Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P

Taco de luxe


Den sista rätten av Coops schlagermeny, nämligen varmrätten taco de luxe! Det recept som imponerade minst av allt! Istället för den klassiska tacofärsen skulle fyllningen här bestå utav en chiligryta på högrev, kokt i mörk öl med chili, spiskummin mm. Jag bryr mig inte ens om att presentera receptet här, men ni kan hitta det på Coop´s sida här >>

Anledningen är ett helt galet recept enligt mig. Med anvisning om att grytan ska koka med lock i tre timmar, sen är den klar är helt uppåt väggarna. Detta hade jag dock med i beräkningarna när jag läste beskrivningen men ville ändå prova.

Min gryta fick sen puttra i 5 timmar, varav sista timmen UTAN lock! Efter endast tre timmar ser inte grytan mycket ut för världen, den är blaskig, tunn, ljus och smaklös. Jag tillsatte tomatpuré, soya, mer oxfond, mer spiskummin, mer chili och mer peppar. Vätska behövs däremot inte tillsättas för det var en ren soppa av allting och inget man kan fylla ett tortillabröd med utan att det rinner av.

Grytan blev efter justering nu mer mustig och fylligare i smaken. Nu fick den koka sista timmen utan lock och såsen reducerades ner och blev härlig krämig och tjock. Köttet blev mört så de bara faller isär och morötterna mosade med baksidan av en träslev mot grytans kant vilket förbättrade konsistensen ytterliggare!


Här ser ni ingredienserna till grytan, från Coop.


När jag äntligen blev nöjd med chiligrytan såg den ut såhär! Men den lilla biten röd chili var inte alls tillräcklig så där behöver man kräma på ordentligt om man vill ha en fin chiligryta som just ska passa till taco! Och även mer syra i form av lime eller citron hade inte skadat!


Här får ni mitt recept på Texas chili istället >>

Schlagermeny, tips + utlottning av matkasse!


Hej allihopa! Hur har ni det? Ska ni kika på melodifestivalen ikväll?? Har ni laddat med något gott framför TV:n kanske? Vi brukar inte följa melodifestivalen, tycker det är för många delfinaler osv. Det var roligare förr när det bara var vid ett tillfälle och en som vann! Men vi ska duka upp lite festligt här hemma ikväll i alla fall och äta lite gott, barnen tycker det är sååå roligt att poppa till melodifestival!! :-P En riktig höjdare vi ofta gör när det ska ätas framför TV:n är grillade kycklingklubbor eller drumsticks, virande med folié i änden är det perfekt att hålla i utan att kladda och med ett gott bröd, lite olika diper och grönsaksstavar till kan man sitta läääänge och plocka framför TV:n!

Menyn för vår kväll ser ut såhär, recept och inspiration kommer från Coop´s schlagerkasse med festivaltips som jag fick hembudat tidigare i veckan! Inte så tokigt alls vill jag lova! Riktigt gott ska det bli!

Snacks/tilltugg 

  • Parmesanchips med tranbär & pistagenötter
  • Torkade salamichips 
  • Fänkålsdipp

Varmrätt

  • Taco de luxe på en riktigt mustig chiligryta med tortilla och alla tillbehör! 

Dessert 

  • Mintchokladkaka med polkaströssel!  

Självklart ska ni få recepten och bilder från kvällen, men först skulle jag vilja ha ert absolut bästa tips på schlagermat, snacks, tilltugg eller ja vad som passar bäst framför TV:n en sån här kväll helt enkelt??

Lämna ditt tips här i kommentarsfältet, senast onsdag 8 februari.
En vinnare kommer att utses som får prova Coops matkasse ”Vår Middag” BAS för 4 personer till ett värde av 599 kr. Läs mer här >>

Så, vad väntar ni på? ;-)

Joline lagar mat – Kött & potatis!


Ikväll var det Joline som lagade maten här hemma! Kött & potatis – det är redig mat de! 

Hon är duktig i köket, sköter stekpannan, värmen och köttet felfritt, är noga med att brynt blir brynt, kryddat blir kryddat och sås blir sås! Hon vet att köttet ska inte ner i stekpannan förrän smöret tystnat, kött med fettkappa måste snittas annars blir det ”skålar” när man steker! En såsredning kan man göra både som botten och topp och vill man ha mört kött måste det få bräsera länge! Ja, lite har hon snappat upp i alla fall! ;-) Jag är verkligen glad att hon tycker det är kul att laga mat!

- ”Man kan ju smaksätta med sån lök mamma?!
- ”Åh vitlök!!” 

- ”Å så kan man skiva en morot” 
- ”Lite sån där vinäger som fräser och soya också!”
- ”Och i såsen kan vi vispa ner den där osten”
- ”Alltså det kommer bli såååå gott alltså!!!” 

Salt & peppar fixar hon galant, lagom mycket och kryddkvarnen vrids och vitpepparn kittlas i näsan! Fantasin är det ingen brist på! Till köttet valde hon sin favorit; hasselbackspotatis med riven ost! Globlakniven har hon lärt sig hantera, ja den är vass och koncentration på topp! Smaka av är viktigt också! ”Såsen får man inte salta för mycket för den smakar ju mer salt på tallriken är på en tesked”! 

Ja, det blev väldigt gott och det åts och det åts och alla tallrikar var renskrapade! Mätta och nöjda blev vi!!

4 pers
Det här behöver du : 

4-6 kotletter
Smör till stekning
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar
-
2 morötter
2 banan schalottenlök
1 solo vitlök
1 msk balsamvinäger
2 tsk mushroom soya
2 msk oxfond
4 dl vatten + mer allt eftersom
-
maizenamjöl + vatten till redning
ca 150 gram st agur eller annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Fräs på kotletterna i het stekpanna med smör så de blir fint brynta. Salta och peppra. Skala morötterna och slanta. Skala lök och hacka grovt. Lägg ner i pannan med kotletterna. Riv över vitlöken. Slå på balsamvinäger, soya och oxfond samt vatten så det precis täcker kotletterna. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 1½ timme, fyll på mer vatten allt efterhand det kokar bort. När kotletterna är möra, tillsätt så mkt vatten el. buljong som behövs till önskad mängd sås. Red av med maizena utrört i vatten för tjockare konsistens. Låt puttra ihop. Smula ner mögelosten i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.


Kotletterna bräseras. 

Imorgon blir det schlagermeny med snacks, varmrätt och dessert, missa inte det! Innan dess ska vi dock spendera dagen i pulkabacken! Renskinnet hänger på tork efter dagens snörace! Stekta ägg och limpsmörgåsar med varm choklad ska också fixas på morgonkvisten!

Ha en fin helg allihopa, vi ses imorgon!