Då var det söndag igen och det vankas såklart en god söndagsmiddag men även ett gäng matlådor till veckans jobbluncher. Vädret här på ön är riktigt aprilväder, ena dagen strålande sol och varma vindar. Andra dagen regn och snålblåst men vi hann med en grillning igår kväll mellan alla mörka moln och det blev otroligt gott. Ni ska få se senare.
Angående sidan så är allt inte riktigt tip-top ännu. Jag vet att både bilder och textstorlek mm är lite knasiga men det är inget jag själv kan styra över då det är inbyggt i temat som min tekniker sköter och efter förra veckans massiva kraschar och avbrott så förtjänade han lite ledighet över helgen men jag hoppas att vi i veckan kan få ordning på allt igen. Jättebra att ni skriver och mailar, det förenklar såklart arbetet då det är kanske är problem som vi inte ser från våra datorer/telefoner/paddor utan det kan bero på olika webbläsare. Ni som tycker texten är väldigt liten just nu kan använda er webbfunktionen under inställningar och förstora sidan genom ”zooma in” och klicka på plustecknet så blir allt genast lite större. Angående utskriftsfunktionen så verkar det vara den som satt lite käppar i hjulet och måste undersökas lite noggrannare innan vi sätter igång den igen, alternativt en annan version.
Nu till veckan matlådor som blev en hel ugnsbakad ägg & baconrulle som jag fyllt med krämig ost och jalapeno, rullat ihop och sedan gratinerat i ugn en stund till. Här kommer receptet :
Det här behöver du :
8 ägg
4 dl grädde
3 förp bacon
150 gram färska champinjoner
1 gul paprika
1 röd paprika
1 knippe salladslök
Salt & peppar
Fyllning :
200 gram philadelphiaost
3 dl riven ost
1 dl finhackad fefferoni el inlangd jalapeno
GÖR SÅHÄR :
Skär champinjonerna i mindre bitar och stek i stekpanna med lite salt tills de vattnat ur sig. Tillsätt lite smör och ställ åt sidan så länge. Under tiden fyller du en ugnsplåt med skivat bacon och låter steka i ca 15 minuter i 200 grader så det blir knaperstekt. Lägg sedan upp på skärbräda med hushållspapper och låt rinna av. När de svalna, skär i mindre bitar. Vispa ihop ägg och grädde och slå i en bakplåtspappersklädd ugnsform ca 30 * 40. Tillsätt knaperstekt bacon, champinjoner, finhackad paprika och salladslök och krydda med salt och peppar. Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Ta ut och låt svalna något. Rör ihop färskost med riven ost och finhackad fefferoni eller jalapeno och bred över i ett lager. Rulla ihop och toppa med riven ost och lite extra jalapeno. Gratinera i ugn ca 10 minuter i 225 grader så osten smälter.
Fyllningen till äggrullen. Knaperstekt bacon, stekta champinjoner, finhackad röd och gul paprika samt salladslök.
Häll smeten i långpanna, ca 30 * 40 och tillsätt fyllningen ovanpå.
Grädda i ugn i 175 grader ca 40 minuter.
Rör ihop fyllningen med philadelphiaost, riven ost och finhackad fefferoni/jalapeno.
Bred på äggkakan, rulla ihop.
Toppa med riven ost och jalapeno.
Gratinera i ugn 225 grader ca 10 minuter tills osten smält och fått färg.
Skär i tårtbitar och servera. Eller packa ner i veckans lunchlådor.
En väldigt god gratäng färdig att ätas som den är eller tillsammans med pasta, ris, bulgur etc. En härligt krämig sås med ostsås tillsammans med kassler och purjolök. Goda smaker och ypperligt att mata ner i veckans lunchlådor.
Det här behöver du :
1 kg fryst broccoli
600 gram vinmarinerad kassler
½ purjolök
1 sats ostsås
Chiliflakes
Riven, lagrad ost
GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolin i saltat vatten ca 2 – 3 minuter. Häll av vattnet och låt dom ånga av. Fördela i en ugnsfast form. Strimla kassler och finhacka purjolök och tillsätt i formen. Slå över ostsåsen och krydda med chiliflakes och lite extra riven ost.
Gratinera i ugn ca 30 minuter 175 grader.
Ostsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
6 – 8 dl gräddmjölk
2 tsk D´Elidas chilisås
1 krm riven muskotnöt
3 dl riven, lagrad ost
Salt och vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet till en slät smet och späd med gräddmjöl under vispning. Låt koka och sedan sjuda på låg värme. Tillsätt chilisås, ost och riven muskotnot. Smaka av med salt och vitpeppar.
Kokt broccoli i lättsaltat vatten har fått ånga av och ner i ugnsform.
Blanda med strimlad kassler och finhackad purjolök.
Koka upp ostsåsen och smaka av.
Häll över formen och toppa med chiliflakes och riven ost.
Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Smaklig måltid!
Men hej!!
Nä, de va inte igår direkt… Beklagar verkligen det långa avbrottet. Stormen Egon har verkligen dundrat omkring och och gjort oss både strömlösa och därefter ännu 2 dygn utan bredband så nu hoppas jag verkligen att kommunikationen fungerar utan störningar.
Det är förunderligt hur beroende man är av ström egentligen… Här försvann den mitt i natten i helgen och just då tänker man väl inte på det så mycket men när man ska gå upp, sätta på kaffe, ta en varm dusch, ladda mobilen och sätta sig vid TV:n till nyhetsmorgon och vakna till…?! Inget funkar… Vad sjutton gör folk när det blir strömavbrott i dagens samhälle??
Jag tycker ändå vi är duktiga på att klara av både sysselsättning och få upp värme och kunna laga mat utomhus när det vill sig NATURLIGT men när man MÅSTE!!!?? Vem vill gå ut och tända grillen i 30 sekundmeters storm?? Och att man inte får besked om när strömmen kommer tillbaka är bara såååå frustrerande.
Vi gick upp, klarade av bestyr i badrum och kunde lokalisera problemet via mobilnät och det var då 48000 hushåll utan ström i södra Sverige och tidigast 1½ dygn eller mer efter de skulle problemen vara fixade och strömmen åter. Man förstår ju självklart att röjningsarbete och helgjobb är strävsamt men ändå sitter man i princip bara och väntar på att det ska ”blinka till” och allt funkar igen.
Vi tände en stor kandelaber och satte oss i soffan de första morgontimmarna… Men va sjutton??!! Sitta vid ett ljus och prata, se in i väggen, titta i taket, värma sig med filtar och varma jackor… De tog 20 minuter… Sen då?? Vad gör man sen egentligen??? Har vi så total brist på fantasi eller fanns de fler som blev abrupt handlingsförlamade?
Vi åkte i bilen ner till macken i Borgholm, laddade telefoner och köpte kaffe och fika… Sen åkte vi en sväng till, och en sväng till…
Herregud så bortskämda vi är med elektricitet egentligen. Vi borde skämmas. Vi borde kunna värma oss med ljus, filtar, varandra och sällskapet i sig. Prata, hitta på lekar, vara som folk var förr i tiden men kontrasterna blir så extremt tydliga när vi inte har tillgång till mobilnät, inte kan ladda telefoner, inte kan se film på ”paddan”, inte kan spela musik, inte kan duscha varmt, elda för att få upp värmen i huset, brygga kaffe… Ingenting funkar och vi är totalt utelämnade år 2015 utan ström! Skamligt nästan… Men det är vad vi är vana vid! Tyvärr…
Nu är i alla fall både ström och internet åter så det vore väl på tiden att kryddburken gav ifrån sig ett livstecken.
Detta recept är ett utmärkt LCHF alternativ om man väljer att inte servera ris, pasta, potatis etc till. Gratängen är så fulländat god, krämig, såsig och smakrik så ja, personligen tycker jag inte det behövs mer än en sallad till faktiskt.
6 port
Det här behöver du :
800 gram vit fisk, fryst eller färsk (jag använde torskfilé)
Grönsaker :
2 buketter broccoli
1 ask sockerärtor
1 purjolök
Sås :
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk fiskfond alt. 2 fiskbuljongtärningar
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i bitar. Lägg i en ugnsfast form. Dela broccoli, skölj purjolök och sockerärtor och skiva i mindre bitar. Förväll grönsakerna i kokande, saltat vatten ca 2 min. Häll av och lägg på fiskbitarna i formen. Vispa ihop creme fraiche med grädde, fond (eller tärning) och kryddor. Slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 30 min.
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.
Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart!
Receptet på biffarna ska ni förstås få också.
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.
Ja! Då var det daga igen för vardag, skola och jobb och därmed lite nyttiga matlådor till höstens alla jobbluncher. Imorgon tisdag börjar våra barn skolan och då blir det upp i ottan och inga långa sovmorgnar längre. Vi kör igång med massor av protein, järn och nyttiga fetter. En ugnsbakad omelett för 4-6 portioner, allt i en form, fylld med broccoli, grön purjolök och bacon. Självklart kryddad med lite extra hetta med D’Elidas chilisås.
Det här behöver du :
2 stora broccolibuketter
20 cm grön blast purjolök
300 gram bacon
6 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk D’Elidas chilisås
1 dl riven lagrad ost
2 tsk malet paprikapulver
Trocomare örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Koka upp broccolibuketterna i mindre bitar i saltat vatten, ca 3-4 min. Häll av och lägg ner i ugnsfast form tillsammans med den gröna blasten från en stor purjolök.
Vispa ihop äggen med grädde, mjölk, chilisås och ost. Slå över formen. Skär bacon i mindre bita och fördela överst. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min i 200 grader. Låt omeletten ”stå till sig och ”stanna” i konsistens före du kär upp den i portionsbitar.
Förvälld broccoli tillsammans med finhacka grön purjolök i smord form.
Äggstanning ihälld med riven ost och D´Elidas chilisås. Kryddad med malen paprika och trocomare örtsalt. Skjuts n i ugnen ca 40-45 min i 200 grader.
Färdig att portioneras upp i lunchlådor. 4-6 port beroende på hur mycket man vill ha.
Godaste omeletten jag gjort på väldigt länge. Krämig och perfekt konsistens med massor av härlig greveost – därav namnet! Just greve blir så galet gott i matlagning. Har inte krånglat till det så mycket utan plockat i lite grönsaker av de jag hade i kylen. Istället för mjölk eller grädde i smeten tog jag en burk creme fraiche. Hela kombinationen blev klockren, grymt god! Prova, prova, prova!
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 näve sugar snaps
1/2 röd paprika
Några skivor grön jalapeno
2 tomater
1 dl hyvlad greveost
Örtkrydda
Trocomare örtsalt
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med creme fraiche. Skär grönsakerna i mindre bitar/skivor. Hyvla osten. Slå smeten i het stekpanna, sänk till medelvärme och plocka i grönsakerna. Toppa med ost och kryddor. Stek tills omeletten ”stannat” och du kan skaka över den på en tallrik.
I söndags gjorde jag ett gäng matlådor och det blev ett totalt experiment till recept!
Ägg, färs och broccoli var önskemålet så jag kokade ihop en rejäl långpanna ugnsomelett med brynt färs toppad med broccolibuketter och riven ost. Galet gott experiment som det blev både matiga och nyttiga matlådor av.
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
Cayennepeppar
D’Elidas chilisås
Örtsalt
10 ägg
8 dl mjölk
En stor bukett broccoli
Riven ost
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna, krydda med cayennepeppar, några droppar chilisås och örtsalt. (Eller ta de kryddor du själv föredrar)
vispa ihop äggen med mjölken och skär broccolin i små buketter, även stammen. Riv osten. Fördela allt i långpanna, börja med färsen, lägg på broccolin, slå över äggstanningen och toppa med riven ost. Stek i ugnen på 175 grader ca 35 – 40 min.
En av veckans höjdpunkter i köket har varit denna supergoda färspanna fullproppad med massa nyttigt och gott som vitkål, morötter och krispiga grönsaker. Kryddad med het chilisås och serverad med en kall dressing är det väldigt svårt att tröttna på dessa smaker, en riktig fullträff!
Fler nyttiga och goda recept hittar du i kategorin ”Nyttiga matlådor” i menyn till höger, eller klicka HÄR >>
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
3 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
D´Elidas chilisås
2 msk grönsaksfond
En skvätt vatten
2 nävar gröna ärtor
GÖR SÅHÄR :
Skär vitkålen och morötter i strimlor/slantar, bryn tillsammans med färsen i en rymlig panna tills allt fått fin färg och vitkålen mjuknat något. Hacka, paprika och rödlök och rör ner. Droppa i lite chilisås efter eget tycke och smak och tillsätt 2 msk grönsaksfond och en skvätt vatten. Låt allt få fräsa ihop ca 5 min. Avsluta med att strö över ett par nävar gröna ärtor. Servera med en god dressing gjord på creme fraiche och sweet chili.
Färs, vitkål och morötter får brynas tillsammans.
Tillsätt sedan paprika och lök. Några droppar chilisås, grönsaksfond och en skvätt vatten.
Rör ner gröna ärtor sist av allt, de behövs bara värmas så smakar dom som bäst.
Matlådor packade, servera röran med en klick creme fraiche som du blandar med sweet chilisås.