Fisksoppa 2 port
200 g skinn och benfri lax eller annan fisk
2 dl blomkålsbuketter
2 dl zucchini i bitar
2 dl kokosgrädde
½ röd paprika i strimlor
2 msk kokosolja/smör
1 msk riven ingefära
1 msk curry
1 tsk chiliflingor
1 dl vatten
1 msk pressad citron
Salt
Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili.
Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.
Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.
Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt.
Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda eller citron.
Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål.
Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.
Löksås till stekt sidfläsk 2 port
2 röda lökar
2 dl grädde/kokosgrädde
1 dl steksky från fläsket
3 msk smör
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
300 g sidläsk, färskt eller rimmat
Smör till stekning
Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.
Häll på vinäger, krydda med salt och peppar.
Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak.
Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.
Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.
Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong).
Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.
Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.
Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.
Kålsallad
Ett både gott och lättfixat tillbehör till grillat är min coleslaw smaksatt med paprikaröran ajvar.
Härinne på bloggen Under vårt tak hittar du mitt ajvarrecept från kokboken Gröna, sköna tillbehör.
Vill du inte ha paprika i din kålsallad så blir den väldigt god med senap och lite rivet äpple också.
Coleslaw med ajvar 2 port
3 dl finstrimlad vitkål
1 liten, riven morot
½ dl strimlad purjolök
2 msk crème fraiche/kokosgrädde
2 msk majonnäs
2 msk ajvar
½ tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Blanda ihop alla ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar.
Lägg ner vitkål, morot och purjo i en bunke, krama lite med fingrarna så blir det saftigare.
Blanda ner såsen och smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.
På bilden har jag grillad kyckling, men coleslaw passar förstås även till fläskkarré, souvlaki eller entrecôte.
Du hittar 80 recept inför sommarens grillningar i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Gräddstuvade nässlor 2 port
1 liter nyplockade nässlor
10 cm av det vita på en purjolök
2 dl grädde/kokosgrädde
3 msk smör
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skölj och rensa nässlorna från småskräp. Förväll dem i 2 dl lätt saltat vatten i 5 minuter.
Häll av spadet genom en sil, men spara det till soppa.
Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt.
Fräs i smöret ett par minuter utan att purjon tar färg.
Krydda och häll på vinägern, låt den koka in.
Häll på grädden, koka upp och låt småputtra på svag värme tills stuvningen tjocknar.
Vill du göra receptet som soppa så tillsätt förvällningsvattnet och 2 dl kycklingbuljong och låt koka upp.
Ett matigt och proteinrikt äggbröd passar fint som tillbehör till soppan.
På bilden nedan serverade jag nässelstuvningen till foliebakad öring, klicka på bilden så kommer du till receptet på den.
Kokosstuvning
Som många vid det här laget vet så använder jag inte längre så mycket mjölkprodukter i min mat.
Till vardags äter jag istället soppor och stuvningar baserade på kokosmjölk/grädde.
I många asiatiska rätter passar det ju himla bra, men ibland kan kokossmaken bli lite fel.
Jag har då kommit på att om man tillsätter syra till rätten så blir smaken mycket god.
Här hittar du en riktigt god fiskgratäng på samma tema på min Paleo-blogg.
Läste just idag inne hos Ann Fernholm på hennes blogg om de nya trenderna i maten.
Att ta bort sockret och tillsätta syra är den hetaste trendspaningen inför 2015.
Kul att vara trendig med något jag hållit på med i många år, en syrlig ingrediens tillför en väldigt god balans, särskilt till fet mat.
Det underlättar också matsmältningen, något en del kan uppleva vara jobbigt med en högfettkost.
Jag köpte en riktigt fet och fin varmrökt makrill på saluhallen i tisdags.
Så det här blev onsdagslunchen, efter en promenad på 6 km till Östra Stranden.
Jag är så glad att jag numer har så mycket energi att jag orkar både gå riktigt långt och sen laga till nåt gott när jag kommer hem.
Innan jag gick över till LCHF var jag tvungen att förbereda allt innan jag gick ut, för orken att laga mat var långt ifrån den bästa.
Tack vare min fettrika och kolhydratsnåla kosthållning har jag kunnat träna upp mig så att en 2-3 timmars promenad känns riktigt enkel att genomföra.
Sen jag började med min blandning av LCHF och Paleo för 2 år sen så har jag, förutom att ha blivit bättre i magen, utvecklat en hel del nya muskler. De är välkomna.
Det känns fantastiskt att ha bättre styrka och energi idag vid 53 än jag hade innan ryggskadan satte stopp för min kock-karriär för 15 år sen :)
Dillstuvad rödkål 2 port
3 dl strimlad rödkål
1 liten, gul lök i klyftor
3 msk smör/kokosolja
1 pressad citron
1 dl kokosmjölk
1 dl finhackad dill
½ dl majonnäs
Salt och peppar
Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.
Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosmjölk.
Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.
Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.
Kladdkakans dag
Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.
De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.
Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…
Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.
Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.
På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.
Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.
Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.
Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.
Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.
Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.
Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.
Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.
Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.
Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.
Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar
3 dl dadlar utan kärna
2 dl vatten
1½ dl mandel eller hasselnötter
1 dl kokosolja
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
1 msk bakpulver
2 dl bovetemjöl eller rårismjöl
3 msk kakao
2 äggulor
3 dl kokosmjölk
4 äggvitor
Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.
Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.
Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.
Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.
Chokladmousse till topping
2 mogna avokador
½-1 dl kakao
2 msk honung
2 dl vatten
Valfritt: 2 dadlar utan kärna
Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.
Snabbt och lättlagat
Idag får du hela 3 recept i 1 inlägg, nästan som ett Kinderägg för vuxna ;)
Snart bär det av till Turkiet för att övervintra, det är rätt mycket som ska fixas inför en 2-3 månader lång vistelse. Så snabb matlagning har varit något jag tagit till rätt ofta senaste tiden.
Det är väldigt enkelt när man lagar mat från bra råvaror att få till en lunch eller middag väldigt fort, men som ändå blir både god och näringsrik.
Förr när det skulle kokas pasta, potatis eller ris till maten tog det ofta betydligt längre tid att få till en måltid.
Sen blev det ju si och så med näringen också, det var inte vare sig mycket kött, fisk eller grönsaker i mina pastasåser på den tiden.
Falukorv, en stor hög med ketchup och smör var det som oftast fick spela birollerna till huvudrollsinnehavaren, den stora djuptallriken med spaghetti.
Idag lever jag betydligt hälsosammare och maten går så fort att laga till. Att steka en köttbit eller fisk, lite grönsaker, ett ägg och en god sås till, går ofta på mindre än tio minuter.
Det som tar lite tid i dagens recepttrio är tillagningen av kycklingen i ugnen, men själva förberedelserna går väldigt snabbt.
Den här ugnsstekta kycklingen gjorde jag för en tid sen och frös in i portionspåsar på ca 150 g. Det är den mängd kött jag oftast äter till lunch eller middag.
Den första resträtten gjorde jag när jag ville rensa kylen inför en tågresa. Det blev en kycklinggratäng med räkor och en kryddig gratängsås. Åt hälften här hemma och tog med resten till en kall middag på tåget.
Det är så gott och enkelt att blanda ägg, majonnäs och kryddor till ett gratängtäcke. Den blandningen kom jag på i vintras när jag skrev min mejerifria Paleoblogg.
Sista receptet för idag är en kycklingröra som jag kokade ihop tillsammans med en färdig tomatsås på burk till vitkålspasta.
Jo, det händer faktiskt att även jag köper en färdig pastasås ibland om jag vill att det ska gå riktigt snabbt.
Min tid som passionerad pastaälskare är lyckligtvis över, nu de senaste 5 åren på glutenfri LCHF så har jag hittat på tillbehör till såserna som är betydligt godare och nyttigare.
Vitkål, grönkål, zucchini, aubergine, broccoli och blomkål är alla väldigt goda att strimla och steka i smör och servera till pastasåsen.
Ugnsstekt kyckling 4 port
8-900 g kyckling med ben
1 msk salt
1 msk paprikapulver
1 tsk peppar
50 g smält smör
Blanda salt, paprikapulver och peppar. Skölj kycklingen väl i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper och gnid in kryddorna väl runtom.
Lägg på galler i en ugnsform och ställ in på 200º i en halvtimme. Sänk värmen till 125º och låt stå inne 1-2 timmar till, beroende på om du har en halv eller hel kyckling.
Ta ut formen och pensla kycklingen med smält smör några gånger, så blir skinnet ännu godare.
Se efter att kycklingen är klar genom att sticka in en provsticka in mot benet, det ska bara komma ut klar köttsaft när den är färdig.
Gratäng på kyckling och räkor 2 port
150 g färdigstekt kycklingkött
150 g skalade räkor
1 morot
2 ägg
1 dl strimlad spenat eller mangold
1 dl majonnäs
2 msk chilisås
1 tsk Mapuche Fire eller tacokrydda
1 tsk curry
Salt och chiliflingor
Skär moroten i små tärningar. Fördela kyckling, räkor, morot och spenat i en smord, ugnsfast form.
Vispa ihop äggen med majonnäs, chilisås och kryddor, smaka av om gratängsåsen har lagom styrka och sälta.
Häll såsen över kycklingen och grädda på 175º i ca 30 minuter.
Pastasås med kyckling, tomat och oliver 2 port
300 g färdigstekt kyckling i bitar
1 liten, strimlad lök
½ burk Napoletana pastasås från Saltå Kvarn
6 gröna oliver
2 msk smör
Salt, peppar och basilika
Vitkålspasta 2 port
5 dl strimlad vitkål
½ gul paprika
25 g smör
Salt och peppar
Bryn löken en stund i smöret. Skär oliverna i skivor och blanda ner i stekpannan med tomatsåsen.
Låt koka en stund, rör ner kycklingbitarna och smaka av med kryddor och basilika. Låt allt bli varmt.
Strimla paprika och stek tillsammans med vitkålen ett par minuter i smöret. Servera med pastasåsen och en klick aioli.
De kommande månaderna kommer du att få ta del av många rätter från vårt kök i Alanya.
Här kan du läsa många recept från tidigare vintrars långresor.