Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Turkiskt långkok och Tomtens Adventskalender lucka 4

Långkok på kalkonlår

Lättlagat långkok i lergryta

Tänk att ta sig en riktig långpromenad och sen komma hem till en färdig lunch…

Ja, så var det häromdagen, härliga dofter mötte oss i dörren.

Innan vi gick skar jag bara lite grönsaker, kryddade och la ner i lergrytan som legat i blöt i 15 minuter.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

På grönsakerna placerade jag ut bitar av ett urbenat kalkonlår och ringlade över en god, kallpressad olivolja.

På med locket och in med grytan i ugnen och sen var det bara att gå ut några timmar.

Långkok är riktigt näringsrik snabbmat. Det är bara förberedelserna som tar en liten stund, sen sköter det sig självt.

Du kan om du vill byta ut köttet i grytan mot till exempel kyckling, fläsklägg eller lamm.

Vill du lära dig mer om långkok så kan du här köpa min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

En bra julklapp till den matintresserade är den också förstås :)

Tomten tog sig också en långtur. Nedanför receptet kommer lucka 4 i adventskalendern och du får se vart han tog vägen.

Långkok i lergryta

Turkiskt långkok 3-4 port

600 g urbenat kalkonlår

200 g pumpa

200 g aubergine

20 cocktailtomater

1 grön paprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 dl kycklingfond

1 dl olivolja

2 lagerblad

2 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk chiliflingor

Salt och svartpeppar

Lägg lergrytan med lock i kallt vatten så det täcker, låt dra åt sig av vattnet i 15 minuter.

Skär pumpa, aubergine och paprika i bitar om ca 3×3 cm. Hacka lök och vitlök.

Häll av vattnet och blanda grönsakerna med kryddor och buljong i grytan.

Salta och peppra köttet på båda sidor och lägg det ovanpå grönsakerna.

Ringla olivoljan över. Lägg på locket och ställ in i kall ugn.

Sätt ugnen på 125º och låt grytan stå inne i ca 3 timmar.

Lyft av locket försiktigt så du inte bränner dig på den heta ångan.

Servera kött, grönsaker och buljong tillsammans med en grönsallad och en dressing på majonnäs, osötad senap och dill.

Lucka 4

Tomten njuter av sol och kultur vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

PS. Platsannons:
Restaurang PriMaten i Uppsala söker en erfaren kock, så här skriver ägaren Lars Fahlén:

”I första hand vill jag ha en effektiv erfaren hantverkare med smakerna i behåll, och gärna med intresse av vår filosofi (Paleo/LCHF) såklart.”

PriMaten – ekologiskt grottkök och kaffe
Frukost- & lunchservering, take away & delivery
Science Park : Stallet : 018-471 69 49
http://www.primaten.org : Mobil 0733-646311


Indiskt långkok i lergryta

Indiskt långkok med kalkonlår

En fantastisk matlagningsmetod

På 70-talet köpte jag som många andra en Römertopf.

En vacker lergryta som på modernt stenåldersvis långsamlagar maten och tar den till kulinariska höjder.

Jag använde den då inte så många gånger förrän den blev stående bland andra lika lite använda köksprylar långt inne i ett skåp.

Under något av alla de flyttlass jag packat genom åren så försvann den och jag saknade den inte heller.

Men när jag skulle skriva min långkokbok ifjol så tänkte jag att jag måste ju testa den här metoden igen.

Det blev några riktigt goda recept och sen tog jag med grytan hit till Alanya i vintras.

Här har jag gjort en del gott i den, det är verkligen en suveränt bra och enkel form av matlagning.

Häromdagen gjorde jag i ordning den här grytan och ställde in i ugnen innan vi gick på en 2-timmarspromenad vid havet.

Det doftade alldeles underbart när vi kom hem. Det var bara att lägga upp lite sallad och sleva upp den smakrika grytan.

Den smakade himmelskt, kalkonköttet var så mört så det föll i bitar när gaffeln stacks i.

Jag köpte urbenat kalkonlår men det går lika bra med kycklinglår, fläsk- eller lammgrytbitar.

En del kryddor har också fått åka med hemifrån, i den här grytan passade en indisk, ekologisk kryddblandning från Spicemaster, Murgh makani.

Här följer ingredienserna i Murgh makani om du föredrar att blanda till den själv.

Koriander, spiskummin, kanel, kryddnejlika, ingefära, vitlök, gurkmeja, svartpeppar, röd chili, lagerblad och kardemumma.

Här kan du läsa på Mitt kök om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Till indisk mat är det gott med lite syra och sötma från frukt.

Jag köper en ursprunglig variant av bananer här i Alanya, de är mycket goda och inte alls så söta som vanliga bananer.

Uteslut dem bara om du tycker de innehåller för mycket kolhydrater för ditt sätt att äta.

Grytan går förstås också att tillaga i en vanlig gryta i ugnen eller på spisen eller i en slowcooker.

Crock Pot och Nordic Cooker är båda märken jag kan rekommendera.

Grytan i ugnen tar ca 3 timmar på 125º, på spisen ca 2 timmar på låg värme.I en slowcooker tar den ca 5-6 timmar på låg effekt.

Grytor till långkok

Några olika grytor jag använde till långkokboken

Skulle jag laga till grytan på något av de visen, då skulle jag bryna köttet först för mer mustig smak.

I en lergryta blir innehållet brynt av värmen och det sätter en speciell smak på köttet.

Tycker du eller någon i din närhet om att laga långkokta grytor?

Ta då en titt här på min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Indiskt långkok i Römertopf

Indisk köttgryta 4 port

800 g urbenat kalkonlår eller kycklinglår

1 liter zucchinibitar

2 små bananer

1 stor, gul lök

½ dl riven ingefära

2 msk kokosolja

2 msk tahini, sesampasta

2 msk Murgh makani

1 msk gurkmeja

1 tsk kanel

ca 1 tsk salt

50 g smör

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten så det täcker i 15 minuter.

Skär köttet i bitar på ca 3×3 cm och löken i tunna klyftor. Lägg i en bunke med tärnad banan och zucchini.

Strö över alla kryddor, riven ingefära, kokosolja och tahini.

Blanda väl och häll över i lergrytan. Hyvla smöret över köttet i grytan.

Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn. Sätt ugnen på 175º och låt stå inne i 2 timmar.

Det är viktigt att grytan ställs in i en kall ugn, annars kan den spricka.

Var försiktig när du lyfter på locket så du inte bränner dig på het ånga.

Jag serverade grytan med en grönsallad av rucola, bladpersilja, mynta och granatäpple. Myntayoghurt-haydari, olivolja och granatäppelvinäger över salladen.

Här några bilder från fredagen som blev en riktigt vacker dag med en tur till grönsaksmarknaden.

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Morgonhimmel över Borgen i Alanya

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksförsäljare på Fredagsmarknaden

Grönsaksmarknad

Fredagsmarknaden i Alanya

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet

Vår utsikt över solnedgången i Medelhavet


Långresa och smakrik gryta på kalkonbröst
Fiskebåt i Alanya

Fiskebåt i Alanya

På resande fot

Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.

Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.

Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.

När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.

Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.

Birgitta Höglund i Alanya

På bergspromenad i Tepe ovanför Alanya i våras

Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.

Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.

Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.

Kryddor

Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.

Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.

Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.

Fredagsmarknaden i Alanya

Fredagsmarknaden i Alanya

Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.

Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.

Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.

Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.

Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.

Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.

Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.

Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.

Turkisk kalkongryta 2 port

250 g kalkonbröst

50 g smör

6 cocktailtomater

1 röd spetspaprika

2 dl tärnad aubergine

3 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 tsk ekologiskt buljongpulver

1 dl vatten

Salt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.

Haydari  från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk kallpressad olivolja

2 msk färsk, finhackad mynta

eller 1 tsk torkad mynta

1 msk finhackad bladpersilja

1 riven vitlöksklyfta

ca ½ tsk havssalt

Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.

Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram.  Smaka av om det behövs mer mynta och salt.

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya

Kleopatrastranden och Borgen i Alanya


Dijonnaise med persilja och wokade grönsaker till kalkonbröst

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Gröna läckerheter

Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.

Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.

Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.

Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.

Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna,  antingen från vinäger, citron, lime eller vin.

Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.

Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.

Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.

Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.

Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.

Ekologiskt grönt på Ås Trädgård

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.

Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.

Kalkonbröst med grönsakswok

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

1 msk Dijonsenap

½ dl hackad persilja

Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.

Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Fjällko-kalv på Tivars Gård

Fjällko-kalv

"Playa Tivar" på Norderön

Solnedgång på Norderön, Storsjön

Solnedgång på Norderön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter

kalkon_file_recept
Vill du ha ett gott tips på hur du kan tillaga enkla kalkonfiléer till ett härligt saftigt kött i tunna skivor? Just kalkonfilé tendera ofta att bli torrt och tråkigt då passar en dubbelmarinering perfekt och är absolut inget krångligt. Filén får ligga i marinad 1 dygn före den bryns i stekpanna och får eftersteka i ugn till en innertemperatur på 65-68 grader. Därefter får köttet vila och värmeutjämna innan det skärs upp i tunna skivor och åker ner i en andra marinad av örter, vinäger, apelsinskal mm. I den marinaden bör skivorna ligga ca 8-12 timmar. Därefter kan det serveras som ett härligt kallskuret kött till t ex. potatisgratäng.

Första marinaden : 
½ dl rapsolja
2 msk vit balsamvinäger
½ pressa vitlök
Grovmalen svartpeppar

Andra marinaden : 
½ dl vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
Rivet skal från 1 apelsin
1½ tsk torkade örter
1 liten nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till första marinaden i en plastpåse. Lägg i en rå kalkonfilé och låt marineras ett dygn.

Ta upp filén ur marinaden och torka den lätt. Bryn i het stekpanna i smör så den får fin färg runtom. Lägg upp ett ugnsfast fat, stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Täck med aluminiumfolie och stek i ugn 150 grader tills innertemperaturen visar 65-68 grader. Ca 20-30 min tar det.

Ta ut kalkonfilén och låt den vila i foliet en halvtimme innan du skär upp den i tunna skivor. Rör ihop den andra marinaden och lägg skivorna i den, se till så alla skivor får ordentligt med marinad. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 8-12 timmar före servering.

kalkonfile_marinad
Kalkonfilén har stekt klart i ugnen och ska nu ligga i den andra marinaden ca 8-12 timmar före servering.

kallskuren_potatisgratäng_middag_helgmiddag
K
allskuret kött kan kombineras med fler sorter, som helstekt kotlettrad, rostbiff, tjälknöl etc.

The post Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter appeared first on Kryddburken.se.

Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F
redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! ;-)

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.

Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K
alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B
akpotatisarna är klara.


D
ela på mitten…


G
röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S
pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S
maklig måltid! ;-)