Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost

Smörstekta rödbetor med fetaost 2 port

250 g kokta rödbetor, jag hade en avlång sort som ger fina, jämna skivor

50-100 g fetaost

2-3 msk smör

2 msk pumpakärnor

1 tsk balsamvinäger eller citronsaft

Flingsalt

Hackad persilja

Skölj rödbetorna och koka dem mjuka, det tar ca en halvtimme till 45 minuter beroende på storlek.

Spola i kallt vatten en stund och gnid av skalet.

Vill du inte bli helt röd om händerna så lägg in dem i en plastpåse och gnugga av skalet genom plasten.

För att inte skärbrädan ska bli röd så brukar jag lägga rödbetorna på ett dubbelvikt hushållspapper när jag skär dem i skivor.

Bryn smöret i en stekpanna, lägg i skivorna och bryn ett par minuter på båda sidor. Smula över fetaosten och flingsaltet.

Låt dra på eftervärme en stund med lock på, så blir fetaosten mjuk och god. Ringla balsamvinäger och strö persilja över.

Jag serverade rödbetorna till pannbiffar, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Pannbiff med rödbetor


Utflyktsmacka med pannbiff och stekt lök

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Här hittar du mitt vita formbröd som jag använde till utflyktsmackorna.

Mackjärn från Eldmark i Sorsele

 


Baconlindade färsbiffar med paprikamajonnäs

Baconlindade färsbiffar

Baconlindad färsbiff 2-3 port

300 g blandfärs

½ dl grädde

1 ägg

½ tsk Worcestershiresauce

2 msk psylliumfrön eller ½ msk fiberhusk

1 msk sesamfrön

1 msk grovkornig senap

Salt och peppar

6 skivor bacon

2 msk smör

Blanda allt till smeten, bryt ner färsen och blanda försiktigt.

Låt stå i kyl och svälla i några timmar.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort.

Pannbiff inlindad i bacon

Paprikamajonnäs 2-3 port

1 dl majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Salt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen en stund så smakerna mognar.

Baconlindad färsbiff med paprikamajonnäs


Rosépepparbiffar LCHF och Paleo

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar. Hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan. Låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini. Ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Den är, precis som mina andra två kokböcker, snart slutsåld.

Så vill du ha många goda grillrecept att testa till sommaren, skynda dig att köpa en nu:)

Brynt Vitlökssmör

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Köttbullar med tomatsås och broccoli

Lammfärsbullar med Tomatsmörsås och Broccoli

Köttbullar à la Lady och Lufsen på LCHF-vis

Vi köper ofta nymald färs av gräsbeteskött hos slaktaren, så det har blivit många olika biffar och köttbullar genom åren i vårt kök vid Medelhavet.

Här en av mina favoriter, med vitlök, örter och chili.

Istället för spaghetti äter jag numera broccoli eller nån annan God grönsak till.

Köttbullar 2 port

300 g färs av nöt eller lamm

1 ägg

2  rivna vitlöksklyftor

1 msk finhackad bladpersilja

1 msk torkad mynta

Havssalt och chiliflingor

3 msk smör

Blanda färsen med ägg och rör ner kryddor och örter.


Blanda väl och låt stå och svälla en stund.

Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör.

Skaka pannan medan du steker, så blir de jämnt brynta runtom.

Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.

Tomatsmörsås

2 tomater

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

Havssalt och peppar

Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.

Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.

Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.

Soluppgång över Alanya


Köttbullar och pannbiff

Svenska favoriter

Nu när jag befinner mig på resande fot igen så delar jag med mig av tidigare recept från mina olika bloggar och ett och annat kokboksrecept.

Jag har lämnat datorn hemma under resan till Kreta. Köpte en ny mobil häromveckan så det kan bli en och annan uppdatering på Facebook via den.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av bilder, middagstips, bakrecept, länkar till intressanta artiklar och annat matnyttigt.

 Köttbullar

Köttbullar 2-3 port

3-400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

ev 1 tsk Dijonsenap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås till köttbullarna genom att hälla på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Vill du inte ha gräddsås till köttbullarna så är det väldigt gott med stekt blomkål, paprika och majonnäs.

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök- och paprikaröra 2-3 port

3-400 g köttfärs

Havssalt och nymald vitpeppar

2 msk smör/kokosolja att steka i

Lökröra:

1 stor, gul lök

1 röd spetspaprika

2 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Havssalt och chiliflingor

1 dl vatten till steksky

Skär löken i tunna klyftor och paprikan i strimlor. Stek mjuka, krydda med paprikapulver, salt och chili.

Häll på vinägern och låt småputtra medan du steker pannbiffarna.

Jag gjorde 6 stycken så de går rätt fort att steka, ca 2-3 minuter på var sida.

Koka ur stekpannan med vattnet och häll över lökröran.

Servera pannbiffarna med gröna blad, cocktailtomater, oliver, olivolja, granatäppelvinäger och ett stekt ägg.

Pannbiff med lökröra


Köttbullar och pannbiff

Svenska favoriter

Nu när jag befinner mig på resande fot igen så delar jag med mig av tidigare recept från mina olika bloggar och ett och annat kokboksrecept.

Jag har lämnat datorn hemma under resan till Kreta. Köpte en ny mobil häromveckan så det kan bli en och annan uppdatering på Facebook via den.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av bilder, middagstips, bakrecept, länkar till intressanta artiklar och annat matnyttigt.

 Köttbullar

Köttbullar 2-3 port

3-400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

ev 1 tsk Dijonsenap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås till köttbullarna genom att hälla på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Vill du inte ha gräddsås till köttbullarna så är det väldigt gott med stekt blomkål, paprika och majonnäs.

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök- och paprikaröra 2-3 port

3-400 g köttfärs

Havssalt och nymald vitpeppar

2 msk smör/kokosolja att steka i

Lökröra:

1 stor, gul lök

1 röd spetspaprika

2 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Havssalt och chiliflingor

1 dl vatten till steksky

Skär löken i tunna klyftor och paprikan i strimlor. Stek mjuka, krydda med paprikapulver, salt och chili.

Häll på vinägern och låt småputtra medan du steker pannbiffarna.

Jag gjorde 6 stycken så de går rätt fort att steka, ca 2-3 minuter på var sida.

Koka ur stekpannan med vattnet och häll över lökröran.

Servera pannbiffarna med gröna blad, cocktailtomater, oliver, olivolja, granatäppelvinäger och ett stekt ägg.

Pannbiff med lökröra


Köttbullar och pannbiff

Svenska favoriter

Nu när jag befinner mig på resande fot igen så delar jag med mig av tidigare recept från mina olika bloggar och ett och annat kokboksrecept.

Jag har lämnat datorn hemma under resan till Kreta. Köpte en ny mobil häromveckan så det kan bli en och annan uppdatering på Facebook via den.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av bilder, middagstips, bakrecept, länkar till intressanta artiklar och annat matnyttigt.

 Köttbullar

Köttbullar 2-3 port

3-400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

ev 1 tsk Dijonsenap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås till köttbullarna genom att hälla på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Vill du inte ha gräddsås till köttbullarna så är det väldigt gott med stekt blomkål, paprika och majonnäs.

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök- och paprikaröra 2-3 port

3-400 g köttfärs

Havssalt och nymald vitpeppar

2 msk smör/kokosolja att steka i

Lökröra:

1 stor, gul lök

1 röd spetspaprika

2 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Havssalt och chiliflingor

1 dl vatten till steksky

Skär löken i tunna klyftor och paprikan i strimlor. Stek mjuka, krydda med paprikapulver, salt och chili.

Häll på vinägern och låt småputtra medan du steker pannbiffarna.

Jag gjorde 6 stycken så de går rätt fort att steka, ca 2-3 minuter på var sida.

Koka ur stekpannan med vattnet och häll över lökröran.

Servera pannbiffarna med gröna blad, cocktailtomater, oliver, olivolja, granatäppelvinäger och ett stekt ägg.

Pannbiff med lökröra


Älgfärsbiffar med Västerbottensost och stuvade trattkantareller

Födelsedagsfirande i stugan

Idag är jag på väg ner till stugan i Dalarna. Min syster och jag åker ner en kort sväng för att titta till inför vintern, plocka mossa, förhoppningsvis lite lingon och så passar vi på att fira min födelsedag i lugn och ro.

Datorn får vara kvar hemma, ska bli skönt med lite vildmarksliv utan att vara uppkopplad i två dagar.

Det är en av fördelarna med att ha en stuga långt ifrån det moderna samhället, min trådlösa internetuppkoppling fungerar helt enkelt inte där.

Många skulle nog må gott av att ta lite periodisk internet-fasta mellan varven. Vi blir ju mer och mer beroende av att ständigt ha kontakt med omvärlden via datorer, mobiler, ipads, Facebook, Twitter, Instagram m.m. m.m.

Under tiden får du njuta av några recept jag lagat vid tidigare besök i min lilla stuga som ligger precis vid älven.

Först ut blir en smakrik älgfärsbiff som jag serverade med gräddstuvade trattkantereller och en syrlig, varm paprikasallad med äpple.


Älgfärsbiffar med Västerbottensost 2 port

300 g älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ dl grädde

½ msk fiberhusk

Salt och peppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost. Smaka av om det behövs mer kryddning. Låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida. Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås 2 port

2 dl förvällda trattkantareller

2 msk smör

3 dl grädde

½ tsk vit balsamvinäger

½ tsk Tamarisoya

Salt och peppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soya och vinäger, låt det koka in. Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig Äppelsallad

1 äpple

1 liten gul lök

½ gul paprika

½ röd paprika

2 msk smör

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor. Stek mjuka i smöret utan att få för mycket färg. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.


Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.