Proteintillskott på naturlig väg
Jag har aldrig varit speciellt intresserad av kosttillskott, vare sig det gäller proteiner, vitaminer eller mineraler.
Köper bara två kosttillskott från hälsokostbutiken, magnesium för mitt nervskadade ben och Omega-3 för dess antiinflammatoriska effekt.
Jag tycker bättre om att få i mig det jag behöver den naturliga vägen, alltså genom mat.
Det är inte så ofta jag dricker min mat, men nu de här senaste dagarna har jag testat en god och näringsrik smoothie när jag haft fullt upp med kokboksjobb.
Den här drinken mättar mycket bra eftersom det är både kycklingbuljong, avocado och kokosolja i den.
Ännu bättre blir det med sällskap av ett par frökex med rejält med smör.
Visste du att mina frökex från Huså Bröd är väldigt proteinrika på naturlig väg?
De med nässlor, vitlök och libbsticka som du ser på bilden innehåller 18,5 g protein och bara 2,39 g kolhydrater
Så de är inte bara ett gott tilltugg, de funkar också bra som återhämtning efter träningen.
Kokar du din egen kycklingbuljong till smoothien så får du även där ett mycket bra tillskott av protein, tillsammans med det viktiga kollagenet.
Efter receptet får du se lite bilder på hur det kan se ut när man gör en kokbok, bilderna är från fotograferingen kring alla mina tre böcker.
Den första såldes slut för flera år sen; LCHF för seniorer, den finns nu i nytryckt och omarbetad upplaga, med tillägg av recept från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.
Alla recept är som alltid i mitt kök helt glutenfria och här är så gott som alla anpassade även till mejerifritt à la Paleo.
Du hittar boken som heter ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” på Lumio förlag, här finns den hos Bokus och här på Adlibris.
Bilderna på smoothien och nässelkexen har jag tagit på Ecocaféet i Östersund.
Grön smoothie 2 glas
2 dl varm kycklingbuljong
1 påse bladspenat à 65 g
1 välmogen avocado
Saft av 1 citron
2 msk riven ingefära
1 msk kokosolja
Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.
Häll upp i glas och garnera med kokosflagor.
Ät gärna smoothien med sked, då mättar den längre.
Vill du ha ännu mer energi i den så kan du mixa ner 1 dl kokta mungbönor och späda med lite mer buljong eller vatten till lagom konsistens.
Här kan du läsa vad som hände med mina klimakterierelaterade värmeböljor (vallningar) när jag började lägga till lite bönor i min mat i våras.
Yra dagar
Idag blir det ett tillfälligt avbrott i mitt matlagande till nya kokboken.
Du känner kanske till att det är den stora festivalen Storsjöyran den här helgen, ett återkommande event sen många år i slutet på juli här i Ösersund.
Det händer mycket roligt runtom i stan, så även på Ecocaféet på Storgatan 26, hoppas vi ses där idag eller i morgon mellan 12-15.
Då bjuder jag på Spröda frökex från Huså Bröd och signerar min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som precis anlänt från Lumio förlag idag.
Jag berättar också hur en Wonderbag fungerar, som finns att köpa i Ecocaféets butik tillsammans med min Wonderbag-kokbok.
Du hittar mig utanför caféet om vädret är bra, annars innanför entrén.
Har du inte möjlighet att komma så kan du köpa boken direkt från förlaget i länken ovan.
Den finns även i bokhandeln, både på nätet och i vanliga butiker.
Kokboksutgivning
Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.
Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.
På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.
Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.
Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.
I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.
Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.
Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.
En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.
Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.
När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.
Kesoröra med tonfisk 1-2 port
1 liten burk tonfiskfilé i vatten
1 dl keso
½ dl majonnäs
1 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
1 msk hackad purjolök
1 tsk pressad citron
Salt och peppar
Låt tonfisken rinna av väl i en sil.
Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.
Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.
Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.
Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.
Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.
Lättlagad kycklinggryta
Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet.
På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till.
Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den.
Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa.
Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme.
Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar.
I en Crock-Pot och Nordic Cooker behövs inte lika mycket vätska som vid kokning på spis, i ugn och i Wonderbag.
En av fördelarna med Wonderbag är att i den bevaras grönsakernas struktur, vitaminer och annan näring på ett mycket bra sätt, eftersom du inte tillför mer värme än under uppkoket.
Du kan också ta med den i bilen, båten eller husvagnen på en långresa, helt utan behov av ett eluttag eller spis för uppvärmning.
Jag använder den mycket i vår hyrda lägenhet i Alanya på vintrarna, där vi bara har tillgång till gasspis och i sommarstugan där jag har vedspis.
Den här grytan lagade jag förra veckan på en arbetsresa till Skagen, tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker.
Nu blir det några veckor till av skrivarbete, innan jag kan njuta fullt ut av sommarvärmen.
Dels håller jag på att göra färdigt sammanställningen av recept till nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.
Den ges i sommar ut under namnet Gammaldags husmanskost, där kommer du att hitta många recept för långkokning.
Jag håller också på att ta fram recept till den nya kokbok jag nu gör tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Så det blir några veckor när jag helt säkert kommer att använda slökokningsmetoden en hel del, så jag kan koncentrera mig mer på skrivandet.
Lättlagad kycklinggryta 4-5 port
800 g kycklinglår
1 kg blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat
50 g smör/kokosolja
2-3 dl kycklingbuljong
1 burk krossade tomater
1 dl oliver
1 dl rödvin
2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda
2 vitlöksklyftor
Örtsalt och peppar
Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.
Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.
Fräs grönsakerna som fått tina och rinna av, krydda med örtsalt.
Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryn en stund tillsammans med skivad vitlök.
Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund.
Under tiden bryner du kycklingen väl på båda sidor.
Lagar du till grytan i Crock-Pot eller Nordic Cooker blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.
Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.
För tillagning i Wonderbag fräser du grönsakerna i en stekgryta med lock.
Lägg ner den brynta kycklingen i såsen som du spätt med lite mer buljong, vin eller vatten och koka upp under lock i 20 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt stå i upp ca 8 timmar, ta fram grytan och servera.
Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.
I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.
Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.
Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.
Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.
Så om du är rädd för Campylobacter i kycklingen är långkokning en metod jag verkligen rekommenderar.
Här en bild på min matlagningsassistent Therese, när hon njuter av den varma kycklinggrytan efter fotograferingen på vår blåsiga picknick i Skagen.
Resterna av kycklinggrytan åt vi sen som en näringsrik soppa, med tillsats av mer kycklingbuljong och strimlad vitkål, grönkål och morot.
Nygammal bok
Nu är det äntligen dags att offentliggöra den bok jag suttit och jobbat med den senaste tiden.
Annika Dahlqvist och jag har fått ett nytt förlag, Lumio, som nu ger ut en omarbetad och uppdaterad version av vår populära kokbok LCHF för seniorer.
Det blir en specialutgåva med recept även från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, som också varit slutsåld en längre tid.
Jag har samlat de mest populära recepten från båda böckerna och gör nu så de flesta fungerar för både LCHF och Paleo, då många på senare år gått över till att äta både glutenfritt och mjölkfritt.
Här kan du nu förhandsbeställa boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” till specialpriset 179 kr mot ordinarie pris 249.
Den kommer att ges ut i sommar, men boka den gärna redan nu.
Jag blir väldigt glad om du delar det här inlägget vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.
Och samtidigt äta sig till en bättre hälsa, så som det blivit för både Annika och mig.
Här bilder på några av recepten från boken, alla fotograferade av Mikael Eriksson.
Kokbok nästan gratis
Jag fick mail från min redaktör Lindsey i New York häromdagen.
Där berättade hon att BookBub nu har rea på min och Annika Dahlqvists E-version av Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.
Den säljs för otroliga 1.99 USD fram till den 22/4.
Här hittar du boken på Amazon i Kindle-version, lite dyrare, du får där betala 2.49 dollar.
Du får här ett smakprov från boken, fläskpannkaka, en av mina personliga favoriter bland vår svenska husmanskost.
Här hittar du min sockerfria lingonsylt som är väldigt god till.
På engelska sidan The Low Carb Diabetic kan du läsa mer och ta del av min hallonmousse från boken.
Fläskpannkaka
4 ägg
2 dl gammaldags mjölk (lantmjölk)
2 dl mald mandel
1 dl grädde
1½ msk fiberhusk
½ tsk salt
150 gr varmrökt sidfläsk
Smör till formen
Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa dem med mjölk, grädde och salt.
Blanda ner mald mandel och fiberhusk, vispa om ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.
Sätt in i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills den fått fin färg.
Ny kokbok på gång
Nu är det klart att jag ska ge ut en ny kokbok, något som varit efterfrågat av mina läsare en längre tid.
Jag gör den här boken tillsammans med den välkände författaren Lars-Erik Litsfeldt.
Dagens recept blir en liten försmak på den typ av mat jag kan tänka mig att ha med, min favoritmat är nämligen rejäl husmanskost.
Nästa år i augusti ska boken vara klar, mer kan jag inte avslöja nu…
Ugnsstekt, rimmad fläsklägg 2-3 port
1 nätad fläsklägg på ca ½ kilo
2 msk finhackad timjan
½ tsk nymald vitpeppar
2-3 morötter
2 gula lökar
3 msk smör
Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar.
Lägg i en smord form med morot och lök skurna i bitar runt om, fördela några skivor smör över.
Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar.
Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden.
Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.
Servera med rotfrukterna och en stark senap.
Vill du ha det extra gott och mättande så gör en gräddig sås på 3 dl grädde/kokosgrädde, ½ dl sky och ½-1 dl färskriven pepparrot eller 1-2 msk fransk senap.
Koka upp grädden och skyn, låt såsen puttra tills den blivit tjock.
Smaka av med salt, peppar och pepparrot eller senap.
Ät, njut och må gott.
E-bok LCHF
Hittade just mina kokböcker på engelska på iTunes, roligt att de spridit sig även dit
Så nu kan alla Mac-användare som vill, läsa min och Annika Dahlqvists kokbok ”Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging” (LCHF för seniorer).
Jag och Annika försöker hitta ett förlag som vill trycka den svenska versionen på nytt men har ännu inte fått något napp.
Hjälp gärna till att sprida e-boken till dina vänner, så kanske det ger så mycket inkomster så vi får möjlighet att betala för en nytryckning själva via Books on Demand eller liknande.
Känner du någon som har ett förlag som vill trycka vår bok så hör gärna av dig❤