Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Glutenfritt för alla

Du har väl inte missat de senaste dagarnas massiva pådrag i tidningar, TV och radio, där läkare och dietister gått ut och varnat för den nya ”trenden” att äta glutenfritt?

Är det då en trend eller modediet som snabbt kommer att gå över?

Nej, inte om du frågar mig; Människan har ätit glutenfritt under hela sin evolution, ända till för sisådär 10000 år sedan.

Här i Norden har vi bara odlat spannmål  i ca 4000 år och då i form av korn, vete växte inte i vårt kalla klimat.

Så den glutentrend som spritts över världen de senaste 50 åren saknar helt motstycke i vår historia.

Många med mig har ju märkt att vi mår så mycket bättre sen vi började med LCHF eller Paleo.

Helt enkelt av att återgå till en mer ursprunglig kost och utesluta gluten ur vår mat.

Jag har dragits med magproblem ända sen jag var riktigt liten och fått den undersökt på allehanda sätt.

Senaste gången togs, på min begäran, ett glutentest. Det var negativt, men den läkaren var påläst och sa att diagnosen var klar ändå.

Jag var glutenintolerant, det visade alla symptom jag haft genom livet. Bland annat svår migrän, jag fick mitt första, stora anfall när jag var 13 år.

Men jag kunde inte få någon diagnos på min glutenintolerans eftersom provet inte visade något. Jag undrade då varför jag skulle behöva diagnosen på papper?

Läkarens svar blev att om jag hade det så kunde jag få köpa glutenfria produkter billigare på apoteket.

De bröd som fanns där ville jag ju ändå inte ha, eftersom jag hade börjat med LCHF och de är minst lika sprängfyllda med kolhydrater och socker som vanligt bröd.

Jag slutade då också med det surdegsbröd och Finn Crisp som jag hade fortsatt äta trots LCHF och tackade även nej till alla bakverk på kalas, om de inte var glutenfria.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Öl slutade jag förstås också att dricka, det är ju egentligen bara bröd i flytande form.

Jag hade blivit bättre i min ledvärk och mage när jag började med LCHF, men efter att jag uteslöt allt gluten blev jag ännu mycket bättre.

Jag har inte heller haft ett enda migränanfall, det är förstås en stor lättnad.

Det här var för mig ett tillräckliga bevis på att jag inte tål gluten, så jag kommer aldrig att äta mjöl mer, saknar det inte det minsta idag.

Vill du lära dig mer om LCHF och Paleo, två likartade vägar att följa en naturlig och glutenfri livsstil?

Då är det ett bra tips att gå in på Bokrean, mängder av böcker i detta intressanta ämne finns nu till vrakpriser.

Jag hade två kokböcker med på Bokus på rean, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo, de har sålt som smör enligt topplistorna.

Redan första dagen på rean tog Långkok tyvärr slut och det verkar inte som förlaget tänker trycka upp fler, den är listad definitivt slut hos dem, precis som LCHF för seniorer.

Böckerna kan finnas kvar på en del vanliga bokhandlar, fråga efter dem där.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Men det finns ändå chans att köpa alla mina kokböcker, de översätts just nu till engelska och kommer ut till sommaren, här finns de att förhandsbeställa på Amazon.com.

Grillmat finns fortfarande kvar i svensk upplaga men kan säkert riskera att ta slut den närmsta tiden, den säljs även på Adlibris bokrea för 45 kr.

Tack till alla som köpt och köper mina kokböcker och till dig som sprider dem i sociala medier :)

Under skrivandet av Långkok

Bilden är från skrivandet av Långkok, höll på några månader på vårvintern för två år sen för att få till den.

Lagade 1-2 rätter per dag och stoppade i en stor restaurangfrys jag hade stående i hallen, för att sen kunna ta fram allt inför fotograferingen.

Med minutiös planering och gott om tid, då funkar det även för mig som har ryggproblem att skriva kokböcker.

Har under de senaste åren hittat på en hel del glutenfria brödsorter, som passar även för oss som äter lågkolhydratkost.

Jag fortsätter experimentera fram nya recept, så att så många som möjligt ska kunna njuta av ett gott bröd.

Det som fått mest spridning och som jag naturligtvis är väldigt stolt över, är de Spröda frökex som Huså Bröd nu bakar och säljer i Sverige och Norge.

Dagens recept på ett mjukt fröbröd är också det helt och hållet gjort med frön.

Inga nötter eller mandlar är inblandade, eftersom många allergiker efterfrågat just såna bröd.

Inte heller några mjölkprodukter ingår i det här brödet.

Det blev resultatet av en skafferirensning innan vi for hem från Turkiet, så att alla små fröpåsar skulle ta slut.

Jag smaksatte brödet med soltorkade tomater och timjan, det blev riktigt gott.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter. Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom. Brödet går också bra att frysa.

Fröbröd Paleo/LCHF


Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Grönkålslasagne från min senaste kokbok

Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.

Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.

Just nu endast 49 kr på Bokus och 45 kr på Adlibris.

Just nu fantastiskt billig på bokrean…

Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.

Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.

Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.

Det går att hitta mina böcker till ännu billigare pris, blev tipsad att Adlibris säljer dem för 45 kr om du hellre handlar där.

Kanske du sett dem ännu billigare någon annanstans?

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.

Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com

Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med Långkok och många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.

Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge  Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.

Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.

På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.

Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.

Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.

På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås med soltorkade tomater 4 port
600 g köttfärs50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör, olivolja eller kokosolja

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.
Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig.
Häll över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.
Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, Worcester, salt och peppar.
Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.
Lasagne utan mjöl

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås, se ovan

400 gr grönkålsblad

Ostsås:

4 ekologiska ägg

250 g kesella 10%

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.

Salt och peppar  Foto Mikael Eriksson

Salt och peppar
Foto Mikael Eriksson


Chilikyckling och indisk rödkål med kokos och curry

Chilikyckling med indisk rödkålswok

Fågel med indiska smaker

När du läser det här så sitter vi på flyget på väg hem till Sverige igen.

Vi har nu klarat av 3 månader på min typ av hälsoresa, med bravur.

Vi mår båda bättre, är starkare, piggare och lite slankare än när vi kom i höstas.

Den stora skillnaden kommer av att vi nu sen 3 veckor äter bara ett stort mål per dag, mot tidigare både lunch och middag.

Efter nötfrukosten på morgonen la vi till en energidryck vid 10-11 före långpromenaden, så lunchen blev förskjuten till mellan 14-15.

Det gjorde att vi sen helt enkelt ofta inte orkade äta mer den dagen utan det blev fasta typ 14:10 eller 16:8 till nästa dag.

Det här har gjort att de inflammationer vi dragits med i axlarna under en längre tid blivit mycket bättre. Lennart har ont i höger och jag i vänster…

Sen vi gick över till den här typen av periodisk fasta så har smärtan lättat betydligt, bara att hoppas att det håller i sig när vi kommer hem till vinterkylan.

Du kan läsa mer om hur en matdag kan se ut i det här inlägget.

Vi har genom det här sättet att äta ökat på portionsstorlekarna mot tidigare, så vi ska få tillräckligt med proteiner och fett.

Så nu blir det mellan 250-300 g kött, fågel eller fisk till middag.

För oss båda är det viktigt att inte dra ner för mycket på proteinet, vi vill ju stärka kroppen och få mer muskler.

Favoriträtten är urbenade kycklinglår från vår lokala slaktare, idag får du ett recept med indiska smaker.

Gurkmeja, ingefära, vitlök och chili är alla antiinflammatoriska kryddor, så det har blivit mycket av den typen av kryddning i vinter.

Efter vår svenska husmanskost och traditionell, turkisk mat ligger det indiska köket på en god tredje plats bland världens godaste mat, enligt min åsikt.

Kycklingschnitzel och indisk rödkål med kokos och curry

Indisk rödkålswok ca 3-4 port

5 dl strimlad rödkål

2 dl kokosgrädde

5 cm färsk ingefära

4 osvavlade aprikoser

3 vitlöksklyftor

2 msk kokosolja

2 msk tamarisoja (glutenfri)

2 msk gurkmeja

1 msk gul curry

1 msk äppelcidervinäger

Salt

Riv ingefära och vitlök fint. Skär aprikoserna i små tärningar.

Hetta upp kokosoljan och bryn rödkålen lätt. Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.

Låt fräsa en stund så utvecklas smaken från kryddorna mer.

Rör ner kokosgrädde, soja och vinäger, låt alltsammans puttra i ca 20-30 minuter.

Smaka av med salt. Blir röran för tjock så späd med lite mer kokosgrädde eller vatten.

Kycklingschnitzel

Chilikyckling i ugn 2-3 port

5-600 g urbenat kycklinglår, gärna med skinnet kvar

Chiliflingor

Salt

Lägg köttet mellan plastfilm och banka ut till schnitzlar. Krydda ordentligt med salt och chili på båda sidor.

Lägg skinnsidan neråt i en smord form. Stek i 25 minuter på 175° i ugnen.

Vänd schnitzlarna och stek i 25 minuter till, tills de fått fin färg. Servera med rödkålswoken.

Nu dröjer det ett halvår innan vi får njuta av den här fina kycklingen och vår balkongutsikt igen.

Men om du tycker om att läsa om mina resor, så dröjer det inte så länge innan det är dags för nästa ;)

Balkongutsikt i Alanya

Balkongutsikt i Alanya


Semlor Paleo à la PriMaten och olika glutenfria semlor LCHF
Semlor på PriMaten Deli

Semlor på PriMaten Deli

Semmeldags

Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?

Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…

Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.

Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.

Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.

Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…

Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.

Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.

Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället ;)

För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.

Bilderna har jag lånat från respektive blogg.

Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Minisemlor från 4health.se

Minisemlor från 4health.se

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor Paleo à la PriMaten

Semlor Paleo à la PriMaten

PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja

½ dl kokosmjölk

4 msk fiberhusk

3 msk honung

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde

1 msk honung

Garnering:

Vispad kokosgrädde

Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 20 minuter på 160º. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

 


Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Så här kan en matdag se ut i vår livsstil nuförtiden
Bra mat för hjärtat :)

Bra mat för hjärtat…

Lite nya rutiner

Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.

Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.

Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater...

En bild från mitt liv som sjuk, då jag åt en kost med mycket socker, gluten och snabba kolhydrater…

Birgitta Höglund i Alanya

En bild av mig 13 år senare och efter 6 år med LCHF…

Har jag då levt som jag lär hela tiden?

Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.

Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.

Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.

Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Biff med lök och champinjoner i rödvinssmörsås

Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.

Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.

Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.

Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.

Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.

Fisksoppa med kokosmjölk, recept kommer senare

Thailändsk fisksoppa med kokosmjölk från min artikel i Expressens Allt om LCHF, recept kommer senare på bloggen

Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.

Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.

Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)

Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.

För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Varmrökt bacon från Trångsviken/Ramsele med äggröra

Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.

Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.

Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)

Nötfrukost med kaffe

Nötfrukost med kaffe

Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.

Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.

Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.

I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.

Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron, ingefära, kokosolja och kryddor

Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.

Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.

Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.

Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.

Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.

Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.

Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.

Inköp från grönsaksmarknaden

Inköp från grönsaksmarknaden

Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.

Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.

En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.

1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.

Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Entrecôte med sallad, ratatouille och hemkärnat smör

Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.

Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.

Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.

Nykärnat smör

Nykärnat smör

Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.

Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.

Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.

Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.

Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.

Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.

Äggbröd - Proteinbröd

Äggbröd – Proteinbröd

Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg

Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.

Kall kvällstallrik

Kall kvällstallrik

Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.

Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.

Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)

Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.

Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.

Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu…


Glutenfritt äggbröd / proteinbröd / fröbröd

Äggbröd - Proteinbröd

Brödexperimenten fortsätter

I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.

De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.

En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.

Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.

Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.

Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.

Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.

Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.

Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:

”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”

Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.

Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.

Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.

Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.

Turkisk getost

God getost på Migros

Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.

Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.

Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.

Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.

Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd – Äggbröd

8 ägg

3 dl riven ost

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkummin

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna lätt eller stek på dem lite i en stekpanna och njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Mitt originalrecept på fröknäcke

Mitt originalrecept på fröknäcke

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Länk till Huså Bröds Spröda frökex, som de bakar efter mitt fröknäckerecept.

Linfrön, Psylliumfrön, Sesamfrön, Ägg, Kokosflingor, Pofiber och Crème Fraiche blir Lowcarbbröd

Fröbröd med kokosflingor

Min variant av Oopsies

Min variant av Oopsies

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med kardemumma

Frökex med kardemumma

Fröbröd LCHF med Hindi Pastirma

Fröbröd med halloumi


Dillstuvad rödkål och varmrökt makrill

Rökt makrill med dillstuvad rödkål

Kokosstuvning

Som många vid det här laget vet så använder jag inte längre så mycket mjölkprodukter i min mat.

Till vardags äter jag istället soppor och stuvningar baserade på kokosmjölk/grädde.

I många asiatiska rätter passar det ju himla bra, men ibland kan kokossmaken bli lite fel.

Jag har då kommit på att om man tillsätter syra till rätten så blir smaken mycket god.

Här hittar du en riktigt god fiskgratäng på samma tema på min Paleo-blogg.

Läste just idag inne hos Ann Fernholm på hennes blogg om de nya trenderna i maten.

Att ta bort sockret och tillsätta syra är den hetaste trendspaningen inför 2015.

Kul att vara trendig med något jag hållit på med i många år, en syrlig ingrediens tillför en väldigt god balans, särskilt till fet mat.

Det underlättar också matsmältningen, något en del kan uppleva vara jobbigt med en högfettkost.

Jag köpte en riktigt fet och fin varmrökt makrill på saluhallen i tisdags.

Varmrökt makrill

Så det här blev onsdagslunchen, efter en promenad på 6 km till Östra Stranden.

Jag är så glad att jag numer har så mycket energi att jag orkar både gå riktigt långt och sen laga till nåt gott när jag kommer hem.

Innan jag gick över till LCHF var jag tvungen att förbereda allt innan jag gick ut, för orken att laga mat var långt ifrån den bästa.

Tack vare min fettrika och kolhydratsnåla kosthållning har jag kunnat träna upp mig så att en 2-3 timmars promenad känns riktigt enkel att genomföra.

Sen jag började med min blandning av LCHF och Paleo för 2 år sen så har jag, förutom att ha blivit bättre i magen, utvecklat en hel del nya muskler. De är välkomna.

Det känns fantastiskt att ha bättre styrka och energi idag vid 53 än jag hade innan ryggskadan satte stopp för min kock-karriär för 15 år sen :)

Stuvad rödkål med kokosmjölk

Dillstuvad rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 liten, gul lök i klyftor

3 msk smör/kokosolja

1 pressad citron

1 dl kokosmjölk

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Salt och peppar

Stek kål och lök några minuter utan att de får så mycket färg.

Krydda med salt och peppar och häll över citronsaft och kokosmjölk.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter tills stuvningen tjocknat.

Ta från värmen och rör ner dill och majonnäs. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Här hittar du ett tidigare recept på stuvad rödkål med grädde.

Vitkål, Rödkål och Mittemellankål


Glutenfritt, mörkt och mustigt matbröd

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Höstens mustigaste matbröd

Idag bjuder jag på ett riktigt smakrikt bröd från mitt stora bloggarkiv.

Det smakar underbart med smör och ost till en kopp te eller kaffe nu under årets mörkaste tid.

Brödet har fått sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon.

Jag hittade på receptet när jag var i Turkiet för några år sen, därför använde jag granatäpple, men det går förstås fint att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Vill du ha fler tips på goda bakverk så hittar du många av mina favoriter i bakboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Läs mer om boken i länken härovan som går till Adlibris, be gärna din lokala bokhandlare att beställa hem den om de inte redan gjort det.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda i 40 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

Här nedan ser du frökex med kardemumma från bakboken, jag tog bilden en vacker sommardag på Skansen förra sommaren.

13. Frökex med kardemumma

Laxpudding på blomkål och nya tag med träningen

Laxpudding på blomkål

Nykomponerad laxpudding och nytt, friskare år

Jag inleder det nya året med en riktigt god laxpudding som jag gjorde flera gånger under hösten.

Så här efter julbordstider brukar det finnas en hel del laxrester att ta hand om, så den här rätten passar ypperligt på det nya året.

I en traditionell laxpudding ingår en hel del potatis. Men i min lågkolhydratvariant passar det utmärkt med kokt blomkål istället.

Laxen kan vara rökt eller gravad, det är en smaksak. Har du båda så blanda, då blir det extra gott.

Receptet är lätt att göra i större format så passa på att göra lite goda matlådor att ta med när jobbet börjar igen.

Gratängen går bra att frysa, men den kan bli lite lösare. Tina den i kyl så håller den formen bättre.

Äter du min typ av lågkolhydratmat under vintern så kommer säkert du också att hålla formen.

Det verkar som min mat är populär hos många i landet, jag har legat på första plats bland hälsobloggarna den här veckan på Blogtoplist.

Tophane, Alanya

Jag och Lennart åker tillbaka till Turkiet idag, för andra perioden av vår vinter-hälsoresa.

På sex veckor hinner det hända en hel del med kroppen, fettet smälter bort sakta men säkert och ersätts av en större muskelmassa.

Jag känner på kläderna att jag blivit slankare av all träning. Konditionen ökar dag för dag, balansen och styrkan i ben och rygg likaså.

Hela hösten har jag promenerat ca 2-3 timmar per dag och gått nerför de 7 trapporna från vår lägenhet varje gång jag gått ut.

Till det här kommer timmen med dagliga mjuka rörelser och egenmassage, som jag hållit på med så gott som varje dag nu i snart 9 år.

Jag började med de rörelserna efter att jag fått min fibromyalgi-diagnos, fick höra av sjukvården att jag inte skulle bli bättre men ville inte lyssna på det örat.

Jag bestämde mig för att satsa på friskvård istället, ett beslut jag aldrig ångrat.

Mina rörelser mjukar upp kroppen ordentligt och har tillsammans med kosten gjort att min kropp håller sig i form och i stort sett värkfri.

Jag hoppas jag kan hjälpa fler att hitta till en bättre hälsa genom att dela med mig av min historia, här kan du läsa mer om min hälsoresa.

Höstens resultat av träningen har lett till att jag nu är peppad att öka på mängden ännu lite till.

Den här gången ska det bli att gå även uppför trapporna då och då, jag har blivit så mycket starkare mot när vi åkte ner i mitten på november.

Förra veckan blev det många och långa promenader i Stockholm, struntade i tunnelbanan utan gick dit jag skulle.

Det blev också en hel del trappgång. Först 115 trappsteg ute upp mot Kungsklippan där vi bor och sen 60 till inne i huset.

Vem behöver gym och trappmaskiner när man kan träna gratis både hemma och ute i det fria ;)

Laxpudding

Bella Buljong från Herbaria

Ekologisk buljong från Herbaria

Laxpudding 2 port

150 g rökt eller gravad lax

½ liter blomkål i små buketter

2 dl majonnäs

2 dl riven ost, jag hade getost

1 dl finhackad dill

2 tsk ekologisk buljong, jag använde Bella Buljong

Salt och peppar

Lägg blomkålen i en kastrull, häll på 1 cm vatten och strö över buljongpulvret.

Lägg på lock och koka i några minuter. Ta av locket och låt vätskan koka in i blomkålen under några minuter till.

Låt svalna och bland med majonnäs och dill. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ett lager av blomkålsblandningen i en ugnsfast form. Täck med skivad lax och bred över resten av blomkålen.

Strö ett jämnt täcke av riven ost över och gratinera i 20 minuter på 175º.

Vill du ha en extra proteinrik gratäng så tillsätt två ägg till blomkålsröran.

Grädda då i 40 minuter tills äggstanningen stelnat. Servera med citron och olivolja över en sallad på gröna blad.

Här nedan ser du lite bilder från min favoritstadsdel Tophane i Alanya.

Den äldsta delen av Alanya är en mycket backig stadsdel med smala gränder och trappor, med en bedårande utsikt på köpet.

Här blir det många och långa promenader framöver.

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya

Tophane, Alanya