Heminlagd sill till påsk
Jag befinner mig på resande fot hela veckan före påsk så jag kommer inte att laga så mycket mat.
Det blir mamma som får lägga in sill och fixa lite gott tills jag kommer hem på långfredag.
Jag lägger därför ut några av mina favoriter från förr, så du får lite tips på hemlagade läckerheter inför ditt påskbord.
Idag får du mina godaste silltips, först ut en inlagd sill med betydligt mindre socker än den du köper i butikerna.
Jag har med åren minskat på sockerhalten i min sill eftersom jag mer och mer vant mig av vid den söta smaken.
Men jag väljer ändå att söta den lite grann för att efterlikna smaken av vår traditionella, svenska inläggningssill.
Det är en smak jag inte vill vara utan tre gånger per år, till påsk, midsommar och jul.
De sillsorter på burk man hittar i kyldisken i mataffärerna innehåller oftast ända upp till 24% kolhydrater.
Det mesta av sockret finns i lagen, tyvärr räknas den med i näringsberäkningen på burkarna men själva sillbitarna innehåller ingen hög halt av socker.
Vill du istället prova att lägga in sill helt utan socker så finns ett bra recept på en polsk sockerfri sill här inne på Matmedmera.
Många tror att det behövs mycket socker i inläggningen för att sillen ska hålla sig, men den håller sig alltså bra även utan bara halten av salt och ättikssprit är hög.
Vill du ha fler tips på olika rätter till påskbuffén så titta in under veckan som kommer, har förberett några inlägg som dyker upp under tiden jag är ute och reser.
Här hittar du dessutom en samling av mina 85 rätter till påskens middagar, en hel kokbok alldeles gratis.
Inlagd sill på mitt sätt
4 urvattnade saltsillfiléer
1 rödlök
1 morot
3 dl vatten
1½ dl ättikssprit 12%
1 dl socker, honung eller annan sötning
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva moroten och löken.
Lägg ner i ättikslagen tillsammans med pepparkorn och lagerblad.
Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.
Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det behövs mer ättika eller sötning.
Citronsill
½ sats inlagd sill
1 ekologisk citron
½ dl strimlad gräslök eller purjolök
Ta upp sillen ur lagen. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare. Skala av bara det yttersta gula skalet och skär strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal. Rör ner löken.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig citronsmaken. Smaka av om du vill ha mer syra eller sötma.
Rödvinssill
½ sats inlagd sill
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak.
Smaka av om du vill ha mer kryddning.
Gott till sillen är mitt valnötsbröd, du kommer till receptet om du klickar på bilden nedan.
Om du funderar vad du ska lägga i de jättelika påskägg som säljs i butikerna nu, så rymmer de säkert en hel kokbok ;)
En fin present att ta med när du blir bortbjuden i påsk, som ger betydligt längre glädje än om du fyller det med godis.
Här hittar du min Grillmat LCHF på reapris några dagar till, på Adlibris kostar den nu bara 45 kronor och på Bokus 49 kronor.
På bilden som Mikael Eriksson tagit ser du de läcka hjortrontryfflar jag gjorde till boken.
Det är tack vare att du kära läsare och många fler köpt mina kokböcker som jag har råd och möjlighet att göra alla spännande resor den här våren.
Just nu är jag i Stockholm på väg på LCHF-kryssningen till Åbo i helgen.
I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien.
Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare.