Kryddig ischoklad
50 g 85% mörk choklad
25 g kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
½-1 tsk malda nejilkor
1-2 krm flingsalt
½ krm vaniljpulver
Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.
Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.
Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.
Förvara i burk i kylen eller frysen.
Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.
Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar.
Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar.
Nötchokladbollar 8 st små bollar
2 msk cashewnötssmör
1 msk brunt mandelsmör
2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor
2 tsk kakao
½-1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Garnering
½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i
Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat.
Lägg allt utom garneringen i en skål.
Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.
Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.
Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.
Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.
Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.
Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.
Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.
Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.
Du hittar också inköpsställen på nätet i länkarna i ingredienslistan.
Vill passa på att önska alla bloggläsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!
En liten julklapp från mig till er alla blir ett nytt recept på lchf-gods.
Receptet var med i Expressens LCHF-tidning november.
Hål tillgodo och njut den!
Ishallon 20 st
100 gram ekologisk smaklös kokosolja
100 gram frysta hallon
1 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 0,5 dl strösocker)
Gör så här:
Lägg tinade hallon i en kastrull och hetta upp dem till sylt konsistens, mixa med mixerstav.
Sila av dem i en trådsil.
Smält kokosfettet och häll i hallonjuicen. Mixa allt med mixerstaven. Häll upp i ischokladformar och ställ kallt.
Tips: Tänk på att kokosfett smälter vid 24 grader och varmare.
Njutbar julmat
Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.
Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.
Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.
Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.
Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.
Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.
Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.
Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.
Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.
För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.
Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.
Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.
Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.
Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.
I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.
Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.
Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.
Lucka 23
Ett återkommande julgodis är självklart rocky road, just för att det är så enkelt att göra och gott är det också! Här har jag gjort en ljus variant enbart på vit choklad. Jag tog sen lite av det jag hade i skafferiet av skumtomtar och fudge.
En väldigt söt, len men vansinnigt god rocky road jag tycker ni ska prova om ni gillar vit choklad. Har man en stor bit toblerone av den vita sorten så blir det sju resor godare!
Det här behöver du :
300 gram vit choklad
150 gram ljus fudge (maraboufudge med schweizernöt)
1 påse skumtomtar
2 msk grädde
Rosa strössel
GÖR SÅHÄR :
Finhacka choklad och fudge och klipp skumtomtarna i bitar. Blanda allt i en skål. Smält över vattenbad med en liten skvätt grädde, ca 2 msk. Rör ihop så allt blandas och häll upp i formar med bakplåtspapper. Strö över valfritt strössel. Låt svalna. Ställ i kylskåp och skär sedan i bitar.
Bland de första rocky road jag gjorde gick jag ofta efter Leilas recept. Busenkelt och supergott! Såg nu till min fasa att jag inte hade lagt ut detta recept i eget inlägg så det bör jag ju göra. Nästa inlägg som kommer strax med rocky road är lite annorlunda men faktiskt ännu godare!
Det här behöver du :
600 gram choklad
(här kan du använda bara mörk eller blanda med ljus, eller mjölkchoklad)
1 påse skumtomtar eller marshmallows
2 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 dl dumlegodis
2 dl hackad vit choklad
GÖR SÅHÄR :
Smält chokladen över vattenbad. Blanda med resten av ingredienserna (spara lite som du kan strössla ovanpå) och häll ut i en form ca 25*35cm. Strössla över resten av ingredienserna och tryck till lätt med händerna. Låt svalna, förvara i kylskåp. Skär i bitar.