Allt-i-en-panna-pytt-i-panna


Gomorron solstrålar! Tänkte väcka er smaklökar till liv med en rejäl panna hederlig husmanskost. När jag har rester kvar i kylen brukar jag ofta svänga ihop denna allt-i-ett-pytt-i-panna helt enligt Cajsa Warg; ”man tager vad man haver”.

Det finurliga med denna rätt är att allt tillagas i samma panna och serveras också därifrån, så minimalt med disk, god husman och kylen rensad! Bättre än så kan de väl inte bli? ;-)

Det var faktiskt Jamie Oliver som från början inspirerade mig till det här för nåt år sen, då gjorde han ”Pan fried breakfast” med extra allt! Bacon, prinskorv, paprika, ägg, tomater, champinjoner… Egentligen var det inget frukostrecept från början utan ren och skär ”fyllemat” när man kommer hem från krogen mitt i natten! Ni kan ju ha det i bakhuvudet om suget skulle infinna sig framåt småtimmarna… :-P

Det här behöver du :
Kokt potatis
Falukorv el annan sort
Gul lök
Ägg
Persilja
Salt & peppar
ev. några stänk D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR :
Skär potatis, korv och lök i bitar och stek i panna med lite smör så allt får fin färg. Knäck i äggen ”lite här å där” och låt vitan få stelna. Salta och peppra. Strö över persilja. Sätt på ett lock och ställ fram på bordet, då får du en perfekt, härligt krämig lite rinnig gula.

 

Muurikka-premiär i kvällssolen med stekt palt, smör & lingon!


Det finns söndagar och så finns det söndagar!! Och lata söndagar… :-P
Då när man bara vill njuta med familjen, inte prata i telefonen, inte städa och feja och rensa garderobar eller sortera tidningar… Såna dagar då man bara vill sitta tätt ihopkurade i soffan, hitta på saker ute med barnen, äta en fullständigt okomplicerat middag och fortsätta njuta efter sista tuggan utan disk och utan att slösa på en enda myskalori!

När det dessutom är en söndag då solen värmer och snödropparna trängs upp ur marken och vintergäcken skapar gula hav utmed gräsmattorna, då är det ”lat-söndags-mys-middag” som står på menyn!

Jag pratar naturligtvis om muurikkan!

Vi la ner lite kärlek på att rusta upp den inför vår och sommarsäsongen. Nicke slipade av den lätt med stålull och sen diskades den med ljummet vatten och fick torka i solen insmord i lite rapsolja sen blev den som ny igen! Och levererade gjorde den, precis som alltid en fullkomlig stämning och god mat när vi satt där på ekbänken och bara njöt av den blänande kvällssolen!

Då kan det också vara bra att ha lite reserver från storkok av palt, skuret i tärningar liggandes i frysen! Bara att ta upp, i med smör i pannan och steka på! Ät på papperstallrikar så slipper ni disken och elden får en sista skjuts efter maten!

Visst sa jag _lat_ söndag!?? ;-) Jodå, å de behövdes verkligen inför den här veckan o allt den kommer bjuda på!

Ni där ute som har koll på läget vet vad jag syftar på, och ni som är grymt nyfikna får använda er av lite ”bakåt-i-tiden-forskning”… :-P


Fina, älskade lilla muurrikkan!!! 


Det blir inte enklare, godare och mer stämningsfullt när man kan av njuta av en papperstallrik i knät med nystekt palt på muurikkan en tidig söndagskväll i solnedgång… Nä, de blir inte de! :-P

Koka palt? Recept & bilder här >>

Ikväll kör vi premiären!!


Ikväll kör vi premiären!! GRILLPREMIÄRER såklart! Även om vi är flitiga vintergrillare så är det kul att liksom göra en markering för den där allara första grillkvällen då kvällssolen skiner, man lagt lite extra energi på tillbehör och marinader och hela familjen bara går och längtar och att det dessutom är fredag!!! Tjoooo!!

Slut på innesittarkvällarna i soffan, nu ska vi ut till lägerelden, sprakande ved, frisk luft och lukten av tändvätska! Briketterna som sakta sotar sig glödande gråa och grillbädden är redo!! Mys-stämmning AB!! :-P

Barnen blev glada när dom kom från skolan idag och möttes av massa banan & citronmuffins och mjölk till mellanmål sen har vi varit nere på stan och rantat, helghandlat och sen fort, fort hem till lugntet i skogen! 

Lika euforisk blir jag inför den stundande våren och vi kan flytta ut i skogen till våra ekbänkar, som när snön kommer på vintern!! Sen när sommaren kommer då bara gnäller jag… Varmt, klibbigt, flugor, mygg… ;-) Men nu är det VÅR och vårkänslorna är på absolut toppnivå, nu ser jag fram emot en mysig kväll med mina hjärtan, väntar bara hem den stora också så är det FREDAG för hela slanten!!

Vad har ni för planer för kvällen, kanske perimär även hos?! 


Santa Maria skickade mig lite varuprover på marinader och glazer, även jag alltid föredrar att göra egen marinad så måste man ju prova! En nyhet för i år de smarta påsarna marinaden ligger som man direkt lägger ner köttet i och försluter. Mindre kladd och mer praktiskt är ju alltid ett plus när det ska grillas!  Mer om det senare…

”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P