LCHF recept för Schackrutor

Varför inte vispa ihop lite shackrutor till helgen? Super goda och kan avnjutas för dig på LCHF-dieten.

LCHF Schackrutor
Portioner: 5 st
Tid: 30 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
1 ½ dl malda hasselnötter utan skal
30 gram smör
4-5 msk + ½ msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 msk + ½ msk mandelmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
2/3 – 1 msk kakao

Gör så här
Mal/mixa hasselnötterna till mjöl. Blanda mjölet med rumsvarmt smör, 4-5 msk stevia (efter smak), kokosmjöl och 1 msk mandelmjöl och vaniljpulver. Dela degen i två delar. I den första delen av degen blandar du i kakao och i den andra ½ msk extra mandelmjöl (så att degen inte blir för lös). Degen ska vara ganska fast, är den för lös kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. Dela både den ljusa och chokladdegen i två delar var, så det blir totalt 4 delar.

Rulla varje del till längder på ca 15 centimeter. Lägg en ljus brevid en mörk och ovanpå en ljus ovanpå en mörk. Så att de bildar ett schakmönster! Skär längden i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna en aning. Se till så att du inte lägger kakaorna för tätt, då de komer smälta ut lite. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter. Håll noga koll på kakorna, de blir väldigt fort klara och lättbrända. Låt kakorna svalna innan du rör dom, de är väl
digt mjuka när de är varma.

Saltrostade nötter


Kikar in som hastigast med ett litet snacks-tips såhär på lill-lördan! Istället för chips och ostbågar så är detta betydligt nyttigare och faktiskt godare. Enkla rostade nötter som du saltar och kryddar själv, perfekt när ”salt-suget” sätter in, som drinksnacks, tilltugg etc. Här har jag rostat nötter tillsammans med pumpa och solroskärnor i stekpanna med en liten karamelliserad yta av råsocker och en skvätt vatten. Därefter kryddat med flingsalt och lite malen paprika/cayennepeppar.

Använd de nötter, kärnor och kryddor du gillar allra bäst eller har hemma!

Det här behöver du : 
4 dl blandade nötter
Valnötter
Hasselnötter
Pumpakärnor
Solroskärnor
2 msk råsocker
2 msk vatten
Flingsalt
Malen paprika och el. cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna i den torra pannan och låt dom rostat ca 1 min. Sänk värmen till medel och strö över råsocker och skaka om pannan. Tillsätt vattnet när sockret börjar smälta och rör försiktigt med träsked. Strö över flingsalt och kryddor och häll upp nötterna på bakplåtspapper så de får svalna. Fyll en skål och ställ fram på bordet.

I
 stekpannan med råsocker, vatten, flingsalt och kryddor.


Låt dom torka och svala ordentligt innan du häller upp i skål.

Schweizernöt cookies


Häromdan gjorde jag ett experiment att härma köpekakorna ”Marabou Cookies”, den sorten med schweizernöt dessutom. Skall också erkänna att jag som inte är ett dugg förtjust i kakor överhuvudtaget har haft dessa i huvudet sen förra helgen. Mamma hade med sig kakorna hit då vi fikade ute på gården, ja sen var jag såld!

Jag tyckte framförallt om de salta inslaget och att dom var nötiga med inslag av stora chokladbitar. Där har jag nog lyckats, men konsistensen är svår! Köpekakorna är sprödare. Färgen är heller inte lika ljus, men det beror nog på att jag tog större delen farinsocker, men jag gillar kolasmaken man får med farinsocker så att dom inte blev lika ljusa gjorde ingenting. Dessa blev också lite sega i mitten men vansinnigt goda. Men som sagt, det är inte samma, samma men man känner likhet, ja… Ungefär så, jag är nöjd i alla fall! :-P

Önskar er alla en lugn & mysig helg för det är vad jag tänker ha.
Jag är inte helt piggelin ännu och har haft ett väldigt lugnt påsklov med Joline hemma. Trött o sjuk mamma som inte sover om nätterna, och hostig, hängig Joline så har det blivit en hel del film, måla, rita &  pyssla, allt i snigel-takt. Går allt som jag vill nu o det inte blir mer bakslag ska jag börja jobba på måndag, känns som jag behöver bli lite ”människa” igen… Ja, kram på er alla, imorgon ska ni fått ett roligt recept på vardags-bak!

Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 gram vit choklad
100 gram mjölkchoklad
60 gram hasselnötter
2 msk nötcreme
knappt ½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och sockret med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner utan elvisp. Hacka chokladen och nötterna och rör ner tillsammans med nötcremen. Tillsätt flingsalt och arbeta ihop degen med händer till en stadig klump. Rulla ut i länger och ta ut mått stora som en pingisboll. Forma dom runda och lägg på plåt. Tänk på att de behöver utrymme att bakas ut så lämna ca 5-7 cm runt varje boll. Grädda i 175 grader ca 15-20 min beroende på om du vill ha dom helt torra eller lite sega i mitten, du får prova dig fram. Låt svalna på galler.


Cookie-deg… Kan vara snäppet godare än färdiggräddade kakor… Väldigt farligt att ha stå i kylskåpet… ;-)


Rulla små oregenbunda ”pingisbollar” och lägg på plåt med generösa mellanrum. Grädda 15-20 min i 175 grader.


Ät & njut!

 

Äppelpaj a lá LCHF

LCHF äppelpaj – har du börjat med LCHF diet och kanske fortfarande vill unna dig en äppelpaj ibland? Hittade följande äppelpaj alá LCHF recept  på Karin Melchersson kostblogg. En smarrig och god LCHF äppelpaj för dig som går på LCHF diet! Ingredienser, pajfyllning 1 Äpple Ingredienser, pajdeg Hasselnötter Sötmandel Riven kokos Smör Gör så här … Continue reading Äppelpaj a lá LCHF

Inlägget Äppelpaj a lá LCHF dök först upp på Äppelpaj.se.