Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Vi firade mamma…

per_morberg_vin_rödvin_vitt_vin_flaska
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! :-P Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.

Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! ;-) Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…

hemma_hos_mamma_mia
Å var ska jag få plats med all mat då?? ;-)

presenter_födelsedag
Många fina presenter som väntade…

mamma_51
Fina, älskade mamma…

mamma_mia_rosa_rosor
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…

lasagne_plåt
Lasagne är något som både stora och små älskar! ;-)

lasagne
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>

banoffee_paj_dulce_de_leche
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche. :-P

banoffee_pie_banoffipaj
Recept på Banoffee pie hittar du här >>

The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.

Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.

Barnens överraskning till far i huset!


Har ju alldeles glömt bort att visa så fint barnen ordnade på Fars dag i söndag… God frukost med massa små överraskningar och teckningar dom hade gjort!  Efter middagen senare på kvällen bjöd dom på marängswiss också… ;-)

Och jag håller med dom, han ÄR världens bästa pappa… Å min underbara make… :-P


Fina pappa Nilsson!

The post Barnens överraskning till far i huset! appeared first on Kryddburken.se.

Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky


Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…

Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…

Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.

Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!

En fin, eftertänksam dag på alla sätt… 

Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.

Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.


Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också! :-P


Champinjoner…. ;-)


Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.


Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.


Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.


En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.


Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.


Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.


En burk creme fraiche…


Hasselbackarna är klara och dags för servering!


Smaklig måltid på fars dag alla pappor!

The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.

Plommonlila förberedelser…


Imorgon, 19 september så vankas det födelsedag! Vår lilla prinsessa fyller tvåsiffrigt. 10år… :-P Jag går här hemma med feber och fryser, snorar och snyter mig om vartannat men har det ganska mysigt ändå i mina raggsockar. Födelsedagar till barnen är ju bland det roligaste jag vet och det piggar alltid upp. Jag har slagit in presenter nu idag när barnen är i skolan och håller på piffa lite här och lite där.

Hittade lite fint när jag var o rantade häromdan, bland annat på Rusta och självaste ICA. Som ni ser så går allt i lila. Jag har en liiiten tendens att snöa in på vissa färger såhär på hösten. I fjol var det turkos, vilket det brukar vara, varvat med rött men nu fick det bli härliga lila/rosa plommontoner… Mmm… Kanske kan få användning av detta till morgondagens frukostbricka. ;-)

Om man tillhör familjen Nilsson och fyller år får man alltid välja middag till sin födelsedag. Vad Joline har valt och vad som döljer sig i presenterna och vad hennes knasiga mamma hittat på för tårta i år det får ni se imorgon…

Såhär såg det ut förra året och alla tårtor innan dess!

(Fr. vä; Bordstablett, plastglas, porslinsskålar ICA.
Plastkorg, servetter, smörkniv, äggkoppar, presentsnöre, blombukett m. dioder RUSTA.

 

Vi har firat Max som fyllt 12år


I fredags hade vi kalas här hemma för Max som har fyllt 12år! Joline hade fixat med girlanger i köket och så slog vi in presenter och dukade fint tills han skulle komma. Istället för tårta stekte vi plättar så det stod härliga till. Hela huset låg som i en stekdimma på förmiddan av den gamla plättlaggen men gott blev det! Pannkakor och plättar är något som Max verkligen höjer till skyarna; man skulle kunna säga att han bokstavligen ÄÄÄÄLSKAR pannkakor! Så det fick bli högar av småplättar med färska jordgubbar och nykokt sommarsylt till efterrätt. Å just de, kokt wienerkorv och potatismos innan! :-P


Flaskorna med ”barn-bubbel” hittade vi på Gekås i Ullared och med dom sköt vi korkarna i taket och skålade för Max! ;-)


En mycket förväntansfull Max öppnar sina presenter!


Målarböcker, skrivböcker, pennor, jumpsuit, strumpor och kalsonger och lite annat smått och gott fick han.


Här skriver han sitt namn i en av skrivböckerna.


Wienerkorv som får sjuda riktigt länge i buljong med lagerblad och vitpepparkorn blir riktigt gott.


Och sen var då så dags för plättarna! :-P


Grattis vår lilla Max som är är stora killen! 12år, hurra, hurra, hurra, hurra!! :-P

Kryddburkens midsommartårta

20120622-160752.jpg

Nuså har jag fått tårtan klar och vi beger oss mot midsommarkalas i Kalleguta! Trevlig midsommar och va rädda om er därute! <3

20120623-165007.jpg

En mors dag…


Nog åts det en hel del tårta runtom i landet i söndags skulle jag tro! Även här, eller rättare sagt hos mamma & svärmor! Vi firande ju bröllopsdag samtidigt så vi hoppade över tårta hemma och blev istället bjuden på 2-rätters meny av Joline.

Tidigare på förmiddan bakade jag denna tårta till min mamma, en vanlig botten med vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde inuti. Rosa marispanlock och lite egenhändigt tillverkade marsipanblommor, löv o kristyr till ”Mors dag”.  

Hoppas alla ni mammor därute hade en fin dag!!


Här hemma hade barnen skrivit fina kort och målat teckningar och köpt presenter till mig. Finaste halsbandet med texten ”Mamma” & ”Älskad”… Sååå vackert… Det är bara sååå kul med överraskningar!! :-P

Rulltårtsbakelser med blåbärssylt och färska bär


En enkel rulltårta kan vara nog så festligt om man inte vill göra stora tårtor till ett födelsedagsfirande. Nicke tycker om tårtor med blåbärssylt och på toppen ska det vara blåbär och jordgubbar, inga konstigheter här alltså, han är lätt att göra tillfreds. Och visst är det enkla ofta det godaste. Här var jag dessutom på jakt efter dom där spanska jordgubbarna som Helena tjötar om, men de va på snudden de. På Netto fanns bara en ask uppbryten förpackning med tre små jordgubbar i… Slut på Hemköp och sista anhalt på ICA så hittade jag en ynka liten låda inklämd bland blåbär och hallon!

Men jag kan inte påstå att dom är speciellt goda eller söta, tycker mest dom är vattniga cch men väldigt tjusiga och det var lite därför jag ville ha dom också! Jordgubbar är bland det mest bildsköna som finns så varför inte lägga ner en hel förmiddag på att jaga jordgubbar i mars! :-P Galenpanna AB, ja!

Jordgubbarna slukades av barnen med hull och hår. Sen kommer vi till blåbären, det är dom där superstora, jättesnygga blåbären som också gör sig himla bra estetiskt men inte riktigt lika bra i smaken. Inte som våra riktiga blåbär. Dom här smakar ju som vindruvor och är dessutom gröna inuti!

Längtar verkligen efter öländska jordgubbar och blåbären som jag aldrig hittar själv men sån nån vänlig själ, snällt brukar plocka till mig! ;-)

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl blåbärssylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Garnera med grädde, färska bär och pudrat florsocker.