Köttbullar och pannbiff

Svenska favoriter

Nu när jag befinner mig på resande fot igen så delar jag med mig av tidigare recept från mina olika bloggar och ett och annat kokboksrecept.

Jag har lämnat datorn hemma under resan till Kreta. Köpte en ny mobil häromveckan så det kan bli en och annan uppdatering på Facebook via den.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av bilder, middagstips, bakrecept, länkar till intressanta artiklar och annat matnyttigt.

 Köttbullar

Köttbullar 2-3 port

3-400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

ev 1 tsk Dijonsenap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås till köttbullarna genom att hälla på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Vill du inte ha gräddsås till köttbullarna så är det väldigt gott med stekt blomkål, paprika och majonnäs.

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök- och paprikaröra 2-3 port

3-400 g köttfärs

Havssalt och nymald vitpeppar

2 msk smör/kokosolja att steka i

Lökröra:

1 stor, gul lök

1 röd spetspaprika

2 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk paprikapulver

Havssalt och chiliflingor

1 dl vatten till steksky

Skär löken i tunna klyftor och paprikan i strimlor. Stek mjuka, krydda med paprikapulver, salt och chili.

Häll på vinägern och låt småputtra medan du steker pannbiffarna.

Jag gjorde 6 stycken så de går rätt fort att steka, ca 2-3 minuter på var sida.

Koka ur stekpannan med vattnet och häll över lökröran.

Servera pannbiffarna med gröna blad, cocktailtomater, oliver, olivolja, granatäppelvinäger och ett stekt ägg.

Pannbiff med lökröra


Nötstek i gryta av fransyska

nötstek_fransyska
Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen. Å herrejösses amalia så gott det är med KÖTT och POTATIS! Det finns inget bättre!
Jag skulle inte kunna leva utan potatis och utan såsen till potatisen ännu mindre… :-P

Finns bara en gyllene regel för en saftig, mör och gudomligt god STEK och jag har sagt det förr men jag säger det igen;

Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället.

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker och lök som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme i flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ta en gaffel och peta lätt i köttet och är det mjukt och faller isär ganska lätt så är det klart. Enkelt va?! ;-)

Sen är ju såsen halva nöjet att få tillaga. Skyn ska silas och kokas upp och få reducera. Alltså koka ner i mängd så smakerna koncentreras. Sedan smakas upp med en skvätt grädde, lite soya, vinbärsgelé och ev. redas av för tjockare konsistens. DÄR har vi den fulländande söndagsmiddagen. Kokt, rykande het potatis, kokta grönsaker och gelé eller lingon. Pressgurka om man vill… Nu börjar det kurra i magen bara av att jag skriver detta så det är väl dags att ta tag i dagens middag här hemma.

4 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg fransyska i bit
Salt & peppar
3 morötter
3 gula lök
1 lagerblad
1 tsk svartpepparkorn
1 msk tomatpuré
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en större gryta med lock. Skär morötter och lök grovt och låt svettas runt med steken, lagerblad svartpeppar och tomatpuré i ca 3 – 4 min. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 – 4 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före du skär upp.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15 – 20 minuter.

fransyska_stek_gryta_saftig_nötstek
När steken är klar tar jag upp den och tar bort nätet. Slår in den i bakplåtspapper och låter vila minst en halvtimme före jag skär upp.

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Såsen silar jag ner i en ny kastrull.

skysås
Kokar upp och reducerar ner till ungefär hälften. Smaksätter med grädde, soya, vinbärsgelé, salt och peppar.

stek_söndagsstek_fransyska_nötkött
När steken ska serveras skivar jag upp den och slår över lie av skysåsen.

stek_i_gryta_nötstek_fransyska_söndagsmat_söndagsmiddag
Smaklig måltid! :-P

Köttbullar i gräddsås

köttbullar_gräddsås
Vem kan motstå köttbullar i gräddsås trots denna tropiska värme? ;-) Egentligen? går dom att motstå?? ;-)

Jag gjorde dessa på jobbet i veckan och det är alltid så uppskattat!

Kom ihåg om du vill ha löksmak i köttbullarna kan du lika väl använda vanligt lökpulver, typ Kockens eller Santa Maria. Mildare för magen om man är känslig mot lök.

Istället för ströbröd brukar jag ta en näve havregryn, de ger extra frasiga köttbullar.

Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
1 msk potatismjöl el 1 ägg
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.

Såsen : 
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Helstekt fläskfilé med örtagårdssås

helstekt_fläskfile_örtagårdssås
Vår middag igårkväll på alla hjärtans dag blev ren och skär önskemiddag för jag hade verkligen ingen susning själv, lite trött i skallen och hade funderat länge o väl på vad jag skulle göra?! Joline föreslog potatisgratäng och det är bara vid festligare tillfällen som just potatisgratäng lagas här hemma, väldigt sällan till vardags om det inte är sommar och högsäsong på grillen. Men gott är det så jag följde hennes råd, en festlig fredagsmiddag alla hjärtans dag till ära.

Till gratäng är det gott med en fin bit kött tycker jag, och eftersom majoriteten här hemma föredrar griskött framför nötkött (som jag älskar) så gjorde jag det enkelt för mig så det fick det bli helstekt fläskfilé och en god sås till.

Jag var lite inne på att göra en annorlunda sås den här gången, för sås är ju nånting som jag bara älskar att laga och experimentera med. Det är liksom huvudnumret i hela middagen. Franska smak med örter och grädde, en skvätt vitt vin och kalvfond och JAAA – hujedamej vilken vilken sås det blev!! :-P Vansinnigt god och skulle lätt kunnat ätas med sked utan tillbehör. ;-) Men för att ni ska få en helhet på middagen så får ni recept på alltihop! ♥

4 port
Helstekt fläskfilé : 
2 fläskfiléer
Smör till stekning
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och slå lite vatten i botten på pannan och lägg på lock. Låt stå så ca 15 min tills fläskfiléerna är genomstekta. Såhär brukar jag göra om jag har annat i ugnen och inte kan eftersteka dom där, blir kanongott och saftigt och vattnet gör att de inte bränner fast. Har du tillgång till ugn så efterstek dom inpackade i bakplåtspapper tills innertemp visar 70 grader. Ta ut och låt vila innan servering. Vid servering; ta upp på skärbräda och skär i bitar.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.

helstekt_fläskfile_innertempteratur
Fläskfiléerna är delade i tre av varje filé, därefter kryddade med örter, salt och peppar och brynta i stekpanna och därefter klara att efterstekas i ugn tills innertemp visar 70 grader.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6-8 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

örtagårdssås_recept
Örtagårdssåsen får puttra och smakas av ofta, en riktigt höjdare av såser som bara blir godare ju längre den får puttra! :-P

helstekt_fläskfile_sås_örtagårdssås_recept
Upplagt på tallrik, här utan såsen…

örtagårdssås_fläskfile_sås_helstekt
Och här MED såsen! Och den som säger att det inte behövs sås till potatisgratäng har helt misstagit sig, den här kan man inte vara utan! ;-)

vaniljhjärtan
Vissa av oss orkade inte med vaniljhjärtanen efter middagen som vi köpt, men va gör väl de!? Smakar lika gott till kaffe morgonen därpå. ;-)

Fyllda skinkrullader i gräddsås

rullader_fyllning_recept_skinkrullader_fläskrullader
Något som är fantastiskt gott och lite pyssligt att tillaga är rullader. För att nämna några som fläskrullader med färskostlövbiffsrullader med pepparrot, kycklingrullader med ädelost och som här skinkrullader fyllda med bacon och lök.

fläskrullader_rullader_ostfyllda_rullar rullader_pepparrot kycklingrullader
(Klicka på bilderna för att komma till recepten)

När man ändå tar sig tid att banka och fixa fyllning måste man också låta rulladerna få ta lite tid i pannan för att bli riktigt möra och saftiga. Det finns väl inget tråkigare än sega, hårda rullader… Så följ mitt råd och bräsera dom i en kraftig buljong tills de är riktigt mjuka, sen fixar du till godaste gräddsåsen med alla härliga smaker. Det kan inte bli bättre så! ;-)

Det här behöver du : 
1 kg skivad skinkschnitzel (ca 15 skivor)

Fyllning till rulladerna : 
2 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
Trocomare örtsalt

Sky/gräddsås  : 
6-8 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att förbereda fyllning. Finhacka bacon och purjolök och pressa vitlöken. Fräs på i het stekpanna tills purjolöken blivit mjuk. Krydda med trocomare örtsalt. Ställ åt sidan och låt svalna något.

Banka ut skinkschnitzlarna, lägg en rågad matsked på varje och rulla ihop. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i panna. Slå på buljong. Låt bräsera på medelvärme ca 1½ timme. Tillsätt grädde och vinbärsgelé. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.

rullader_fyllning_skinkrullader
Fyllningen är förberedd och får svalna innan rulladerna rullas ihop.

rullader_fyllda_skinkrullader
Lägg på en rågad matsked på varje schnitzel.

fyllda_rullader_skinkrullader_schnitzel
Rulla ihop och fäst med tandpetare.

rullader_skinkschnitzel_fyllda_skinkrullader
Bräsera rulladerna i buljong ca 1½ timme så de blir riktigt möra.

skinkrullader_fyllda_gräddsås_rullader
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka upp såsen. Dra ut tandpetarna.

fläskrullader_rullader_fyllda_skinkrullader
Servera med kokt potatis och lingon. :-P

Ost och paprikafylld köttfärslimpa

fylld_köttfärslimpa
Igår lyckades jag äntligen få fram en middag på bordet. Vi har fortfarande sjukstuga här hemma och Joline och jag började bli ganska trötta på eländet så vi beslöt oss för att försöka laga middag. Febriga och förkylda lyckades vi få ihop en köttfärslimpa, kokt potatis, morötter och gräddsås, men det tog en hel eftermiddag. Känns som vi hade bomull i huvudet bägge två men slutresultatet blev himla gott! ;-)

Av 800 gram färs blir det en köttfärslimpa som räcker gott och väl till 4 port. Vi fixade ihop en fyllning av finhackad paprika, philadelphiaost och riven ost – det blev super! En väldigt saftig och smakrik köttfärslimpa, självklart serverad med kokt potatis och rykande god gräddsås.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl mjölk
2 msk oxfond
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

Fyllning :
½ röd paprika
½ gul paprika
50 gram philadelphiaost
2 dl riven, lagrad ost
2 tsk malen paprika

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till köttfärslimpan. Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Finhacka paprika och rör ihop med philadephiaost, riven ost och malen paprikakrydda. Det ska bli en ganska fast fyllning, den går att forma till en avlång rulle att lägga i mitten. Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en urgröpning/skår i mitten och placera fyllningen där. Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. Grädda i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

fylld_köttfärslimpa_ost
Använd 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en fördjupning och lägg i fyllningen.

köttfärslimpa_recept_husmanskost
Täck med resten av smeten och släta till ytan.

ostfylld_köttfärslimpa
Grädda ca 50 min i 175 grader. Koka ihop såsen och servera med potatis och morötter. Smaklig måltid!

Tjocka revben i gräddsås

tjocka_revben_tillaga_recept_sås
Brukar ni köpa tjocka revben och tillaga? Det är ofta en prisvärd köttdetalj som blir vansinnigt god i en gryta som de får puttra i länge med ben och alla goda smaker.

Jag köper ofta ett par kilo och bryner på i stekpanna, lyfter sen i en större gryta och låter sen allt få koka flera timmar tills köttet är riktigt mört och benen trillar loss. Sen plockar jag bort ben och reder av såsen med grädde och lite kryddor och sen tillbaka med köttet…

Ni anar inte hur gott detta är. Det är en riktigt favoritgryta här hemma och slukas av alla i familjen. ;-) Prisvärd också. Godare köttgryta med fläskkött finns bara inte.

8 port
Det här behöver du : 
3 kg tjocka revben
Smör
Salt & peppar
3 morötter i slantar
2 gula lök i grovskurna
3 lagerblad
3 köttbuljongtärningar
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & perppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg över allt i en större grytan allt efterhand det är brynta. Tillsätt resten av ingredienserna och vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och plocka bort benen som nu lossnar lätt. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde, soya och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. En nypa socker. Låt såsen koka upp, smaka av.med salt & peppar. Goda tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

revben_tillaga_sås_recept_tjocka
Allt på plats i stora grytan efter att revbenens brynt i panna. Låt nu grytan småkoka med lock ca 3 timmar.

revben_möra_gryta_tjocka_tillaga_recept
Ta upp revbenen och plocka bort benen. Lägg ner i grytan igen.

tjocka_revben_recept_sås
Tillsätt ingredienserna till såsen och låt koka upp några minuter. Klart! Smaklig måltid.

Köttfärslimpa med godaste gräddsåsen jag gjort!

köttfärslimpa_godaste_gräddsås
Det var nån här hemma som var mycket nöjd, tillfreds och framförallt MÄTT efter söndagsmiddagen förgår. Köttfärslimpa och stekt lök… Kan man göra en man lyckligare?? Han mumlade något mellan tuggorna om ”godaste på hela året”… ”Fy satan så gott!!!”… ”Ska du inte ha den där biten på din tallrik??”… Ja, det är makens favoritmiddag bland många andra färsrätter och är han glad så är jag glad! :-P

Något som mannen i fråga däremot INTE är så förtjust i är såser, han tar aldrig sås till kött och potatis, aldrig sås till nånting egentligen och DÄR är vi sååå olika och jag fattar inte hur han kan bortse från såsen. Jag skulle själv kunna hoppa över kött och bara äta sås och potatis och enligt mig är det såsen som GÖR hela rätten! Jag är den som alltid ber om en liten skål extra sås på restaurang, haha… ;-)

Jag brukar ofta göra skysås men till köttfärslimpa blir det inte så mycket sky, utan mer ”flottigt fett” i formen och det vill jag inte göra sås på så den här gången kokade jag grädde med vatten, fond, buljong och kryddor vilken jag sällan brukar göra men JÖSSES AMALIA så god den blev. Det är verkligen den goaste gräddsåsen jag nånsin gjort! Enkel? Mycket… ;-)

En sak jag dock ALLTID tillsätter i en sås är det tillbehör av lingonsylt eller gelé som ska serveras till rätten. I det här faller lingon så det åkte ner i skvätt av det i såsen också. Se också till att koka ner såsen i alla fall en kvart för att få fram smaker och konsistens. En riktig gräddsås ska puttra en stund och det blir världsgott jag lovar! :-P

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke. Blanda ströbrödet med mjölken, och vispa ner kalvfond och äggen. Finhacka löken och tillsätt. Vänd ner färsen och blanda väl. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Forma till en avlång limpa, lägg i smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

karamelliserad_stekt_lök
Karamelliserad lök är inte svår. Skala, dela och skiva två stora gula lök. Ner i en stekpanna med en klick smör och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken mjukat och fått lite färg. Slå på vatten och ”bräsera” löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt och vitpeppar. På det här sättet får du en rejält smakrik, stekt lök som bara smälter i munnen, perfekt tillbehör till husmanskost.

världens_godaste_gräddsås

Möraste söndagssteken genom tiderna!

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig! ;-)

Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!

Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.

Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar! ;-)

Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.

Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser! :-P

Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.

Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.

Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också. :-P

TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.

4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

fläsksstek_stek_mör_saftig
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.

karréstek_stek_skysås_sky_stek_söndagsmiddag
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.

karré_karréstek_stek_saftig_fläsksstek_sknikstek
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla. ;-)

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

mör_saftig_söndagsstek_stek_fläskstek
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Slå över lite av skysåsen.

söndagsstek_tillbehör_skysås_mör_saftig
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.

Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.