Digestive glasstårtor i små formar

portionsformar_glasstårta_digestivekex_glass
Om man vill göra en väldigt god men enkel dessert som dessutom kan förberedas flera dagar, ja till och med veckor innan så är detta helt perfekt! En digestivebotten med glass uppepå, lite frukt och färska bär. Detta är så in i bombens gott och kan piffas till och dekoreras efter konstens alla regler – det vill säga, precis hur man vill! ;-)

Glassen är den klassiska 3-minuters-glassen med bara vispad grädde och en burk kondenserad mjölk, smaksätt den därefter hur du vill. Jag använde enbart vanilj.

6 port
Det här behöver du : 
200 gram digestivekex
50 gram smält smör
½ tsk vaniljsocker

5 dl grädde
1 burk kondenserad, sockrad mjölk (ej kokad)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Mixa digestivekex med vaniljocker till smulor, blanda med smält smör och tryck ut som bottnar i sex små portionsformar.  Mina formar är ca 10 cm i diam. med löstagbar botten så man lätt kan få ut dom.

Vispa sedan 5 dl grädde med vaniljsocker, inte för hårt utan lättvispat. Blanda ner en burk kondenserad, sockrat mjölk och frön från en vaniljstång. Häll smeten i formarna.
OBS! – Det blir glass-smet över så häll resten i en burk med lock du kan frysa in och använda till ett senare tillfälle.
Smula över lite digestive på varje och ställ in i frysen. När dom är frysta, ta upp ca 10 minuter före servering och tina i kylskåp. Servera sen med frukt och bär.

portionsformar_digestive_glass_dessert
Här är dom redo för frysen.

digestive_glasstårta
Tinade ca 10 minuter i kylskåp och med lite frukt och bär dags att serveras.

dessert_nyår_fest_efterrätt_glass_digestive
Busenkelt och sååå gott! :-P

Resa till Norge och Hurtigruten i bilder. Dag 1 – Trondheim
Utsikt från tåget på den norska sidan

Utsikt från tåget på den norska sidan

Weekendresa till Norge

Nu har vi inlett vår 4-dagarsresa i Norge. Jag fick bidrag från Familjen till en resa på Hurtigruten i 50-årspresent för 3 år sen, nu äntligen är jag och Lennart på väg. Dagen började i tjock dimma i Östersund, det är nåt visst med dimmiga höstmorgnar.

Innan Storlien vände det tvärt, sen hade vi en vacker tågresa i höstlandskapet. Lite färger har kommit för häruppe i fjällvärlden har det inte varit lika torrt som nere kring Storsjön, så björkarna har fått mer av sin fina, gula färg. Frosten har inte kommit än, så aspar, lönnar och rönnar har inte klätt sig i sin rödsprakande höstskrud.

När vi närmade oss Trondheim kröp tjockan från havet in, där låg den sen tät fram till tvåtiden. Vi hade tur så den försvann helt, eftermiddagen och kvällen har varit mycket vacker om än lite kylig.

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Men det hindrade oss inte att sitta ute och njuta av riktigt fin glass, inte en utan två gånger. Det är min stora passion, en god, hemlagad glass på naturliga råvaror. Det är norrmännen mycket duktiga på.

Testade ekologisk vaniljglass från Reins Kloster, passande nog åt vi den på caféet vid Nidarosdomen. Mycket god, gräddig vaniljsmak och inte alls så söt som de flesta glassar vi är vana vid i Sverige.

Glass nummer två intog vi på kvällen vid Kaffebrenneriet i de gamla stadsdelarna, Bakklandet. En mycket krämig, hemlagad gräddglass med tydlig vaniljsmak avnjöts tillsammans med en fylligt mörk chokladglass. Den var lika uppskattad av oss som av katten som höll oss sällskap.

Rekommenderar verkligen ett besök på den sidan bron, det är så mysigt i de små gränderna med sina vackra trähus. Många bra kaféer och restauranger trängs här.

Här får du recept på min vaniljparfait, kör du den i glassmaskin blir den väldigt lik de vi åt idag.

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Jag hade med Spröda frökex från Huså Bröd och delade ut smakprov till några väl valda butiker. Hoppas de börjar köpa in dem via Gangstad Gårdsysteri så även Trondheimsborna får njuta av ett gott, glutenfritt lavkarbo-kex.

Snabbmaten här domineras precis som hemma av pizza, mackor och bakverk, men det finns även riktigt goda saker att köpa.

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Vi handlade rökt sill och räksallad på Ravnkloa, fiskhallen ner vid hamnen. Ägg och grönsaker till köpte vi i en salladsvagn på en mataffär.

Vi bor på Thon Hotel Trondheim, riktigt centralt läge med närhet till allt. Här några bilder från turerna runt i stan.

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Gamle Brua

Gamle Brua

Bakklandet

Bakklandet

Nidelva

Nidelva


Yoghurtglassar


175-200 gr fruktpuré eller bär, det går alldeles utmärkt med barnpuré. 

0,5 dl-0,75 dl socker.

0,5 dl grädde

2,5 dl grekisk eller turkisk yoghurt

lite citronsaft

Puréa frukten eller bären. I detta fall jordgubbar, mango,  hallon och blåbär.

Vispa ihop alla ingredienser och varva 2 olika i glassformarna för att bilda ränder.

Ställ i frysen tills de stelnat. Skölj i varmvatten för att få ur dom ut formarna.

Klart



Carte d’Ors – läcker dessert för extra guldkant i vardagen!

carte_dor_glass_strawberry_paj_dessert
Att trolla fram en dessert med glass är inte så svårt, ofta räcker det med en skål och en glasskopa! :-P Vill man däremot lyxa till det och kanske machta in som dessert vid en middagsbjudning till exempel kan man med fördel servera glass till ett bakverk med lite festligare uppläggning eller kanske servera med bubbel och en passande bär eller chokladsås till.

En riktigt god glass är Carte d’Ors nya dessertglass Strawberry & Meringues. Härligt len ripplad jordgubbsglass med små marängen doppade i vit choklad. Ja, bara namnet säger allt.. Du får en dessert som verkligen sticker ut. Låt dig inspireras och sätt lite extra guldkant på vardagen! ;-)

I detta receptet har jag valt en fräsch och lite syrlig körsbärspaj att servera med glassen, smakerna tillsammans blir härligt somriga och dom små marängerna gör desserten galet god!

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

Fler härliga recept med just Carte d’Ors hittar du på GB glass hemsida här >>

carte_dor_dessert
Just Strawberry & Meringues är en av GB´s Carte d’Ors senaste nyheter och nu kan du ta chansen att gå med i Smartson för att få prova den helt gratis. Klicka här >>

carte_dor_desert

dessert_paj_glass_carte_dor
Inlägget i samarbete med Carte d’Or

GB glass nya Magnum Marc de champagne

20140310-161442.jpg
Idag köpte vi årets absolut första pinglass – tjo vilket vårtecken!! :-P
Har sett att GB kommit med en hel del vårnyheter så det fick bli en Magnum.
Sedan länge har den vita varit favoriten men nu testade jag Marc de champagne! Goooood…. Men ganska mastig, tycker själva glassen va riktigt god men kanske lite för mycket med dubbla lager choklad, både mörk och silver men lite festlig ändå då Magnum firar 25år!
Glassen finns endast i begränsad upplaga så skynda å smaka innan de tar slut! Kanske redan provat??

Banoffee glasstårta

banoffee_glasstårta
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. ;-) Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst! :-P

Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim

GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.

Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.

glasstårta_banoffe_paj

glasstårta_banoffee

nyårsdrinkar_pommac
J
olines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås! :-P

Halloween, en kuslig helg…

spindeltårta_halloween_tårta
Hej svejs, nu är jag online vid datorn igen efter helgen och en del datatrubbel! Har massor på gång att visa er och jag börjar med lite bilder från fredagens halloween/tjejfest som Joline hade för tjejerna i sin klass.

Jag tror jag uppskattade partyt lika mycket trots att jag inte ”festade loss” med tjejerna, men allt runtomkring med förberedelser, pynt och fix är ju bara sååå kul! :-P

Jag bakade pizza och gjorde en glass och marängtårta med blod och spindlar. En mycket enkel kreation men väldigt uppskattad och supergod, Jag norpade en bit dan efter då det fanns lite kvar… ;-)

Två marängbottnar, glass däremellan och glass uppepå. Därtill en körsbärssås med hela körsbär och så några plastspindlar. ;-)  Går att förbereda långt innan om man vill för den håller sig fin i frysen.

Nu följer några bilder från kvällen och allt runtomkring…

halloween_party_dekoration
Girlanger upphängda och godisbordet dukat…

halloween_fest_party_dekoration
Bus OCH godis!

halloween_pynt
Spindelnät överallt… Fortfarande…. :-P

halloween_godis
Gooooodis!! ;-)

spindlar_halloween_tårta
S
pindeltårtan…

joline
En mycket nöjd halloween-värdinna! :-P

halloween_linda_nicke_makup
Ooopsss… Festfixarna själva också… ;-)

halloween_pumpa_pumpagubbe
Pumpagubbe…

dalton_kors
Även Dalton fick lysa upp våra hjärtan lite extra… ♥

Isglassar
Jag blandade exotisk juice och tryckte ner lite jordgubbar och blåbär. Vackert men smakar inte så mycket, kanske hjälper om man gör juicen lite starkare.
Jag använde också ren fruktpure som Mango och Passionsfrukt, det blev en mjukare och betydligt smakrikare glass- Tänk dock på att vissa frukter behöver lite socker tex Passionsfrukten.
Dajmglasstårta

daimglasstårta_daim_glass_tårta_glasstårta
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle göra på många, många, måååånga år… Jag trodde nog egentligen aldrig att dagen skulle komma men det var ödet som flätades samman med min väg och jag har inombords bestämt mig i en stor hjärtefråga.

En liten felande pusselbit av mitt hjärta är på väg att sätta sig på plats… Tror jag!
Jag är så vansinnigt glad, förvirrad, en smula sentimental och så förväntansfull! Jag LOVAR att berätta hur mycket som helst om allt detta kryptiska bara jag fått ner fötterna på jorden och onsdag nästa vecka har passerat. ;-)

Lite svårt att koncentrera mig men jag ska ändå bjuda på en god glasstårta som hör sommarvärmen till.
En enkel 3-minuters glass, ett paket dajm, lite maränger och jordgubbar så har vi en väldigt god dessert till middagsbjudning eller bara som gofika en lat sommardag!

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång
2 rejäla nävar maränger
1 förp dubbeldajm
Jordgubbar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång. Tillsätt smulade maränger och hackad dajm. Häll smeten i en rund springform med löstagbar kant eller en rund form täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering, vänd upp&ner på ett fat och låt tina något i kylen. Servera med jordgubbar och extra krossad dajm på toppen.

 

 

 

Frozen cheesecake i små pajformer

cheesecake_mini_pajform
En frusen, glassig dessert i sommartider med jordgubbar på toppen kan inte bli fel! :-P Jag valde att göra cheesecake i små pajformar med löstagbar botten, blir lite festligare att serva så tycker jag!

Den klassiska ”frozen cheesecake” med philadelphiaost är verkligen krämig, len och bara smälter i munnen. Det kan tyckas som många moment men resultat blir såååå gott så låt dig inte skrämmas av det. Det är egentligen bara två bunkar och ägg som ska delas och vispas och sen rörs allt ihop.

MEN, vill du fuska och ändå få en glassig dessert så prova att vispa 2½ dl grädde och rör ner en halv burk kondenserad mjölk, häll i formar och in i frysen – busenkelt och minst lika gott! ;-)

Här kommer dock receptet på riktig frozen cheesecake;

8 små minicheesecake
Det här behöver du :
10 digestivekex
30 gram smält smör

smet 1 :
3 äggulor
2 dl strösocker
200 gram philadelfiaost
2 tsk vaniljsocker

smet 2 :
3 äggvitor
3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Krossa digestivekexen i påse eller i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda runt. Fördela smulorna i 8 små pajformer. Jag har använt miniformar med löstagbar bottenplatta. Tryck ut allt slätt och fint.

Rör ihop smet 1; äggulor med socker, vaniljsocker och philadelfiaosten i en skål.

Blanda sedan mset 2; äggvitor och grädde i  en annan skål och vispa till ungefär samma konsistens som när du ska spritsa grädde.

Rör sedan ner smeten med äggulorna och blanda försiktigt med en slickepott.

Fördela smeten i pajformerna. Ställ i frysen minst 2 timmar. Ta fram i god tid före servering så glassen hinner tina. Dekorera med jordgubbar.

cheesecake_frozen_digetivekex

frozen_cheesecake_pajform

jordgubbar

frozen_cheesecake

cheesecake_recept
Du kan också göra cheesecake i en stor rund springform, se recept och bilder HÄR!