Lingonsylt utan socker

Lingonsylt utan socker

Höstens nyttigaste sylt

Lingon är det absolut godaste bäret tycker jag. Den lite bittra syran passar så bra till många rätter, inte bara till fläskpannkaka. Prova det gärna till ugnsstekt saltsill  med löksås, det är riktigt läckert.

Jag hittade inspiration till den här sylten inne hos bästa Paleobloggen, Under vårt tak.

Här kan du läsa om många positiva egenskaper hos lingonet. De innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen.

Köpt lingonsylt är ofta väldigt söt, så koka istället din egen med en naturlig sötma från äpple. Päron passar också fint om du föredrar den smaken.

Ta en promenad i en skog nära dig i det vackra höstvädret, så kan du snabbt få ihop lingon till några burkar sylt.

Här blir det ingen skogspomenad på några dagar, jag och Lennart är på väg till Norge över helgen.

Vi ska ut på en liten tur på Hurtigruten, en 50-årspresent från Familjen. Nu är det bra precis 3 år sen jag fyllde, så då blev det äntligen dags.

Hoppas kunna dela med mig av en del inlägg från den vackra sjöresan om nätet funkar. Annars kommer det dagliga recept som vanligt tills vi är hemma igen.

Sockerfri lingonsylt

Lingonsylt med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt. Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.


Paprikasås – Mojo
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Smakrik paprikasås

På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.

Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.

Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.

Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.

På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.

Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.

Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.

Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Mojo

 Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt


Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.

Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.

LCHF-sås till Grillat

 


Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Lättlagad LCHF

Fisk tillhör mina absoluta favoriträtter. Det är gott, det är nyttigt och det är väldigt lättlagat. Jag tycker om att fiska, men har nästan 35 mil till mina fiskevatten vid stugan, så det blir inte så ofta.

Nu finns många styckfrysta, ekologiska fiskar att köpa, så det behövs varken fjällande och rensande av den nyfångade fisken. Jag har bara några hundra meter till närmsta Coop Nära, som har ett riktigt bra ekologiskt utbud av märket Änglamark.

Bra ägg kan vara lite svårare att få tag på, om man vill ha såna från hönor som fått gå ute och picka i sig av det en höna är gjord för att äta. Näringsvärdet, särskilt Omega-3-halten, i de äggen är så mycket bättre än i dem från hönor som är uppfödda på spannmål.

Så försök hitta någon lokal äggbonde som säljer av sin produktion, du kommer att bli förvånad över hur mycket godare de är.

Du kan leta efter din lokala äggproducent här på Gårdsnära, sök på nätet eller fråga på Turistbyrån, de brukar ha bra koll på lokala mathantverkare.

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Torsk med äggsås 1 port

1 bit torskrygg à 125 gram

1 msk smält smör

1 msk hackad dill

1 msk hackad timjan

Havssalt och vitpeppar

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Ägg från jämtländska hönsfarmare

Äggsås 1 port

1-2 kokta ägg

1 dl grädde

1-2 msk smör

 1/4 buljongtärning

½ tsk pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär äggen i små tärningar.

När såsen tjocknat rör du i det hackade ägget och citronsaften. Låt koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera torsken på en bädd av äggsås, med baconlindade bönor eller sparris till.

För dig som föredrar ett mjölkfritt recept, här hittar du en av mina favoriter: Fiskgratäng Paleo/LCHF med champinjoner och dillsås.

Det här receptet och många andra lättlagade rätter i vår traditionella husmanskost hittar du i LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist för några år sen. Klicka på länken så hittar du den för bara 49 kr just nu.

Jag kommer att dela med mig av olika recept från mina kokböcker de närmsta dagarna, nu när Adlibris har ett så fantastiskt pris på dem och 77 andra hälsoböcker fram till och med den 17 september.

Tycker du om recepten härinne, ja då kommer du nog att tycka om böckerna också. Kanske ett julklappstips till dem som nyss hittat till LCHF eller den som säger sig inte kunna laga mat?

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

I oktober förra året mailade jag till förlaget Skyhorse Publishing i New York för att höra om mina böcker kunde vara av intresse för den amerikanska marknaden.

Och de nappade på mitt erbjudande, så nästa år i maj kommer Grillmat LCHF ut i USA och England och i augusti kommer LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Det är otroligt stort för mig att få vara med och påverka folkhälsan även i den engelskspråkiga världen.

Just i USA är naturlig, glutenfri/sockerfri lågkolhydratkost som LCHF och Paleo mycket populärt idag.

Här i Sverige är lågkolhydratkost riktigt hett också. Här en bild från igår kväll på Blogtoplist, knappt två veckor efter att jag startade upp min blogg efter drygt 2 års vila.

Min blogg ligger på andra plats av 1384 registrerade hälsobloggar. Så glad att du hjälpt mig nå de här siffrorna med dina besök och delningar av mina recept. Stort tack!

Blogtoplist Hälsa


Rea på mängder av LCHF-böcker på Adlibris

LCHF för seniorer

Bokrea på hösten

Tittar in och länkar till Adlibris som har superpriser på många LCHF och Paleo-böcker nu och fram till och med 18 oktober.

Mina 3 kokböcker, LCHF för seniorer, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo säljs nu för otroliga 49 kr. Fraktfritt om man beställer för mer än 99 kr, annars 10 kronor.

Blev tipsad om det här i morse av en Facebookvän, så jag har lagt till den här länken på de ställen där jag tidigare pushade för mitt förlags kampanj, där kostar Långkok 119 kr fram till den 5 oktober.

Här några av de andra böckerna jag rekommenderar, har ett helt LCHF-bibliotek sen tidigare, men kommer att köpa fler nu till det här otroligt låga priset.

Paprikachutney

Bild ur Grillmat LCHF

Doktor Dahlqvists och Airams kokbok till vardags och fest 49 kr

Bakglädje och LCHF – njutning utan socker och mjöl av Annika Rogneby 49 kr

Ät fet mat – bli frisk och smal – Kokboken av Lars-Erik Litsfeldt 49 kr

LCHF – vardagskokbok av Per och Katarina Wikholm 49 kr

Frisk med LCHF – i goda vänners lag av Dr Sofie Hexeberg och Hanne Riise 49 kr

Varför blir vi feta – och vad ska vi göra åt det av Gary Taubes 49 kr

Paleo – maten och motionen din kropp är byggd för av Erik Wallsten och Thomas Wahlström 149 kr

Många fler intressanta böcker om mat, träning, yoga och annat som får oss att må bra finns med bland de 80 titlarna, de ovan var bara mitt personliga val.

Ladda upp för en härlig läshöst i soffan, det ger oftast betydligt mer än att titta på TV.

Tills du fått hem dina böcker så rekommenderar jag ett besök hos Lindha Wikström på halvalindha.se. Hon har lyckats med en helt fantastisk vikt- och hälsoresa och gått ner från 140 till 70 kg de senaste åren.

Vi bor i närheten av varann, så om efter min Norgeresa nästa helg har vi bestämt att träffas över en kopp kaffe.

Återkommer efter det med ett eget inlägg om Lindha. Vi kommer säkert att få se henne i fler sammanhang framöver. Här en artikel om henne från gårdagens ÖstersundsPosten.

 

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund


Idag skriver jag på Kostrådgivarna

Sol över Storsjön

Ledig dag i solen

Idag har jag min skrivardag inne på den mycket välbesökta och intressanta sidan Kostrådgivarna.se. Har du inte upptäckt den sidan än, så är det dags att du följer med mig på ett besök. Klicka bara på länken så hittar du dit.

Skribenterna består av kostrådgivare inom naturlig mat, LCHF, Paleo, artegen föda, lågkolhydratkost. Kärt barn har många namn.

Gemensamt för oss alla är att den ska vara glutenfri och på så bra råvaror som möjligt. Ekologiskt, gräsbeteskött, glada höns och grönsaker samt lyckliga bönder gillar vi.

Jag skriver idag om utflyktsmat till höstens alla härliga skogsturer. Flera recept och bilder från min och Lennarts vistelse i stugan i Sörmland häromveckan.

Till och med han har fått vara med på bild, faktiskt för första gången sen jag började blogga.

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Glada grönsaker från Ås Trädgård

Jag är den enda som inte är utbildad kostrådgivare av gänget, men jag ha fått dispens, för de gillar min mat ;)

Ämnen som tas upp därinne innefattar långt ifrån bara mat, det är hela kroppen och själen som avhandlas.

Hormoner, mindfulness, stress, kosttillskott, sömn, kokosoljans fördelar, pulversoppors nackdelar, ja det är många ämnen som dryftas flera gånger i veckan.

Så ta en titt, inte bara på mitt inlägg utan leta dig igenom arkivet där, det är en enorm kunskapsbank. Vi alla som skriver på KRG gör det dessutom helt ideellt.

Här får du njuta av lite rogivande naturbilder idag istället, från den gångna veckan. Ha en skön söndag.

Tepaus vid Storsjön

Storsjön sedd från Rödön

Blodriska

Daggkåpa

Kvällssol


Tjälknöl och kokbokskampanjer

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Långkokstider

Hösten är en härlig tid på många sätt, tycker jag. Tillbaka till vardagens rutiner efter sommaren. Vackra, soliga dagar med klar luft inbjuder till långa promenader.  Strålande tider för alla oss som tycker om att vistas i skogen och plocka bär, svamp eller jaga.

Här i norra delarna av vårt avlånga land har älgjaktssäsongen dragit igång för fullt, i södra Sverige dröjer det ett tag till.

Idag får du ett recept på tjälknöl, eller tjälaknul som den kallas här i Jämtland.

En mycket lättlagad rätt, man ställer bara in fruset kött på låg temperatur över natten eller dagen och sen läggs det varmt i en kryddig saltlag. Köttet blir fantastiskt mört och mycket smakrikt.

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Receptet kommer från min senaste kokbok, Långkok för LCHF och Paleo. Där gjorde jag den på hjort, men du kan använda stekar av all slags vilt, nöt, lamm eller gris.

Så har du inga jägare i familjen, som jag har turen att ha, så kan du köpa vilket kött du önskar till den här lättlagade rätten.

Långkokt mat är faktiskt ofta riktigt snabblagad mat, det är bara att förbereda en gryta eller stek, så klarar den sig själv tills den är klar.

I min kokbok tipsar jag om olika sätt att göra långkoken, antingen i en slowcooker/långkokare som Nordic Cooker eller Crock-Pot eller i en hederlig gammal eller ny gjutjärnsgryta på spisen eller i ugnen.

Här en bild på alla grytor jag använde vid fotograferingen av boken.

Grytor till långkok

Just nu har mitt förlag ett kampanjpris på Långkok om du vill testa fler recept. Du kan nu och fram t.o.m 5 oktober köpa den för bara 119 kr inkl moms och frakt om du bor i Sverige.

Boken inleds med ett väldigt intressant förord av Ann Fernholm, som skrivit boken Ett sötare blod.

Ann är i dagarna aktuell med en uppföljare till den boken, nu kommer Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Där finns jag med på ett litet hörn med några recept. Det känns riktigt roligt att dela med mig av recept till den boken, när Ann var så generös och ställde upp med sin välskrivna text och stora kunskaper om fettets betydelse i min kokbok.

Passa på att köpa några böcker och ge bort i julklapp, en gåva som håller sig aktuell i många år till skillnad mot ännu en onödig pryl. Och som kanske kan hjälpa till att förbättra hälsan för den som får den.

Vill du passa på att köpa några olika LCHF-böcker, så har LCHFfamiljen också en kampanj just nu. Där får du 3 böcker, inklusive Långkok, för det facila priset av 199 kr.

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform. Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat. Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken. När termometern visar 65º så har du ett rosa kött. Vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en hög, smal bunke. Häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar. Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper. Skiva steken tunt.

En zucchinisallad, coleslaw eller rättikagratäng smakar gott till.

Baksidestext från Långkok för LCHF och Paleo


Svenska tapas med mera

Svenska tapas

Plockmat

Tapas, meze, tilltugg, plockmat är alla namn på det som blivit en av de mest populära bjudrätterna.

Inte så konstigt, det är ju så gott och enkelt att göra i ordning några fat med smårätter av fisk, kött, skaldjur, ägg, grönsaker och sen kombinera smakerna ihop på olika sätt.

Ett glas champagne till, det är min favoritdryck när jag någon enstaka gång dricker vin.

Beaumont des Crayères är bland de bästa jag smakat, dessutom har den ett bra pris för att vara en äkta champagne, den kostar 199 kr.

Här drack vi den till ett frökex med löjrom som min syster bjöd på när vi firade att mina kokböcker ska ges ut i USA nästa sommar.

Hon hade köpt en stor burk av det norrländska guldet, kan man äta nåt godare vid ett sånt tillfälle?

Löjrommen smakade underbart ihop med crème fraiche och hackad rödlök på Spröda frökex från Huså Bröd.

Löjrom och champagne

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Här nedan följer först länkar till några av mina tidigare recept på tapas, det finns verkligen mycket gott att hitta på av våra svenska delikatesser.

Men jag skriver en del om importerade godsaker också, väldigt läckra tapas och meze finns i mängd kring Medelhavet.

Har en dröm att en dag få samla mina recept och smakupplevelser i en kokbok med tapas, meze och andra tilltugg, baserat på de fina råvaror vi har här i Jämtland.

Efter länkarna kommer ett nyskapat recept på en helsvensk tapas, på den smörsopp jag plockade vid Storsjön förra helgen.

Smörsopp vid Storsjön

Jämtländsk tapastallrik

Tapas på kalvlever med citron, chili och oregano

Rökta laxpaket med fetaost

Ostkex med mandel

Champinjoner i örtolja

Ugnstorkade Cocktiltomater i Jungfruolivolja och Kallpressad Rapsolja

Marinerade cocktailtomater

Laxmousse på gurkskivor

Serranolindade musslor

Serranorullar med färskost och rökta musslor

Fler tapastips hittar du här

Och några goda ostar och en inlagd svamp till

Smörsopp med fyllning av gravad öring

Tapas på svamp och gravad fisk 4 port

12-16 svamphattar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad fisk, jag hade gravad öring från Börtnans Fjällvattenfisk

1 dl riven Västerbottensost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Jag hade små exemplar av smörsopp. Rörlagret kan vara kvar på de små exemplaren av smörsopp, dra bara av hattskinnet. Kantareller, blodriska eller champinjoner går också fint att använda.

Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor. Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill. Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du receptet på äppelgravad lax från min kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo” här på Kostrådgivarna.

Äppelgravad lax från Långkok för LCHF och Paleo

Smörsopp vid Storsjön


Asiatisk soppa med svamp, kyckling och grönsaker

Asiatisk svampsoppa med smörsopp, zucchini, morot, kokosmjölk och Skogslycka från Herbaria

Sopptider i dubbel bemärkelse

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, tänkte att jag på traditionellt vis ska göra torsdagarna till soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Blev rätt trött på den, det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med. När jag hittade rätt mycket smörsopp i helgen så kom den här soppan med asiatiska smaker till.

Färdigkokt kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en soppa.

Jag använde gurkmeja i soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Lika nyttig som den här soppan är, lika onyttiga är de pulversoppor som säljs i butikerna. Läs mer här på Kostrådgivarna, i Lena Boströms mycket upplysande och intressanta inlägg.

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/01/jan-14-paleo-070.jpg?w=225&h=300

Har du inte hemkokt buljong så funkar det fint med ekologisk på tärning eller ännu hellre den här KRAV-märkta från Stockpot.

Jag fick ett erbjudande häromveckan om att testa ekologiska kryddblandningar från Herbaria. Det kom en burk på posten häromdagen med en blandning som heter Skogslycka, som ska passa bra till vilt och svamp.

Jag föredrar oftast rena kryddor som mer framhäver råvarans smak, men det här provet var riktigt bra.

Skogslycka från Herbaria

Så här skriver importören Allt gott om vad Skogslycka innehåller:

Vilt- och svampkrydda.
Beskrivning: Kryddsalt för vilträtter.
Innehåll: Stensalt, apelsingranulat*, svartpeppar*, ingefära*, bockhornsklöver*, kryddpeppar*, kakao*, kanel*, kardemumma*, fänkål*.
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Skogssvampsoppa

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hönsbuljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmeja

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon


Rhode Islandsås

Rhode Islandsås till räkor

Restaurangklassiker

Sommartid äter jag en hel del sallad och då ska det vara ordentligt med dressing på. En riktigt god majonnässås förgyller de flesta sallader och gör dem betydligt mer mättande.

Det här är en gammal klassisk sås, skapad av Werner Vögeli på Operakällaren på 50-talet, han använde den till räkcocktail. Den var mycket populär även när jag började i restaurangbranschen i början på 80-talet.

Lika populär är den än idag, den finns ju i diverse olika skapelser på de flesta restauranger. Det här är min variant.

Räkor, ägg och Rhode Islandsås

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås. Smaksätt med citron, whisky och kryddor. Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Här nedan en bild på chilisås från min kokbok Grillmat LCHF. Receptet finns här på min Paleoblogg.

Passa på att göra en ordentlig sats nu när det finns goda, svenska tomater. I receptet använder jag burktomater som ofta smakar bättre på vintern när vi bara har smaklösa tomater från växthus i butikerna.

Nu kan du använda samma mängd färska, skala dem om du vill först men det är inte nödvändigt. Enklast går det genom att skålla dem.

Du skär ett kryss längst upp, doppa ner dem en minut i kokande vatten, kyl av i kallt vatten och dra av skalet.

Frys in i små burkar så har du en sockerfri chilisås hela vintern.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF: 80 njutbara recept på fisk, fågel, kött, marinader, såser oc

Fotografering av omslaget till Grillmat

Fotografering pågår av omslaget till Grillmat i september 2012


Sill och ägg, en tallrik fylld med Omega-3

Silltallrik

Njutbar silltallrik

I sommar har jag ätit en hel del fisk, skaldjur och ägg. Det har ju varit så varmt och då passar en kall tallrik lika bra som frukost, lunch eller som en lättare middag. Jag kompletterar med en vällagrad ost och smör, gärna också en sallad med örter och pumpakärnor.

Omega-3 är bland det nyttigaste vi kan få i oss, för lite av det fettet gör att vi kan få problem med värk i leder. Här kan du läsa en vetenskaplig undersökning om det på Medicallink.se

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få alltför mycket omega-6 genom vår dagliga mat. Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig. Sill och andra feta fiskar är en suverän källa, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål. Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de omega-3.

Sill och kräftor

Griskött är tyvärr inget bra alternativ för oss som har problem med lederna, då den höga omega-6-halten kan orsaka inflammation och allergier. Här kan du läsa mer om det hos Kostdoktorn.

Se upp med ett alltför stort intag av billigt griskött från djurfabrikerna, det innehåller extra hög halt av omega-6 och även andra ämnen som inte är bra för oss. Välj hellre kött från en lokal uppfödare som låtit sina grisar gå ute och böka fritt eller om du har möjlighet, köp vildsvinskött.

Testa en silltallrik med kokta ägg istället för den så vanliga bacon/ägg-måltiden. Även om den färdigköpta sillen ibland innehåller en hel del kolhydrater enligt innehållsförteckningen på burken, så är det mesta kvar i spadet.

Här hade jag köpt en sillsort som jag inte provat förr, Skärgårdssill. Den innehåller bara 8-10 g kolhydrater, beroende på märke. Det märks också på smaken, den är inte alls så söt som många sillinläggningar.

Vill du lägga in din egen sill så hittar du mitt recept Här. Du kan använda sötningsmedel om du föredrar, men då är jag osäker på hur lång hållbarheten blir. Ät upp sillen inom en vecka så är du säker på att den är bra. Här på Matmedmera finns ett riktigt fint recept på en polsk inlagd sill, helt utan socker.

På bilden nedan har jag kompletterat silltallriken med en riktigt god, jämtländsk salami. Gjord på nötkött från gräsbetande djur från Sveom i Kaxås, jag köpte den på Gårdsbutiken på Frösön.

De fina äggen i inlägget är just såna som jag skriver om. De kommer från Sota Ägg och Höns i Ytterån, där springer hönsen fritt ute på gården som ligger i skogen. Bättre liv än så kan en höna inte ha det.

Sill och ägg