Pannbiff 2-3 port
400 g blandfärs
1 liten gul lök
1 äggula
2 msk grädde eller majonnäs
1 msk sesamfrön
Salt och peppar efter smak
Smör till stekning
Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.
Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.
Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.
Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.
Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.
Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.
Här hittar du mitt vita formbröd som jag använde till utflyktsmackorna.
Lyckat LCHF-bröd
Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.
Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.
De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.
Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.
Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.
Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.
Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.
Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.
LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.
Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…
Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.
Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.
I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.
Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Zucchinibröd med kanel 1 limpa
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo
Smörgås à la Lowcarb
Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.
Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.
Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.
Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.
Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.
Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.
Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;
Vitt formbröd med Kokosnötmjöl
Glutenfria Småfranska med Boveteflingor
Fröbröd med Halloumi
3 Ekologiska Äggvitor
2½ dl riven Halloumi
1½ dl Sesamfrön
½ dl Linfrön
2 msk kallpressad Olivolja
ca 1 krm Havssalt
Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.
Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.
Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.
8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.
Grädda gyllenbruna på 175° i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.