Tzatziki – hur gör du?

tzatziki
Då var det ny vecka igen och jag har massor utav fina recept att dela med mig av från helgen. Bland annat denna tzatziki vi åt igår till söndagsmiddagen… Det var så länge sen och så vansinnigt gott alla smaker ihop. Ni ska få hela middagsreceptet sen men jag börjar med tillbehöret.

Tzatziki är ju så gott till både förrätt med bara ett rostat pitabröd och några oliver, eller som kall grillsås eller till en grekisk middag! ;-)

Alla gör tzatziki på väldigt olika sätt har jag märkt. Jag har nog länge gjort min ganska lika genom åren faktiskt och den blir suveränt god. När vi var i grekland dock köpte jag ett litet souvenir-kit med typiskt grekiska smaker däri bland annat en tzatzikikrydda man bara skulle blanda med yoghurt, inget annat. Det var ingen höjdare kan jag säga. Det ska ju va gurka i och man vill ju gärna ha dom där färska smakerna också, inte nån färdig kryddmix! :-P

Hur gör ni eran tzatziki? Låter ni yoghurten rinna av genom kaffefilter? Eller blandar ni direkt? Kanske använder ni creme fraiche eller annan syrad produkt?
Kärnar ni ur gurkan före ni river eller inte?
Olivolja? Vilka kryddor?

Jag utgår alltid från en burk creme fraiche, riven sen en urkärnad halv gurka grovt. Saltar gurkan och låter den rinna av i durkslag några minuter. Pressar ur den sista vätskan och blandar sen med creme fraiche, pressad vitlök, olivolja, en liten pytteskvätt vitvinsvinäger och salt o peppar.

Tzatziki :
200 gram gurka (ca en halv)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

tzatziki
Recept på hela söndagsmiddagen får ni lite senare idag. Kram ♥

Fläskfilé i cidersås

fläskfile_cidersås_cider_recept
Hej vänner… Det är väldigt vad ni är tysta…?

Inte många som kommenterar längre annat än när det är tävlingar. Blir lite besviken då siffror ändå visar att ni är här men ingen knappt som kommenterar… Tävlingar är desto mer fart på men det är ju trots allt inte därför jag driver bloggen för att anordna tävlingar utan som en bonus för mina läsare.

Jag sitter och plitar ner och tänker på er när jag skriver recept för att inspirera. Jag ”fiskar” verkligen inte efter hejarop eller bravur med det är alltid kul att höra av er, nåt litet livstecken i alla fall… ♥

Jag läser och försöker svara på allt jag får både på mail och kommentarer och blir lika glad varje gång ni skriver så sluta inte ge era livstecken, jag behöver dom! De ger mig så mycket glädje och härlig motivation att hålla på. Om ni nu tycker att jag ska fortsätta…?!

Jag lagade i alla fall en sån riktigt god söndagsmiddag i helgen. Väldigt klassisk med kött, potatis och sås men gudars så gott och uppskattat! En lite annorlunda tvist med cidersås, ni måste prova. :-P

Cidersås är inte mer konstigt än en gräddsås på sky, smaksatt med cider. Vilken cider man använder avgör såklart smaken. En söt bordscider ger en nästan för söt smak. Välj hellre en torr cider till såser, med eller utan alkohol är en smaksak. Jag använde Kiviks Astrakan torr, äppelcider.

6 port
Det här behöver du : 

2 fläskfiléer alt. 1 fläskytterfilé
Smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Cidersåsen :
Stekskyn från stekningen av köttet
2 msk kycklingfond
4 dl cider
1 tsk tomatpuré
1 burk creme fraiche (2dl)
1 dl grädde
1 krm malen ingefära
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär filéerna i grova bitar. Bryn i het panna med smör. Salta och peppra. När allt fått fin färg, lägg upp på ett fat vid sidan om. Vispa ur pannan med en skvätt vatten, tillsätt sen ingredienserna till såsen utom redning och salt o peppar. Låt allt koka upp. Lägg tillbaka köttet. Låt sedan puttra på låg värme ca 20 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

fläskfile_recept_godaste_cidersås_gräddsås_sås

fläskfile_med_cidersås

Bacon och potatis, ugnsgratinerat och knaprigt tillbehör

bacon_potatis_crusched_recept
Nya, goda alternativ på potatis är alltid uppskattat. Man snöar ofta in på kokt eller stekt, kanske gratäng till helgen eller hasselbackspotatis men denna variant måste jag bara tipsa om. Sådär krispigt knaprigt, lite likt friterat och med god sälta och smak av bacon. Det låter väl inte så tokigt? :-P

Något direkt recept behövs inte, ta den mängd av potatis och bacon du tycker blir bra, krydda med förslagsvis en grillkrydda med lite chiliflakes i, ett par pressade vitlöksklyftor och vänd runt i en ugnsform.

Potatisen ska vara kokt, kall eller varm spelar ingen roll.
Baconet har jag skurit i strimlor och förstekt ca 10 min i ugnen tillsammans med två pressade vitlöksklyftor innan jag blandat ner potatisen. Sen in i ugnen igen ca 220 grader tills allt är krispigt och fått fin färg, ca 20 min.

crasched_bacon_potato
Mosa ner den kokta potatis lätt i det förstekta baconet. Krydda.

baconpotatis_ugn_gratinerade
Stek i ugn ca 20 min 220 grader tills allt är knaprigt.

baconpotatis_kotletter_recept
Här serverade jag chilikotletter med sky till baconpotatisen och en god sallad. ;-)