Wokad fläskfilé i stark, sötsur sås

wokat_fläskkött_fläskfile_wok_såsDå var det valborgsmässoafton då! Härligt med långhelg igen och solen skiiiiner! 😛 Här hemma laddar vi upp för en mysig grillkväll ute i skogen men måste först dela med mig av denna wok vi åt igår.

En sån smakexplosion! Både hett, sött och syrligt. Krispigt och så galet gott! Gillar man asiatiskt och lite hetta då är detta en fullträff. Jag har använt fläskfilé i receptet men biff eller kyckling funkar precis lika bra.

Ha nu en riktigt fin valborg allihopa! ♥

6 port
Det här behöver du :
2 msk sesamolja
1 grön chili
1 röd chili
2 msk finriven ingefära
2 finhackade vitlöksklyftor
500 gram strimlad fläskfilé

2 burkar bambuskott
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 burk ananas i bitar + spadet
1 gul strimlad spetspaprika
1½ liter vatten
3 msk oxfond
3 msk tomatpuré
3 msk ketchup
2 msk japansk soya
1 msk D´Elidas chilisås
Salt och peppar
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Koka ris och förbered grönsakerna och strimla fläskfilén så allt är klart. När du väl börjar woka går det snabbt så du bör ha allt förberett. Börja med att hetta upp en wokpanna med sesamolja. Bryn fläskfilén tillsammans med chili, ingefära och vitlök. Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt koka ca 5 – 10 minuter. Smaka av noga med salt och peppar eller om du vill ha mer hetta av chilisås, mer sötma (ketchup eller apelsinjuice funkar fint). Vill du ha en lite tjockare konsistens på såsen så red av med maizenamjöl utrört i lite vattenServera med nykokt ris.

wokad_fläskfile_fläskkött_recept_wok_tefal
Wok kräver sina förberedelser för det går snabbt när man väl börjar! 😛

wok_tefal_wokat_kött_fläskkött_wokgrönsaker_sötsursås_recept
Grönsaker i…

wok_stark_sås_sötsur_wokat_fläskkött
Och såsen. Nu ska allt bara puttra ca 5 – 10 minuter sen smakas av!

fläskwok_wok_sötsur_sås
Älskar wok. Hett och gott! 😉

Korvgryta med risoni

korvgryta_korv_recept_risoni_risonigryta
Jag städade ur skafferiet häromdan och hittade en förpackning risoni, ni vet små pastagryn som ser ut som ris. Jag älskar risoni i grytor och soppor så det fick bli en korvgryta i härlig buljong med grönsaker, svamp och risoni. En sån där perfekt matlåde-middag som bara blir godare efter nån dag den fått stå till sig.

Jag stekte korv och svamp och kokade upp en god buljong på lök, krossade tomater, grönsaksfond och kalvfond lite D´Elidas och salt och peppar. Blev galet gott – allt-i-ett-gryta, perfekt vardagsräddade! 😛

Det här behöver du : 
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kalvfond
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar

Korv
Champinjoner
Paprika
Majskorn
Salladslök
Risoni

GÖR SÅHÄR : 
Förstek korv och champinjoner och förbered de grönsaker du vill ha i grytan.
Finhacka gul lök och fräs i smör tills den blivit genomskinlig. Slå på burktomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt den koka upp. Lägg ner korv, grönsaker och risoni och låt småputtra på låg värme ca 15 min tills risonin är al dente. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott knäckebröd.

korvgryta_risoni_gryta
Grytor med korv är så gott. Blanda i den grönsaker och ev. svamp som du har hemma.

korvgryta
Koka upp och tillsätt grönsaker, korv och risoni.

korvgryta_risoni_recept_middagstips
Såhär ska det se ut när det är klart! 😛 MUMS!!

recept_med_korv_korvgryta_risoni
Smaklig måltid!

Mina godaste bruschetta med jordgubbar och crema di balsamico

bruschetta_godaste_kryddburken_jordgubbar_balsamico_tomat_mozzarella_gourmetgruppenHej fina vänner! Ja, alltså jag är lite ledsen i ögat… Ganska mycket faktiskt! :(
Såg ni på Sverige yngsta mästerkock ikväll?
Redan i första avsnittet så förälskade jag mig i lilla kocken Mattis. ♥ Alltså 9 år!?! Så fullkomligt bedårande, vältalig, ursöt och lillgammal för att inte tala om hans matspråk och kokkonst. 9 år bara!! Jag häpnande när jag såg honom i TV-rutan…

Varför skulle han åka ut såhär tidigt då?? Det trodde jag inte… :(

Hur som haver! Jag älskar onsdagarna, då kör vi mat-TV-kväll för hela slanten här hemma. 18.30 börjar de;
”Vad blir det för mat” följt av
”Mitt kök” och sen
”Halv åtta hos mig” och
”Mästerkockarna” i detta fall dom yngsta som jag tycker är så imponerande att se på.

Brukar alltid fixa nåt extra gott till dessa onsdagar och ikväll blev det bruschetta, en riktig dunder-favorit som jag bara älskar! :-P

Jag gratinerar mina bruschetta i ugnen och serverar ALLTID jordgubbar till för det är bara en sån fullkomlig, total smakexplosion när jordgubbarnas sötma möter den fräscha tomaten och den smälta, krämiga osten.

Det som sen gör hela äktenskapet lyckligt är en crema di balsamico, i det här fallet med smak av dadel. Ja, jag kan inte uttrycka mig med fler superlativ hur in i bombens gott detta är så jag överlåter till er att prova. Ni måste!! Lova de! :-P

En liten skiss på hur jag gör : 
Bröd
Olivolja
Bruschetta kryddmix
Mozzarellaost
Tomater
Jordgubbar
Crema di balsamico dadel
Svartpeppar & flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp så många skivor bröd du vill ha. Ringla över olivolja och strö på bruschetta kryddmix. Fördela skivad mozzarella och tomater ovanpå och lite extra krydda. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Toppa med färska jordgubbar, några varv med pepparkvarnen, flingsalt och ringla över balsamico. Ät, njut och va lycklig! ;-)

bruschetta_tomat_jordgubbar_gourmetgruppen_kryddmix_balsamico
En riktigt god crema di balsamico med dadel, prova den om ni har möjlighet.

ekologiska_romantica_tomater
Ekologiska romantica tomater… Kärlek! ♥

bruschetta_jordgubb_tomat_godaste

bruschetta_tomat_jordgubbar_mozzarella

bruschetta_jordgubbar

bruschetta_kryddmix
Den här kryddmixen, också en produkt från gourmetgruppen är riktigt god. Den kan användas torr eller blandas med olivolja eller vatten så framträder smakerna mer. Perfekt i såser och dip också. Bara torkade kryddor och grönsaker.
(Gourmetgruppen.se)

godaste_bruschetta_kryddburken_recept_jordgubbar_mozzarella_balsamico_gourmetgruppen
Lova att ni provar detta och när ni gjort så hojta till och fyll på med superlativ! ;-)

Cevapcici med het ajvarröra

cevapcici_recept
Bestämde mig igår för att laga till nån färsrätt, men kunde inte komma på vad… Sen slog det mig att jag sett några färsrullar i frysdisken i affären som man inte kan uttala namnet på så jag säger ”Cheva-Cissi”. Googlade lite recept (inte på Cheva-Cissi utan på cevapcici) och tog lite inspiration här och där och satte ihop en smet idag på dan. Vitlök i mängder ska det vara i dessa jugoslaviska ”köttbullar”. Bikarbonat för att de ska bli mer luftiga och inte så kompakta.

Rätten ska enligt tradition serveras med b la. avjar och rå lök i ett typ gräddat stekpannebröd. Ajvarröran rörde jag ihop med creme fraiche, ajvar, sambal oelek och salt. Jag tyckte det blev kanongott och det tyckte även Nicke så detta får jag göra fler gånger. :-P

Själva färsrullarna blev inte så snygga och kanske aningens korta men de smakade ljuvligt. Vitlök förstås men inte heta på något vis och de blev väldigt lätta och luftiga i konsistensen så bikarbonat ska jag nog prova att använda mer i färs som till köttbullar, biffar och dylikt. Ja, här kommer receptet. Servera dom som sagt i nån form av gräddat bröd, avjar, skivad lök eller vad ni tycker passar till. ;-)

26 st små cevapicici
Det här behöver du :

1 kg blandfärs
2 gula lök
6 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk bikarbonat
Salt & svarTpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök, ägg, bikarbonat, salt och svartpeppar. Låt smeten stå i kylskåpet en halvtimme. Forma avlånga rullar och stek i olja i het panna eller grilla.

cevapcici
Ćevapčići, ćevap, kommer ursprungligen från det turkiska ordet kebab. /Wikipedia

Sockerkaka med spets

spetskaka_sockerkaka_hög_saftig_recept_
Brukar ni baka sockerkaka med 3-mugg-måttet? Det är ju så busenkelt och perfekt när barnen ska baka dessutom! :-P En mugg av varje; socker, ägg och mjöl. Detta recept använder jag alltid till sockerkaka, då blir den alltid lyckad. Hög och saftig.
Som pricken över i:et brukar jag ibland grädda på en spetsglasyr som här. Blir supergott! ;-)

Hög och saftig sockerkaka : 
1 mugg strösocker + 1 msk vaniljsocker
1 mugg ägg
1 mugg vetemjöl + 2 tsk bakpulver
50 gram smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker + vaniljsocker vitt och poröst. Vänd ner mjölet med bakpulver. Rör sist ner smält smör. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda ca 40 – 45 min. Ta ut kakan och vänd den försiktigt upp och ner. Placera den på en plåt med bakplåtspapper. Bred på glasyren och grädda ytterligare 5 min.

Spets-glasyren :
4 msk smör
4 msk grädde
1½ dl strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt allt koka upp hastigt. Häll smeten över kakan och ställ in i ugnen igen ca 5 min.

sockerkaka_tre_koppar

sockerkaka_sockerkaksform_spetskaka

saftig_sockerkaka

Ost och baconpaj

ost_baconpaj
Oj va det susar i träden här på ön idag. Riktig storm ute och verkligen ingen värme trots att solen skiner. Tänkte att jag skulle baka lite bröd idag men har inte bestämt mig för vad ännu, en innedag i köket får det bli i alla fall! ;-)

I fredags gjorde jag den här matpajen som vi åt till lunch igår, en riktig favorit med massa ost och bacon, går hem i alla väder och är perfekt att göra i förväg då den faktiskt är ännu godare dagen efter då den fått stå till sig lite.

Det här behöver du : 
1 förp smördegsrulle
1 stor bukett broccoli
300 gram bacon
2 ägg
1 dl grädde
4 msk naturell mjukost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
2 mozzarella
Romantica kvisttomater

GÖR SÅHÄR : 
Förväll broccolin i saltat vatten. Häll av och ställ åt sidan så länge. Knaperstek baconet och skär det sedan i mindre bitar. Tryck ut smördegen i en ugnsfast form, ca 20*30. Fyll formen med broccoli och bacon. Vispa ihop ägg, grädde, mjukost, chilisås samt salt och peppar. Häll över formen. Toppa med mozzarella i klyftor och halverade tomater. Gratinera i ugn 200 grader ca 30 – 40 min.

smördegspaj_ost_bacon
Smördeg och förvälld broccoli.

knaperstekt_bacon_paj_matpaj
Knaperstekt bacon som får torka lite innan jag skär det i mindre bitar.

romantica_tomater_kvisttomater
Dessa ljuvliga romantica-tomater är bara såå goda och söta i smaken, passar utmärkt att gratineras i en matpaj.

ostpaj_ost_bacon_paj_matpaj_recept
En ost och baconpaj måste ju innehålla ost och i detta fall mjukost och mozzarella, det blir otroligt krämigt och smakrikt!

ost_baconpaj_recept_matpaj
Smaklig spis och ha en underbar söndag allihopa!

Red curry chicken

chicken_red_curry_kycklinggryta_röd_curry
Då var vi på ny vecka och den rivstartar vi här med en riktigt het kycklingwok, en hot red curry chicken! :-P Så in i nordens gott, fräscht, krispigt, starkt och med massor av smak. Kan inte motstå dessa thai-rätter och det känns som en kickstart såhär efter påsk och alla helgdagar med lite annan mat än ägg, sill och köttbullar! ;-)

Varsågoda, detta är bara sååå gott!

4 port
Det här behöver du :
1 näve salta cashewnötter
3 kycklingfiléer, ca 600 gram
2- 3 msk rapsolja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1 msk finhackad ingefära
3 msk röd currypasta
2 dl vatten
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 knippe salladslök

GÖR SÅHÄR :
Börja med att rosta cashewnötterna i torr panna. Ställ åt sidan så länge.
Skär kyckling i bitar. Finhacka vitlök, chili och ingefära. Hetta upp wokpannan och häll i rapsolja. När pannan är riktigt het lägg i vitlök, chili och ingefära och låt det få fräsa ihop några sekunder. Tillsätt kycklingen och röd currypasta. När kycklingen fått färg tillsätt vattnet och låt det få fräsa in ca 5 min. Tillsätt majs, paprika och salladslök och låt dem bara värmas på i pannan. Servera med ris och rostade cashewnötter.

Justera hettan med mängden chili och currypasta, med 3 matskedar blir det här ganska hett. Dessutom tog jag med fröna från den röda chilin också. ;-)

tefal_ceramic_wok_panna
Provade min nya keramiska wokpanna från Tefal. Stor och väldigt rymlig. Värmeindikator i botten som talar om när den är tillräckligt varm för att wokas i! Riktigt nöjd med hur bra den höll värmen även uppe på kanterna också. Hela rätten gick väldigt snabbt.

red_curry_chicken_kycklinggryta
Att woka med chili, vitlök och ingefära är bland det roligaste i köket och dofterna som sprider sig är himmelska! :-P Dessutom blir det väldigt vackert för ögat med alla färgglada ingredienser.

wokad_kyckling_stir_fry_chicken_red_curry

röd_curry_kyckling_chickencurry
Här har kycklingen åkt i tillsammans med currypastan.

kycklinggryta_red_curry
Grönsakerna åker ner precis före servering så dom håller sig krispiga.

red_curry_chicken_kyckling_röd_het
Smaklig måltid. ;-)

Chili cheese i ny tappning

chili_cheese_bites_muffins
Nu kommer vi till ett ”crawings” som många med mig har – chili cheese! Finns det nåt godare tilltugg/snacks? Hett, krispigt och cheesy… :-P :-P :-P

Har ni hängt med ett tag så vet ni att jag har recept på de klassiska som kan köpa på McDonalds, Max o Burger King mm… Det receptet hittar ni HÄR! 

Igår testade jag en mycket förenklad version av överbliven pizzadeg som jag bara tryckte ut i en muffinsplåt. Smälte cheddarost och vanlig riven ost tillsammans med finhackad jalapeno i micron. Ner med smeten i muffinsplåten och skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte! Små, naggande goda chili cheese i ny tappning. Servera till fördrink, som snacks eller tillbehör.

Justera mängden jalapeno efter hur starka du vill ha dom. Här gäller det att provsmaka sig fram när du smälter ihop allt. Jag tog 3 msk jalapeno men kunde nog tagit en till. ;-)
Pizzadegen var en pytteliten överbliven deg som jag bara kavlade ut och tryckte ut rundlar av men det funkar precis lika bra med smördeg, pajdeg, sconesdeg…

Det här behöver du : 
Pizzadeg
1 förp skivad cheddarost
2 dl riven ost (edamer)
3- 4 msk finhackad inlagd jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut pizzadegen och ta ut 12 st rundlar med ett mått. Tryck ner i smord muffinsplåt. Blanda cheddarost och riven ost samt jalapeno i en skål och värm i micron. Ta ut och rör om ibland. När allt är smält fyll muffinsplåten med ca 1 – 2 msk i varje. Grädda i 200 grader ca 10 min.

hemmagjorda_chili_cheese
Cheddarost, riven ost och jalapeno. In i micron.

chili_cheese_jalapeno_cheddar
Allt smält och blandat. Smaka av! :-P

pizzadeg_chili_cheese
Tryck ut degen i smord muffinsplåt.

chili_cheese_recept_bites
Fyll på med ostsmeten, ca 1 -. 2 msk i varje.

chili_chees_muffinsplåt_recept
Plåten redo för ugnen. 200 grader ca 10 min.

chili_cheese_recept
Dessa funkar perfekt att frysas in och bara ta upp och värma på i micron.

 

chili_cheese
Dom klassiska chili cheese balls. Recept, klicka här >>

Nougatglass med kola och krokant

nougatglass_krokant_kolasås
Jag lovade ju att ni skulle få ett smarrigt glass-tips idag. Om ni som jag är svag för nougat så måste ni prova den här. Det är en väldigt söt glass och bilden är endast arrangerad för avfotografering, inget man lassar i sig på en gång. En kula till kaffet är precis vad jag tycker den passar till. Barnen älskar den och kan nog äta mer! ;-)

Jag har alltså använt mig av två burkar mjölk. En kondenserad och en karamelliserad som är som tjock kolasås som jag ripplat ner i glassen. Krokanten hade jag gjort i förväg och förvarat i en burk, den kan naturligtvis uteslutas om man vill de. Häll upp glassen i en fin form och garnera den lite extra! Galet fint att ställa fram på bordet när man har gäster och alla kan skopa så mycket dom själva vill.

Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk
200 gram nougat
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl krokant
Hyvlad choklad

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Smält nougaten över vattenbad och ringla ner i glassmeten. Rör om och frys in ca 45 min före du tillsätter kolasåsen (karamelliserad mjölk) och krokant, annars lägger de sig mest på botten så det är en fördel om glassen är lite halvfryst.
När du rört ner kolasås och krokant lite ojämnt i glassen, hyvla över choklad. In i frysen igen.

glass_hemmagjord_nougatglass_3_minutersglass
Ingredienserna till glassen! Krokant kan naturligtvis uteslutas om man vill.

krokant_nuogat_julgodis
Krokant

200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

nougatglass_hemmagjord_3_minuters
Den vispade grädden med kondenserad mjölk och den smälta nougaten. Rör om försiktigt och häll upp i en form.

hemmagjord_glass_recept_kondenserad_mjölk
Frys glassen ca 45 min och ta ut den och rör ner kolasås och krokant. De lägger sig lätt på botten om man rör i de när glassen är lös så bättre den är lite halvfrusen så blir det jämnt fördelat.

3_minutersglass_kondenserad_mjölk_nougatglass_hemmagjord
Hyvla över choklad. Plasta och frys in. Ta fram glassen ca 30 minuter före servering så blir den lagom i konsistensen. :-P

glass_kondenserad_mjölkOch kula upp! :-P

Påskbakelser – kladdkakemuffins med morotsland

marsipanfigurer_morötter_kladdkakemuffins
Ett styck morotsland kommer här! :-P
Enkla kladdkakemuffins med dekoration av grädde och marsipanmorötter. Festligt att bjuda jobbarkompisarna på till exempel eller varför inte som dessert på påskbuffén. Garanterat uppskattade av både stora och små. ;-)

12 st muffins i silikonformar
Det här behöver du :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör el. margarin

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min, absolut inte mer om du vill ha dom kladdiga. (Placera formarna på en vanlig ugnsplåt) Ta ut ur ugnen.

Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet så blir dom sådär perfekt kladdiga som man vill ha dom. Dekorera.

Dekoration :
Vispad grädde med socker och kakao
1 msk smulad digestive + 1 msk riven choklad + ½ msk strösocker
Marsipanmorötter

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis

påskmuffins_påskbakelse_påskbaka_recept

kladdkakemuffins_påskbakelse_marsipan_morötter