kalops eller boeuf bourguignon.

En gryta på fläskkött och som här med revben blir minst lika god men låt för guds skull benen koka med!
Utan ben blir smaken ganska menlös och måste kryddas upp ordentligt men med just revben får man allt på köpet. Mycket kött, mycket smak, mört och saftigt. Lova att ni testar? ;-)

Perfekt för storkok, storhushåll och dessutom och ett bra budgetalternativ. Här kommer en vansinnigt god köttgryta med härlig smak, skysås och ett kött som bara smälter i munnen! :-P

4 – 6 port
Det här behöver du : 

3 kg tjocka revben
Olja + smör till stekning
Svartpeppar
2-3 tsk malen paprika

1 purjolök
2 gul lök
2 morötter
½ stort äpple
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk soya

2 liter köttbuljong

Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär revben i mindre bitar (ca 2 ben/bit). Hetta upp en panna med olja och smör och fräs på köttet så det får fin färg runtom. Krydda med nymalen svartpeppar och malen paprika. Lyft över till en större gryta allt efter han de blir klara. Stek inte alla bitar på en gång, då sänker du temperaturen i pannan och tillagningen förlängs och köttet blir mer kokt. Det ska fräsa på ordentligt och snabbt få en fin yta.

När allt kött är brynt. Lägg ner lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Låt allt få svettas och bli mjukt nån minut sen häller du över allt i grytan med köttet.

Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljong och slå sen i grytan.

Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock ca 2-3 timmar tills benen från köttet lossnar lätt om du pillar på dom. Lyft ur köttet och ta bort alla ben. Vispa under tiden upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop nån minut och smaka av med salt och peppar. Läggi köttet och servera!

tjocka_refben_recept_gryta
Billiga ingredienser med tjocka revben, lök, morot, äpple och vitlök.

tjocka_revben_revbensspjäll
Revbenen har fått brynas och ligger nu i en större gryta.

grönsaker_gryta_köttgryta_revben
Fräs på lök, morötter och äpple i samma panna som köttet tidigare.

tjocka_revben_gryta_sås_grönsaker

 

köttgryta_tjocka_revben
När allt är i grytan, slå på buljongen. På med lock. Låt sedan sjuda i ca 2-3 timmar.

revben_gryta_tjocka_revbensspjäll_sås
Grytan har puttrat ca 2½ timme. Lyft ur köttet.

möra_tjocka_revben
Pilla bort benen som nu lossnar lätt.

tjocka_revben_sås_skysås
Vispa upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens.

tjocka_revben_sås_recept
Lägg tillbaka köttet från revbenen. Smaka av allt med salt och peppar.

tjocka_revben_sås_potatis_recept_husmanskost
Recept på råstekt potatis kommer i separat inlägg inom kort.

husmanskost_revben_sås
Smaklig måltid, en husman som aldrig går ur tiden!

6 recept på bakad potatis med goda röror

bakpotatis
Efter önskemål om fler tips till bakad potatis kommer här ett par olika recept med röror och fyllningar. Perfekt sportlovs-mat som är enkel att förbereda med  antingen varm eller kall röra, men också otroligt gott till sommarens grillkvällar med vitlökssmör till en fin grillad köttbit… :-P

Vilken är din  favorit?
Ska det vara med röra eller bara med vitlökssmör till det grillade köttet… Det är frågan?!


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

The post 6 recept på bakad potatis med goda röror appeared first on Kryddburken.se.

Kyckling, röd paprika och philadelphiaost

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika

Nu ska ni få se! Jenny (Jennys matblogg) och jag har kokat ihop en liten utmaning till oss själva, det är ingen tävling eller prestige av något slag, bara en kul grej. Man måste liva upp även matbloggsvärlden ibland och detta är verkligen grymt roligt! Kanske nånting andra matbloggare kan ta efter, varsågoda i så fall! ;-)

Jenny har valt TRE ingredienser som ska ingå i en varmrätt vi ska laga. Självklart får vi använda övriga ingredienser som våra skafferier & kylskåp erbjuder. Inläggen publiceras samtidigt här och nu och ingen av oss vet vad den andra har lagat! ;-)

De tre ingredienserna är som rubriken lyder; Kyckling, röd paprika & philadelphiaost! 

Nästa vecka, samma dag, samma klockslag kör vi en uppföljare; Dessert förstås!
Då är det jag som väljer de tre ingredienserna och Jenny & jag publicerar våra recept på respektive blogg precis som idag. :-P

Jennys recept hittar du här >>

röd_snackpaprika

Här kommer nu min version :

~
Kycklingröra med rostad
paprikacreme & philadelphiaost
Bakad potatis
~

4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatisar
1 helstekt kyckling i ugn ca 1,3 kg
2 röda snackpaprika
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
1 stor ask philadelphiaost (300 gram)

Kycklingen : 
1 hel, färsk gårdskyckling ca 1,3 kg
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till. Låt den kallna, bena sedan ur köttet.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.
Mosa paprikaköttet med D´Elidas chilisås, honung, salt & peppar. Rör ihop med philadelphiaosten.

bakpotatis

Bakad potatis : 
Baka potatisarna i ugnen, helst utan folie för att få ett knaprigt skal, ca 1 timme i 200 grader. Känn med sticka om potatisen är helt färdig.

grilla_paprika_ugn
Skölj och kärna ur och ta bort de vita ”väggarna” i paprikorna. Halvera och lägg dom med skinnsidan uppåt.

grillad_paprika_i_ugn
Grilla i ugn på 250 grader ca 10 min tills paprikorna fått svarta blåsor.

skala_grillad_paprika
Lägg över i en skål, täck med plastfolie och låt stå tills de har svalnat. I och med att du stänger inne värmen och ångorna behålls smakerna och du kan enkelt dra loss skinnet när de svalnat.

philadelphiaost_recept_med_grillad_paprika_kyckling
De tre ingredienserna klara att ”monteras”.

grillad_paprika_philadelphiaost
Rör ihop den mosade paprikan med philadelphiaosten.

kycklingröra_grillad_kyckling_paprika_philadelphiaost
Vänd ner det urbenade kycklingköttet.

bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika
Fyll rykande heta bakpotatisar med kycklingröran! Ringla över olivolja och servera med en  god sallad och lite extra paprikapulver på toppen. :-P

The post Kyckling, röd paprika och philadelphiaost appeared first on Kryddburken.se.

Chilikryddad fläskytterfilé, tzatziki samt råstekta potatisskivor med lime och ingefära

råstekt_potatis_ytterfile_helstekt_middagstips
Om ni minns så bjöd ju kära maken på korvburgare i lördags så det blev inte bättre än jag jag fick bju´på mat på söndan´! Så de kan gå… :-P

Jag måste ju säga att jag är bra duktig på att krångla till de för mig om man ska jämföra hur vi män och kvinnor tänker eller hur vi ser på matlagning!

Jag ville förstås göra en riktigt god söndagsmiddag, kanske med lite medelhavskänsla, lite grekland på tapeten, lite lime och ingefära! Vårkänslor ville jag ha med också och inte den klassiska skysåsen till söndagsmiddan som alltid och inte heller dom vanliga husmankryddorna heller. Jag lyckades trolla bort dom här faktiskt.

Detta blev riktigt gott och med kombinationen chili/lime/ingefära blev det också lite ”utomlands” över det hela! Tzatziki och bearnaisesås som extra bonus. Gott med olika såser tycker jag så varför snåla! ;-)

All matlagning har sin tjusning, både ute som inne, husman som grillat, det viktiga är kanske ändå inte hur man krånglar till det eller inte krånglar till det! Det är den lilla ingredienser kärlek som gör de!

Om man bäddar in det i receptet, då kan egentligen ingenting misslyckas! Eller hur?! :-P

Råstekta potatisskivor med lime och ingefära : 
6 – 8 medelstora potatisar
2 salladslök
4 msk hackad ingefära
3 lime
Olja
Flingsalt
Svartpeppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär potatisen och salladslök i ca 0,5 cm tjocka skivor. Vänd ner allt i en ugnsfast form, inte för liten utan ganska rymlig så potatisskivorna inte ligger för mycket på varann. Hacka ingefära och strö över. Pressa över lime och lägg i klyftorna också. Ringla över olivolja. Krydda med Flingsalt, peppar och torkade örter. Vänd runt allting noga. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Skaka om formen då och då.

Chilikryddad fläskytterfilé : 
Chiliflakes
Paprikapulver
Colmans senapspulver
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre. Detta är bättre för en jämnare tillagning samt snyggare form. Häll ut kryddorna på en tallrik och rulla köttet så alla kryddor fastnar. Bryn sedan ytterfilén i het stekpanna så den får fin färg. Den ska eftersteka i ugnen. Stick in en stektermometer och slå in i bakplåtspapper. Stek i ugn samtidigt som potatisen tills du fått en innertemperatur på 68-69 grader. (tar ca 30-40 min) Ta ut den och låt vila i bakplåtspapper tills det är dags att skära upp/servera.

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

helsteka_fläskytterfile
Fläskytterfilén, uppbunden med steksnöre och ska rullas i kryddorna.

ytterfile_fläskytterfile
Brynas i het stekpanna…

chilikryddad_ytterfile_helstekt
När innertemperaturen visar 68-69 grader, tar du ut den och låter den ligga kvar i bakplåtspapper och ”vila”… Skär upp precis före servering. Ös skivorna med skyn…

potatis_i_ugnen_råstekt
Potatisen åker in i ugnen samtidigt som köttet, tar lite längre tid men eftersom köttet ska ”vila” så tajmar dom varann ändå.

tomatsallad_roman_ärtskott
Enkelt sallad med roman, tomat, gurka, ärtskott…

råstekt_potatis_lime_ingefära
Potatisen är klar och ni skulle bara ana hur gott det doftar här! ;-)

middagstips_ytterfile_tzatziki
Sådärja! :-P Time to eat… Tzatziki och Lohmanders bearnaisesås till…

fläskytterfile_helstekt_råstekt_potatis_potatisskivor
Söndagsmiddag med smak av vår!

The post Chilikryddad fläskytterfilé, tzatziki samt råstekta potatisskivor med lime och ingefära appeared first on Kryddburken.se.